0.9 C
București
luni, 11 decembrie 2023

Lipsa de concentrare este o problema? Oamenii de știință propun un truc care chiar funcționează

Publicat pe



Dacă ne este dificil să ne păstrăm atenția atunci când ne confruntăm cu un volum mare de lucru, oamenii de știință ne propun o pauză de 5 minute. Dacă nu avem timp de scurte plimbări relaxante, somn sau ieșiri spontante în natură pentru a ne recupera concentrarea, doar 5 minute sunt suficiente pentru a ne odihni creierul, arată un nou studiu.

Metoda Pomodoro câștigă teren în rândul celor care vor să își relaxeze creierul și să își recapete energia. Specialiștii recomandă o pauză scurtă de 5 minute după un interval de 25 de minute de muncă.

O echipă de la Universitatea din Sydney şi-a propus să descopere care dintre trucurile comune pentru menţinerea atenţiei funcţionează cu adevărat, transmite news.ro.

Ei au descoperit că o pauză de gândire de 5 minute este tot ce avem nevoie pentru a ne recăpăta concentrarea.

S-a constatat că petrecerea timpului în natură ne ajută să ne recuperăm atenţia, potrivit unor studii realizate în anii ’80. Însă nu mulţi dintre noi pot ieşi să facă o „plimbare reconfortantă într-o zonă cu verdeaţă” pentru a lua o pauză de la activităţile zilnice, de la serviciu sau de la învăţarea unei noi abilităţi la locul de muncă.

Unele studii sugerează că simpla vizionare a unui videoclip cu o scenă din natură oferă acelaşi efect de refacere a creierului.

Noile cercetări au descoperit însă că o pauză simplă şi nestructurată de cinci minute de la o sarcină complexă este tot ce ne trebuie pentru a ne recăpăta concentrarea sau pentru a ne restabili atenţia.

Pauze în care să nu facem nimic

„Dacă vreţi ca munca sau studiul să fie mai productive, trebuie să includeţi pauze de câte cinci minute în care să nu faceţi nimic”, a declarat profesorul Paul Ginns, expert în psihologie educaţională la universitatea din Sydney.

Potrivit cercetătorilor australieni, trebuie să facem ceva diferit timp de cinci minute, să ne îndepărtăm de calculator sau de staţia de lucru, să facem exerciţii de respiraţie sau pur şi simplu să stăm în linişte pentru a ne odihni creierul de la sarcinile pe care le îndeplineşte când suntem concentraţi la lucru.

Activitatea pe rețelele sociale nu este echivalată cu pauza

Dar activitatea pe reţelele sociale nu se pune la socoteală ca timp de odihnă, avertizează specialiştii

„Trebuie să luaţi o pauză de la dispozitive”, spune profesorul Ginns.

El arată că ne folosim creierul pentru a ne concentra atenţia astfel încât să putem învăţa sau să rezolvăm probleme, dar atenţia este limitată şi poate fi epuizată rapid.

„Durata atenţiei diferă de la un individ la altul şi este influenţată de momentul zilei, de nivelul de zahăr din sânge sau de aportul de cofeină, aşa că este complicat”, explică specialistul.

„Dar am vrut să testăm modul în care am putea restabili atenţia şi este încântător ce am descoperit şi anume că este atât de simplu cât o pauză de…



Sursa: www.digi24.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri