3.3 C
București
marți, 29 noiembrie 2022

Iohannis: E ușor de umblat la acciza la carburanți dacă vrei să o crești. Nu e posibil să plafonezi prețul direct

Publicat pe


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că reducerea accizelor la carburanţi nu se poate face şi nu este posibilă plafonarea directă sau subvenţionarea semnificativă a preţului, menţionând că premierul Nicolae Ciucă l-a asigurat că suma necesară pentru compensarea cu 50 bani poate fi suportată de la buget.

„Reducerea accizelor este doar aşa, aparent, la îndemâna guvernelor, în realitate nu este, din cauza legislaţiei europene. Deci la accize e uşor de umblat dacă vrei să le creşti, dacă vrei să le scazi nu se prea poate sub un anumit nivel. Deci discuţia aici se opreşte foarte repede şi rămâne una doar de teorie matematică, ca să zic aşa.

Celelalte instrumente la dispoziţia Guvernului sunt sigur cele naţionale: să umble la TVA, la sprijin bugetar, la alte mecanisme. În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul pe bună dreptate a analizat chestiunea şi a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva, atât cât se poate”, a afirmat Ioahnnis, care participă, la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest.

Şeful statului a spus că nu este posibilă plafonarea directă a preţului sau subvenţionarea lui semnificativă.

„Nu este posibil să plafonezi preţul direct sau să subvenţionezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate şi am discutat ieri cu premierul la această chestiune – mi-a explicat cum vede mecanismul – atât cât se poate, este corect să se facă.

Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă şi cred că la cei care, spre exemplu, pentru transport de mărfuri, consumă cantităţi mari de carburant se simte la sfârşitul lunii şi la unii se simte chiar semnificativ. Deci aici stăm acum şi premierul m-a asigurat că această sumă poate fi să suportată de bugetul naţional, poate fi suportat din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor”, a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că prețul carburanților va fi compensat cu 50 de bani pe litru, timp de 3 luni. Jumătate din această sumă va fi decontată de la buget. Compensarea se va aplica direct la pompă și va apărea și pe bonul fiscal.

PSD a reacționat imediat după anunțul premierului. Social-democrații susțin că soluția lor – plafonarea, nu compensarea prețului – ar fi fost mai bună și anunță că, dacă măsura guvernului nu va da rezultate, vor reveni cu ideea plafonării.Sursa: www.digi24.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri