29.2 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Kim Jong-un spune că va lansa sateliți de spionaj pentru a monitoriza acțiunile SUA și ale aliaților săi

Publicat pe


  • Precedentele lansări spațiale nord-coreene au fost condamnate de Statele Unite și aliații lor.
  • Atunci, acestea erau considerate ca fiind încălcări ale rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU care au impus sancțiuni Coreei de Nord din cauza programelor sale nucleare și de rachete.
  • Coreea de Nord se pare că se pregătește să lanseze un satelit de recunoaștere.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că țara sa va lansa în următorii ani mai mulți sateliți de recunoaștere pentru a furniza informații în timp real despre acțiunile militare ale Statelor Unite și ale aliaților săi, a relatat joi presa de stat.

În timp ce inspecta Administrația Națională de Dezvoltare Aerospațială din Coreea de Nord, Kim a declarat că „o mulțime” de sateliți militari de recunoaștere vor fi plasați pe orbita polară sincronă cu soarele în perioada unui plan de cinci ani anunțat pentru prima dată anul trecut, a relatat agenția de presă de stat KCNA.

„El a precizat că scopul dezvoltării și operării satelitului de recunoaștere militară este de a furniza forțelor armate ale RPDC informații în timp real despre acțiunile militare împotriva sa de către trupele de agresiune ale imperialismului american și ale forțelor sale vasale din Coreea de Sud, Japonia și Pacific”, se arată în raportul KCNA.

Coreea de Nord pare să se pregătească să lanseze un satelit de recunoaștere, o acțiune care s-ar putea dovedi la fel de controversată ca și testele de armament ale țării înarmate nuclear, deoarece acestea folosesc aceeași tehnologie interzisă a rachetelor balistice, spun experții.

Coreea de Nord susține că a efectuat două teste ale sistemelor de sateliți pe 27 februarie și 5 martie. Autoritățile din Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite spun că testele au implicat lansări de rachete balistice.

Lansările au atras o condamnare internațională, iar armata americană a declarat joi că a sporit colectarea de supraveghere și recunoaștere în Marea Galbenă. De asemenea, SUA au declarat că și-au sporit gradul de pregătire a apărării împotriva rachetelor balistice după o „creștere semnificativă” a testelor cu rachete nord-coreene.

Kim a apărat activitatea prin satelit ca fiind nu doar pentru a culege informații, ci și pentru a proteja suveranitatea și interesele naționale ale Coreei de Nord, pentru a-și exercita drepturile legitime de autoapărare și pentru a ridica prestigiul național, a relatat agenția de știri de stat KCNA.

Sursa: alephnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri