26.1 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Jurnalista care a protestat anti-război la o televiziune controlată de Kremlin riscă până la 10 ani de închisoare

Publicat peMarina Ovsiannikova a pătruns pe neaşteptate, luni, în timpul celui mai urmărit buletin de ştiri televizat din Rusia cu o pancartă denunţând ofensiva militară din Ucraina. La scurt timp a fost arestată.

 

 

Gestul Marinei Ovsiannikova făcut în timpul celui mai urmărit buletin de ştiri televizat din Rusia a devenit viral. Însă, la scurt timp după acest eveniment, Marina Ovsiannikova a fost arestată şi dusă la poliţie.

Femeia, care este una dintre producătoarele televiziunii Channel One, controlată de Kremlin, riscă acum până la 10 ani de închisoare, a declarat un avocat rus, potrivit Al Jazeera.

Ivan Zhdanov, un avocat cu sediul la Moscova care lucrează pentru Fondul pentru combaterea corupției al lui Alexey Navalnîi, a scris marți pe Twitter că Ovsiannikova ar putea fi acuzată de crearea unui „raport fals despre un act de terorism”.

Maria Ovsyannikova, editor Russia One: „Ce se întâmplă acum în Ucraina e o crimă, Rusia este statul agresor, iar responsabilitatea pentru această agresiune este pe conştiinţa unui singur om. Acest om este Vladimir Putin. Tatăl meu e ucrainean, mama e rusoaică. Şi niciodată nu au fost duşmani.
Mergeţi la proteste şi nu vă temeţi! Nu ne pot aresta pe toţi!”

 

„Nu credeți în propagandă. Aici vă mint”

„Dacă, de fapt, o vor încarcera, fapta ei va rămâne cu siguranță în istorie”, a scris Zhdanov.

„Nu știu ce se va întâmpla cu mine mai departe. Avocatul meu mi-a spus că s-ar putea să risc o perioadă de închisoare de la 5 la 10 ani, conform codului penal. Nu regret ce am făcut”, a scris ea pe Twitter.

Ovsiannikova a desfășurat afișul pe care scria „Fără război. Opriți războiul. Nu credeți în propagandă. Aici vă mint”, în timpul unei emisiuni în direct despre măsurile luate de Rusia pentru a contracara sancțiunile occidentale.

Înainte de a face acest lucru, ea a înregistrat un videoclip în care a spus că „Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o crimă. Responsabilitatea pentru această agresiune revine unui singur om: Vladimir Putin”.

Mulți ruși pleacă deja din țară

Chiar dacă majoritatea rețelelor de socializare au fost blocate în Rusia, pe Telegram răzbat reacții de indignare ale rușilor referitoare la situația din țară. Mulți dintre cei care n-au curajul să protesteze preferă să părăsească Rusia, apelând la puținele căi de ieșire: cu trenul spre Finlanda ori cu avionul spre Turcia.
Două rusoaice aveau un site de lifestyle, care însă le-a fost închis în urmă cu o săptămână.
Speriate de ce ar putea urma, s-au refugiat în Antalya.

Tanya Simakova, editor, ‘The Village’ website: „Toată lumea este înfricoşată de Putin. Mă simt disperată. Îl urăsc aşa de mult, n-am cuvinte s-o exprim.”

Dominic Waghorn, corespondent Sky News: „Am întâlnit o familie de ruşi la o agenţie imobiliară. Au fugit din Rusia, dar au spus rudelor şi prietenilor că pleacă în vacanţă. Vor însă să-şi cumpere o locuinţă aici, în Antalya, n-au de gând să se mai întoarcă în Rusia. Nu sunt activişti ori jurnalişti, bărbatul e negustor de peşte, dar se simţeau atât de ameninţaţi încât nu vor să vorbească în faţa camerei.”

‘Victoria’, rusoaică aflată în exil:  „Când ies din casă nu mă simt în largul meu, pentru că sunt rusoaică, am paşaport rusesc. Mulţi oameni nu înţeleg că nu poporul rus a declarat războiul.”

„Am sentimentul că nu mai am dreptul să zâmbesc.” spue o altă femeie.

În acelaşi timp, de peste 10 zile, trenurile care leagă Rusia de Finlanda sunt ticsite.

Olga: „Nu putem sta pur şi simplu şi aştepta, ne temem că drepturile ne vor fi şi mai îngrădite, iar graniţele se vor închide complet. Ce se întâmpla în Rusia este înfricoşător. Vreau să stau departe de toate astea. Nu îl susţinem pe preşedintele Putin! Nu vrem război!”

Fondul Monetar Internaţional a avertizat că este posibil ca Rusia să nu-şi poată îndeplini angajamentele externe din cauza sancţiunilor. Guvernul rus are de achitat miercuri 117 milioane de dolari pentru două dintre obligaţiunile denominate în dolari.

Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri