16.8 C
București
duminică, 1 octombrie 2023

Iranul l-a condamnat la închisoare pe unul dintre cei mai apreciați regizori ai săi fiindcă a prezentat un film la Cannes

Publicat pe


Un tribunal din Teheran l-a condamnat pe celebrul regizor Saeed Roustayi la şase luni de închisoare pentru proiecţia filmului său „Leila’s Brothers” („Leila et ses freres”) la Festivalul de Film de la Cannes în 2022, a anunţat marţi presa iraniană, transmit AFP și Agerpres.

Regizorul iranian Saeed RoustayiFoto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia Images

Lungmetrajul Leila’s Brothers înfățișează o familie săracă aflată în pragul imploziei, într-un Iran scufundat într-o criză economică profundă.

Filmul a fost interzis în Iran de la lansarea sa, anul trecut, autoritățile invocând „încălcarea regulilor prin participarea fără permisiune (…) la Cannes şi apoi la Munchen”.

Majoritatea analiștilor sunt însă de părere că regimul islamist a decis să interzică filmul deoarece pare inspirat din criza economică profundă care a urmat reimpunerii de sancțiuni americane în timpul mandatului fostului președinte american Donald Trump, deteriorarea nivelului de trai ducând la proteste masive în 2020.

„Tribunalul revoluţionar din Teheran i-a condamnat pe Saeed Roustayi şi pe Javad Norouzbeigui, regizorul şi producătorul filmului Leila’s Brothers la şase luni de închisoare”, a relatat cotidianul reformist Etemad pe site-ul său.

Roustayi şi Norouzbeigui au fost condamnaţi pentru că „au contribuit la propaganda opoziţiei împotriva sistemului islamic” din Iran.

Iranul îi interzice lui Saeed Roustayi să intre în contact cu persoane din lumea cinematografiei

Etemad transmite însă că instanţa a decis că cei doi cineaşti nu vor executa decât o parte din pedeapsă, aproximativ nouă zile, în timp ce restul va consta într-o pedeapsă cu suspendare timp de cinci ani.

„Pe perioada suspendării, inculpaţii sunt obligaţi să se abţină de la activităţi legate de infracţiunea săvârşită şi să nu comunice cu persoane active în domeniul cinematografiei”, conform Etemad.

Verdictul poate fi atacat cu apel în „20 de zile de la comunicare”, potrivit cotidianului.

Saeed Roustayi, în vârstă de 34 de ani, este cunoscut în special pentru regizarea în 2019 a peliculei Just 6.5 („La Loi de Téhéran”), un thriller despre afacerea cu droguri şi reprimarea acesteia de către statul iranian.

Pentru filmul său Leila’s Brothers Saeed Roustayi a fost recompensat cu premiul Fipresci, decernat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film, în mai 2022.Sursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri