28.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Un pios omagiu eroilor mărilor şi oceanelor

Publicat pe


România are solide garanții de securitate

Potrivit președintelui Iohannis, țara noastră se bucură de postura dublă de beneficiar și contributor în cadrul NATO, reiterând cu această ocazie susţinerea României pentru Ucraina şi angajamentul țării faţă de NATO.

„România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanţii de securitate, din dubla postură a ţării noastre de beneficiar şi, totodată, de contribuitor important la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice”, a transmis preşedintele.

Marinarilor, Iohannis le-a transmis toată recunoștința sa:

„Aveţi admiraţia şi recunoştinţa noastră pentru devotamentul şi demnitatea cu care purtaţi drapelul României pe mările şi oceanele lumii. (…) Gândurile noastre de preţuire şi gratitudine se îndreaptă astăzi şi către cei care şi-au dedicat viaţa şi au făcut suprema jertfă sub pavilionul naţional. Aducem, astfel, un pios omagiu eroilor mărilor şi oceanelor”, a transmis Klaus Iohannis.

Sursă: Captură video

Declarațiile preşedintelui cu privire la războiul din Ucraina

Klaus Iohannis a vorbit și despre situația României în contextul vecinătății noastre cu un conflict de o asemenea anvergură:

„Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale şi a ţării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră. Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar şi relevanţa României ca pilon de stabilitate regional”, a adăugat preşedintele.

Iohannis susține că este incontestabilă importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic, aşa cum a fost subliniată şi la Summitul recent al Alianţei Nord-Atlantice de la Vilnius.

Președintele a mai transmis și că poziția României este una importantă în acest context.

„România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO, iar prezenţa şi activitatea celor 5.000 de militari aliaţi în ţara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea şi angajamentul nostru neclintit, ca Aliaţi, faţă de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea colectivă. Militarii români şi Aliaţi se instruiesc şi îşi consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acţiuni militare în comun, în deplină compatibilitate”.

Klaus Iohannis a mulțumit militarilor internaționali pentru acțiunile din România

Președintele a transmis un mesaj special pentru militarii internaționali:

„Le mulţumesc şi cu această ocazie militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Spania, Macedonia de…Sursa: www.capital.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri