-0.6 C
București
luni, 30 ianuarie 2023

Klaus Iohannis, mesaj de încurajare pentru români de Ziua Naţională: „România a demonstrat ca e un partener de încredere pentru UE si NATO. Mai avem mult până să devenim o voce fermă, e un proces de durată dar pe care eu îl văd ireversibil”

Publicat pecelebrăm azi mom ist in care visul de secole a devenit realitate. cu emotie si recunostintă, ii evocam pe cei care condusi de viziunea unei natiuni moderne, au infaptuit unirea la chisinau, cernauti, iasi, bucuresti.

valorile si idealurile in care au crezut si pt care s-au jertfit inaintasii nostri sunt temelia romaniei puternie. aceste valori si idealuri ne-au dat forta de a merge inainte chiar si in vremuri dificile. astfel de pct de cotitura ne arata care ne sunt adev repere, clarifica diferenta dintre bine si rau si ne determina sa ne asumam principiile in care credem- dificultatile ne intaresc.

In momentele majore ale istoriei, noi suntem solidari, punem in valoare ceea ce ne uneste si devenim impreuna mai puternici si mai respectati.

Sarbatoarea YN ne gaseste intrşun context tensionat. Ucraina da lumii 9ntregi un vibrant exemplu de lupta pt apararea libertatii. Razboiul a declansat o criza de securitate, energetica si umanitara si a generat o ascensiune a extremismului si a urii. Vremurile ne testeaza sistemul de valori. Libertatea, egalitatea in fata legii sunt atuuri uriase ale soc democratice care in vremuri tulburi capata o semnif si mai puternica. Stim cat de pretioase sunt toate acestea, dar mai stim ca nu sunt nici universale, nici eterne. Sunt libertati si drepturi care tb promovate si aparate, pt ca se castiga f greu, dar se pierd infinit mai usor.

Avem mare nev sa ne consolidam increderea in valorile nord atlantice. Oamenii se simt debsolati, apasati de grijile prezentului, ei cad usor prada manipularii si dezinformarii. âRo de ati e un pilon de securitate si o tara stabila care a facut progrese semnificative in ultimii ani si reforme consistente in justitie. aceasta realitate a recunoscut si de comisia europeana , e o noua dovada ca ro se dezv accelerat si e un membru puternic al marii familii europene.

Mai avem multe sa cladim o tara prospera si o voce ferma intr-o lujme aflata in perpetua transformare.

Romanii au mari asteptari de la politicieni. ne aflam pe un drum plin de schimbari, e un proces de durata, pe care eu il vad ireversibil, dar romanii au nevoie de progrese imediate. tara noastra are la disp fonduri suficiencte pt a produce schimbarile necesare si indemn autoritatile sa faca uz de toate instrumentele disponibile.

Pe parcursul acestui an, Ro a demonstrat ca e un partener de incredere al UE si NATO prind demenrsurile intreprinse pt sprij Ucrainei, pt consolidarea NATO dar si pt prevenirea unei crize alimentare globale.

Beneviciem azi de ce ami inalta garantie de securit posibila, iar prezenta NATO in Ro apara teritoriul in fata pericolelor sau agresiunilor. Securitatea Ro reprez cel mai de pret bun câstigat in ultimii 30 de ani.

Azi le multumesc militarilor nostri dar si trupelor din statele aliate pt curajul di devotamentul de care dau dovada zilnic.

Suntem contemporani cu mom care vor defini istoria omenirii. Ra ile provocate depandemie nu s-au vindecat si suntem obligati sa facem fata altor provocari, spectrul unor recesiuni globale, un razboi la granite. Mesajul infaptuirii marii uniir amen neschimbat: contributia fiecaruia dintre noi e fundamental in atingerea obiectivelor majore, sta in put noastra sa construim atra pe care ne-o dorim, sa pasim pe acest drum cu hotarare si incredere.

Sursa: www.romaniatv.net

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri