4.3 C
București
marți, 29 noiembrie 2022

Joe Biden, somat de Moscova să spună dacă SUA au atacat gazoductele Nord Stream

Publicat pe


Moscova îl somează pe Joe Biden să spună dacă Statele Unite se află sau nu în spatele scurgerilor detectate în gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, conform AFP.

Maria ZaharovaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

  • „Președintele american este obligat să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite și-au dus la îndeplinire amenințarea”, a scris miercuri, pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

Ea a făcut astfel referire la o declarație făcută de Joe Biden în luna februarie: ”Dacă Rusia invadează Ucraina, atunci nu va mai exista Nord Stream 2”.

Miercuri, Maria Zaharova a spus că președintele american „ar trebui să fie responsabil pentru cuvintele sale”. „Europa trebuie să cunoască adevărul”, a adăugat ea.

Este „stupid şi absurd” să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream, a susținut miercuri Kremlinul, în timp ce europenii denunţă un act de „sabotaj”.

„Era destul de previzibil” că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Previzibil, stupid şi absurd”, a adăugat el.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Uniunea Europeană a promis „cel mai ferm răspuns” la acest „sabotaj”, iar guvernul danez a calificat exploziile drept „acte deliberate”. Chiar dacă UE sau Danemarca nu au precizat pe cine consideră responsabil, Ucraina a afirmat că aceste scurgeri sunt un „act terorist planificat” de Rusia împotriva ţărilor europene.Sursa: www.hotnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri