26.1 C
București
marți, 5 iulie 2022

Liber la haos în trafic, pentru șoferii agresivi. Parlamentarii au decis: camerele video, inutile

Publicat peCamerele de bord utilizate de șoferii români sunt inutile în justiție, în cazul producerii unui accident, pentru constatarea vinovaților. Parlamentul României a respins definitiv legea care ar fi permis polițiștilor să dea amenzi în baza filmărilor realizate în trafic.

Astfel, în noul Cod Rutier, identificarea și sancționarea „șoferilor agresivi” vor fi dificil de realizat.

Șoferii agresivi vor fi sancționați doar dacă vor fi văzuți de agenți. Altfel, în baza filmărilor, faptele ce contravin legii, nu vor fi luate în considerare.

Noul pachet de infracțiuni în trafic, ce presupune un „comportament agresiv”, va avea mai mult un rol decorativ, pentru că nu vor putea fi penalizate, susține fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță.

Printre gesturile considerate agresive, care vor fi incluse în Codul Rutier și care vor fi aproape imposibil de sancționat, în lipsa probelor, se numără: flash-urile insistente, schimbările frecvente ale benzii, șicanele, frânele puse în fața celorlalți participanți la trafic.

În prezent, polițiștii utilizează filmări doar dacă acestea au fost realizate cu dispozitive omologate.

Anunțul lui Lucian Diniță: „Va începe un adevarat circ”

Un alt impediment îl reprezintă definirea comportamentului agresiv în trafic, atenționează Lucian Diniță.

„Este lăudabilă inițiativa, e o reluare a unei inițiative care a fost promovată în perioada 2004-2006, dar atunci nu s-a ajuns la un consens în definirea agresivității la volan.

Dar să nu uităm că este o propunere de OUG, care-și va produce efectele după ce va fi discutată în Parlament. Cu părere de rău, într-un fel a emis Guvernul Ordonanța și când a ajuns în Parlament ori a fost abrogată, ori a ieșit cu totul altceva (n.r. – în alte situații).

(…) Definirea comportamentului agresiv lasă câteva semne de întrebare. Am văzut ‘circulația foarte redusă între vehicule’. Există ambiguități care vor duce polițiștii în stadiul în care nu vor avea argumente.

Sunt o serie întreagă de situații în România. E o țară specială. Absolut tot trebuie demonstrat. Celelalte state europene nu trebuie să demonstreze. Se constată și ‘la revedere!’.

Va începe un adevarat circ. Dacă nu va fi reglementată (n.r. – legea) așa cum trebuie, va fi foarte greu polițiștilor să aplice această lege”, a punctat Diniță, pentru B1 TVSursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri