25.3 C
București
marți, 30 mai 2023

Ion Iliescu scapă de una dintre acuzațiile din dosarul Revoluției din 1989. Astăzi se judecă primul termen la Înalta Curte de Casație și Justiție

Publicat pe


La Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), vineri 27 ianuarie, este primul termen din noul Dosar al Revoluției din 1989, cel de-al treilea, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus sunt acuzați de crime împotriva umanității. Aceștia au fost citați alături de alte peste 2.000 de părți vătămate în perioada 22-31 decembrie 1989.

Primul termen din noul Dosar al Revoluției din 1989

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii militari, fostul președinte Ion Iliescu este acuzat că ar fi indus în eroare opinia publică prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate, cu consecința amplificării psihozei generalizate a terorismului, în perioada 22-30 decembrie 1989. Magistrații consideră că faptele acestuia ar fi generat o stare de pericol iminent și grav pentru populația civilă.

Revoluția din 89

Alături de Ion Iliescu sunt trimiși în judecată și fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și generalul (rtr.) Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.

În aprilie 2019, dosarul Revoluției a fost trimis la instanţă, dar Instanţa supremă l-a restituit la Parchetul Militar pentru clarificarea mai multor probleme din rechizitoriu.

Iliescu nu mai este cercetat pentru înaltă trădare ci doar pentru crime împotriva umanității

Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă mai mulți inculpați sau familiile acestora, subliniază faptul că Ion Iliescu nu mai este cercetat pentru înaltă trădare ci doar pentru crime împotriva umanității.

El este de părere că este un proces de durată, iar ”bâlbâiala” judiciară poate duce chiar și la declinări de competențe.

„Răsturnare de situație în dosarul Revoluției. ÎCCJ a invocat din oficiu competența instanței având în vedere că Ion Iliescu nu mai este cercetat pentru înaltă trădare ci doar pentru crime împotriva umanității. Rechizitoriul neclar și bâjbâiala judiciară vor duce cel mai sigur către o declinare de competență și evident alte termene lungi.
Ca o notă personală, simplul fapt de a muta de la o instanță la alta dosarul revoluției din punct de vedere al volumului imens, este o operațiune dificilă.

PS – o parte dintre cei pe care i-am reprezentat deja au decedat și actualmente familiile lor sunt în proces.”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

Sursa: www.impact.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri