31 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Jalnica UE: interzicerea cărbunelui din Rusia se amână până la vară

Publicat pe


Jalnica UE și-a făcut următoarea socoteală: păstrăm importurile de gaze și petrol rusesc, în schimb impunem un embargo pe cărbune. De parcă asta ar afecta mașinăria de război a lui Putin în Ucraina.

Reprezentanţii statelor membre UE se chinuie să convină asupra unui embargo privind importurile de cărbune din Rusia, care însă va intra în vigoare  abia de la jumătatea lui august, cu o lună mai târziu decât se preconiza inițial. Dacă se va întâmpla asta; nebănuite sunt căile intereselor cu energia rusă.

S-a văzut și aici “unitatea europeană”, ca mătasea broaștei: ca de obicei,  decizia vine în urma presiunilor din partea Germaniei, cel mai mare importator de cărbune rusesc din UE, de a amâna intrarea în vigoare a unei astfel de măsuri.

Eliminarea importurilor de cărbune din Rusia este reacția – destul de soft power –  al celui de-al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei propus recent de Comisia Europeană, ca reacţie la atrocităţile comise în oraşul ucrainean Bucea.

Dar să vezi potriveală: petrolul şi gazele naturale, care reprezintă de departe cele mai mari importuri UE din Rusia, nu vor fi afectate de sancţiuni. Trebuiau să fie, dar Gazprom a topit de mult politica hard power în Europa.

Numai din gazul exportat, companiile rusești vor câștiga 36 de miliarde de dolari în următoarele șase luni.

Cea mai mare parte a achiziţiilor Europei de cărbune din Rusia se derulează pe piaţa spot, spre deosebire de contractele pe termen lung.

Deşi sancţiunile ar urma să intre în vigoare la finele acestei săptămâni, sau la începutul săptămânii următoare, după publicarea lor în Monitorul oficial al UE, companiile ruseşti vor putea să exporte în continuare cărbune în UE până la mijlocul lunii august, pe baza contractelor existente. Cu toate acestea, unele contracte durează mai mult de un an și există riscuri legale pentru o anulare.

Totuși, birocrații de la Bruxelles se pot consola că există și alți jalnici: Marea Britanie a anunțat că intenţionează să interzică importurile de cărbune din Rusia de la sfârșitul acestui an.

Sursa: www.national.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri