Schimbarea lenjeriei de pat este o treabă casnică cât se poate de banală. Însă, nu toată lumea o face cu aceeași frecvență. Potrivit unui studiu efectuat în Marea Britanie, pe un eșantion de 2.250 de persoane, aproape jumătate dintre bărbații singuri au declarat că își schimbă așternuturile o dată la patru luni, iar 62% dintre femeile singure au precizat că își schimbă lenjeria de pat o dată la două saptămâni. Cum este, de fapt, corect? Iată ce spun specialiștii!
Cât de des se schimbă, de fapt, lenjeria de pat
Este adevărat că sună puțin ciudat, dar există studii care vorbesc despre frecvența schimbării lenjeriei de pat. De exemplu, un studiu amănunțit, efectuat pe un eșantion de 2.250 de persoane, arată că 12% dintre bărbații britanici își schimbă așternuturile doar atunci când își aduc aminte.
În schimb, 62% dintre femeile singure își schimbă lenjeria de pat o dată la două saptămâni, iar cei care formează un cuplu, o dată la trei săptămâni. Tu cât de des îți schimbi așternuturile?
Pentru un somn odihnitor, vei avea nevoie de o lenjerie de pat curată și de o cameră foarte bine aerisită. Nu o spune noi, ci experții din domeniu. Acestea fiind spuse, hai să aflăm cât de des trebuie să schimbi, de fapt, așternutul.
Ei bine, conform neurocercetătorului psiholog și expert în somnologie, Dr. Lindsay Browning, lenjeria de pat trebuie schimbată o dată la o săptămână sau la două săptămâni cel târziu.
Potrivit specialistului, dacă așternutul nu este schimbat la timp, el capătă un miros neplăcut, iar acest lucru afectează calitatea somnului și imlicit sănătatea.
”Pe lângă mirosul de transpirație care intră în materialul lenjeriilor de pat, acesta poate fi greu de eliminat dacă trece mai mult timp.”, a precizat Dr. Lindsay Browning, conform BBC News.
Citește și La cât timp se schimbă prosoapele de față. Multe persoane fac greșeala!
Celulele moarte ale pielii ajung pe lenjeria de pat
Totodată, expertul susține că așternutul ar trebui schimbat des, deoarece celulele moarte ale pielii ajung pe el și servesc drept masă pentru acarieni și mici vietăți care pot provoca discomfort și iritații ale pielii.
”Pe lângă mirosul de transipirație, vei dormi alături de niște mici vietăți.”, a transmis Dr. Lindsay Browning.
În plus, praful care se așterne pe pat este și el foarte periculos pentru oameni, mai ales pentru cei care suferă de alergii și astm. Așadar, asigură-te că menții o igienă corespunzătoare.
”În momentul în care intrăm în dormitor trebuie să fim întâmpinați de un miros plăcut, pentru a putea fi relaxați și fericiți.”, a mai adăugat specialistul.
Citește și Unde trebuie să dormi cu capul: sud sau nord? Detaliul banal care face o diferență mare!