17.4 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Kamala Harris în România, cu ”lămâia” de începător

Publicat pePreședintele Joe Biden a spus astăzi, la Washington, mai mult decât vicepreședinta Kamala Harris, aflată la București, într-o vizită în care a purtat ”lămâia” de începător, după cum arată chiar publicațiile americane apropiate Partidului Democrat.

În cadrul unor declarații de presă foarte succinte, prilejuite de retragerea statutului națiunii celei mai favorizate acordat Rusiei, Biden a spus: ”Nu vom lupta împotriva Rusiei în Ucraina. O confruntare directă între NATO si Rusia ar însemna al treilea război Mondial – ceva ce trebuie neapărat prevenit. Dar știm că războiul lui Putin împotriva Ucrainei nu-i va aduce niciodată o victorie”.

”Vom continua să fim alături de aliatii noștri din Europa si sa trimitem un mesaj cât se poate de clar. Vom apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO, cu toata forță unui NATO unit”, a spus Biden. (Forța NATO înseamnă Articolul 5 al tratatului fondator, care spune: ”…vor ajuta partea sau părțile atacate prin acțiunile individuale sau concertate pe care le vor considera necesare, inclusiv folosirea forței armate”.)

Apoi, a urmat momentul legat de facilitățile de cercetare biologică despre care subsecretarul de Stat Victoria Nuland a recunoscut recent că există în Ucraina, atunci când a fost întrebată dacă Ucraina are arme chimice sau biologice sub coordonare NATO. Acest episod din Senatul SUA în care Nuland a confirmat tacit una dintre justificările războiului Rusiei împotriva Ucrainei (ministrul Serghei Lavrov a vorbit despre existența unor asemenea laboratoare în Ucraina, la fel si Beijingul) a fost imediat răsturnat de purtătoarea de cuvânt a președintelui: ”Acum că Rusia a făcut afirmații false, iar China se pare că a susținut această propagandă, ar trebui să fim atenți la posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina sau să execute o operațiune sub drapel fals. Este ceva ce au mai făcut”.

Pentru a întări această ipoteza lansată de Casa Alba, fără a menționa măcar o sursă din spionajul SUA, jurnaliștii americani l-au întrebat pe președintele Biden care va fi reacția SUA în cazul unui atac chimic al Rusiei în Ucraina. Joe Biden a declarat că nu vrea să discute despre aceste informații, dar a spus că ”Rusia va plăti un preț crunt, dacă va folosi arme chimice”.

La București, vicepreședinta Harris a reluat poziția NATO de la începutul crizei din Ucraina, spunând că Alianța va apăra fiecare centimetru al teritoriului țărilor membre. A mai spus că Vladimir Putin a refuzat calea diplomației propusă de Statele Unite (recent, MSNBC a citat un fost agent CIA și fost consilier al vicepreședintelui Dick Cheney care a spus limpede că SUA au vrut să se asigure că Vladimir Putin pornește războiul împotriva Ucrainei, nicidecum că va urma calea discuțiilor). Întrebată despre probabilitatea extinderii războiului in Europa, vicepreședinta Harris a spus că ”nu vrea să speculeze despre ce gândește Vladimir Putin”.  Harris a mai mulțumit României pentru primirea refugiaților ucraineni. Vicepreședinta SUA a oferit cel mai lung răspuns din conferința de presă de la București atunci când a arătat cât este de impresionată de imaginile războiului din Ucraina. Vicepreședinta SUA a avut grijă să nu comită greșeala din Polonia, o zi mai devreme, când a râs (încurcându-se în ordinea răspunsurilor cu președintele polonez) chiar atunci când i s-a pus o întrebare despre drama refugiaților ucraineni.

Și CNN a ajuns să scrie că vizita Kamalei Harris în doua state învecinate cu Ucraina este un prim pas pentru vicepreședinta SUA în școala diplomației și o ocazie care i se dă de la Washington pentru a-și reface imaginea pătată în ultimele luni de gestionarea dezastruoasă a crizei imigranților de la granița cu Mexicul și de demisiile în valuri din echipa sa. De ce o părăsesc colaboratorii pe Harris? Principalul motiv este că fosta procuroare generală din California nu citește deloc materialele la care lucrează oamenii săi, gafează, are discursuri găunoase, iar apoi se răzbuna tocmai pe colaboratori.

Harris era obișnuită cel mult cu vizitele în zona de hegemonie a SUA, în America Latină. Varșovia și București au fost parte a celei de a doua vizite în Europa. Prima, la Conferința de Securitate de la Munchen, s-a soldat cu un discurs ca o „salată de cuvinte”, după cum a scris presa americană. Revenită în America și cerându-i-se să explice „americanului simplu” ce se întâmplă în Ucraina, Harris a spus: ”Deci, Ucraina este o țară din Europa. Este lângă o altă țară, numită Rusia. Rusia este o țară mai mare și  mai puternică. Rusia a decis să invadeze țara mai mică numită Ucraina. Deci, practic, asta e nu e bine și este împotriva lucrurilor pe care noi le susținem”.

”Nu e de mirare că echipa sa a ales să o părăsească”, a comentat Kellyanne Conway, fosta consilieră a președintelui Trump.

A fost la București vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, cu o lămâie mare de începător în ale diplomației, în încercarea de a se deprinde cu lumina reflectoarelor din zone mult mai dificile pentru SUA decât Guatemala sau Honduras.

Joe Biden însuși a sugerat în timpul campaniei prezidențiale că s-ar putea retrage înainte de încheierea mandatului, iar nu puțini se întreabă dacă acela a fost sa nu un moment în care și-a pierdut din nou luciditatea. Kamala Harris și-ar putea aminti de Varșovia și de București ca fiind unii dintre primii pași către fotoliul de președinte și poate că acesta este câștigul de pe urma acestei vizite, căci de bucuria complexului militaro-industrial al SUA legată de majorarea cheltuielilor de apărare ale României la 2,5% din PIB putem fi siguri, iar reafirmarea angajamentului american față de România a fost reluata de multe ori până acum.

La București a sosit în vizită o procuroare americană dură, a cărei soră (Maya Harris) este bine înfiptă în lumea „#rezist” din SUA, în Fundația Ford și în constelația Soros, o procuroare indo-americană ambițioasă, care a reușit să învingă multe prejudecăți, care are un zâmbet șarmant, care arată senzațional în costum și care ar putea fi viitorul președinte al SUA. Mesajele care contează vor veni pe mai departe de la ”Toria” Nuland.

Sursa: www.cotidianul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri