30 C
București
duminică, 3 iulie 2022

Lider polonez, după ce prietenul său Orban a spus că ”nu vede clar ce s-a întâmplat la Bucea”: ”Să meargă la oftalmolog”

Publicat peLiderul partidului polonez de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a criticat vineri poziţia premierului ungar Viktor Orban faţă de războiul din Ucraina şi a estimat că din acest motiv Polonia ”va trebui să-şi reconsidere relaţiile cu Ungaria”.

 

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Kaczynski, fondator şi lider al partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), a declarat la postul polonez Radio Plus că evaluarea sa asupra poziţiei lui Viktor Orban ”este categoric negativă”.

Considerat până în prezent un aliat politic şi un prieten personal al premierului ungar, Kaczynski s-a referit la decizia Budapestei de a accepta cererea Rusiei privind plata gazului natural în ruble, decizie pe care a calificat-o drept ”ceva foarte trist”, adăugând că, ”dacă Orban nu se schimbă, nu vom putea coopera cum am făcut-o până acum”.

Orban, despre masacrul de la Bucea: ”Trăim într-o epocă de manipulare informațională masivă”

Mai mult, Kaczynski a afirmat că ”atunci când prim-ministrul Orban spune că nu poate vedea clar ce s-a întâmplat la Bucea, trebuie să i se recomande să meargă la un oftalmolog”.

Premierul ungar a declarat miercuri despre sutele de civili ucişi în oraşul ucrainean Bucea că ”orice informaţie asupra acestei teme trebuie verificată în mod independent, pentru că trăim într-o epocă de manipulare informaţională masivă”.

Pe de altă parte, Kaczynski a susţinut din nou cererea Poloniei pentru trimiterea unei forţe internaţionale de pace în Ucraina alcătuită din ”forţe armate” şi că, deşi ar dori să vadă ”NATO spunând: intrăm în Ucraina”, a admis că decizia revine Alianţei şi Statelor Unite, care până în prezent au respins această solicitare pentru a nu risca o confruntare directă cu Rusia.

În final, liderul polonez a ţinut să menţioneze că ”dacă cineva crede că ar trebui să fim foarte precauţi cu Rusia, acela nu cunoaşte raţiunile statului polonez”.

Polonia și Ungaria au fost unite în ultimii ani în fața criticilor Bruxeless-ului privind valorile europene

Conduse de guverne conservatoare, Polonia şi Ungaria au fost unite în ultimii ani în faţa criticilor Bruxellesului că încalcă statul de drept şi valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele în justiţie, respingerea migranţilor (în cazul Ungariei) şi mai recent contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor CJUE în faţa dreptului naţional. Din aceste motive, Comisia Europeană nu le-a aprobat încă PNRR-urile.

Partidul premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, a câştigat duminică detaşat alegerile legislative, iar marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat iniţierea împotriva Ungariei a noului mecanism care permite suspendarea fondurilor europene pentru statele UE despre care Bruxellesul consideră că încalcă statul de drept.

 Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri