19.4 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023

Liberă circulație? Ambasador UE, „împiedicat” să își desfășoare misiunea

Publicat peUniunea Europeană denunţă piedicile puse în calea liberei circulaţii. Victimă, ambasadorul  UE în Niger. Acesta nu poate ajunge la post. Imposibilitatea deplasării are loc în contextul în care, la sfârşitul lui iulie, militari au preluat puterea. Preşedintele ales, Mohamed Bazoum, este de atunci ținut captiv.

Franţa, fostă putere colonială, nu recunoaşte noile autorităţi de la Niamey şi îşi menţine acolo ambasadorul, în pofida presiunilor din partea noilor autorităţi, care cer plecarea lui şi ameninţă să-l expulzeze.

„Uniunea Europeană denunţă şi regretă piedicile puse în calea liberei circulaţii, a căror victimă a fost şi ambasadorul european aflat la post la Niamey, marţea aceasta, pe 5 septembrie, în timp ce se ducea spre ambasada Franţei”, subliniază UE într-un comunicat.

„În conformitate cu Convenţia de la Viena din 1961 (asupra relaţiilor diplomatice), ambasadorul UE a fost acreditat în forma cuvenită şi trebuie, de atunci, să-şi poată desfăşura misiunea, cu respectarea deplină a acestei Convenţii”, se mai arată în document. Textul nu oferă detalii asupra incidentului invocat.

UE a condamnat ferm preluarea puterii, pe 26 iulie, de către militari în Niger, şi-a suspendat ajutorul financiar către această ţară şi a avertizat că ar putea impune sancţiuni împotriva autorilor puciului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.

Sursa: www.cotidianul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri