-0.1 C
București
miercuri, 1 februarie 2023

Joe Biden și Xi Jinping, întâlnire la summitul G20 din Bali, Indonezia

Publicat peReuniune la nivel înalt între cei mai importanți lideri de pe planetă. Preşedintele american Joe Biden se va întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping în data de 14 noiembrie în Bali, Indonezia, acolo unde va avea loc reuniunea summitului G20.

Anunțul oficial al întrevederii celor doi a fost făcut de Casa Albă, scrie Politico.

Statele Unite și China traversează una dintre cele mai tensionate perioade în relațiile dintre cele două superputeri.

Joe Biden vorbește despre linii roșii

Va fi prima întâlnire între Joe Biden și Xi Jinping de când democratul a câștigat alegerile în Statele Unite. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, cei doi lideri vor discuta despre cum „să gestioneze în mod responsabil” rivalitatea dintre China şi SUA, dar în același timp încercând „să lucreze împreună acolo unde interesele noastre concordă”. De asemenea, Biden şi Xi vor evoca o serie de subiecte „internaţionale şi regionale”.

„Ceea ce vreau să fac împreună cu el, atunci când vom discuta, este să stabilim tipul de linii roşii pe care trebuie să le respectăm. Doctrina privind Taiwanul nu s-a schimbat deloc” – Joe Biden, cu referire directă la Xi Jinping

Luna trecută, Xi Jinping a obţinut un al treilea mandat în fruntea Chinei la Congresul Partidului Comunist, întârindu-şi statutul de cel mai puternic preşedinte chinez de la Mao Tze-Dun încoace. Washingtonul se teme că Beijingul plănuiește acum să își intensifice eforturile pentru a obţine reunificarea cu Taiwanul.

Tensiunile dintre China și SUA au crescut în ultimele luni și au legătură nu numai cu situația insulei Taiwan, ci şi cu poziţionarea fiecărei puteri faţă de Rusia şi invazia sa asupra Ucrainei. La mijloc mai este şi rivalitatea tehnologică şi comercială dintre cele două superputeri, apărută într-un moment în care americanii încearcă să-şi relanseze propria industrie de înalte tehnologii pentru a-şi reduce dependenţa faţă de China.

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri