2 C
București
duminică, 4 decembrie 2022

LIVE Război în Ucraina, ziua 191: Echipa AIEA intenționează să rămână la Zaporojie / Copiii ucraineni s-au întors joi la școală / Ministerul rus de Externe ridică tonul la adresa Moldovei și României

Publicat pe


Echipa de experți ai agenției nucleare a Națiunilor Unite intenționează să rămână la centrala nucleară Zaporojie, spune șeful delegației, Rafael Grossi. Copiii ucraineni s-au întors joi la școală. Au fost redeschise doar școlile care pot fi utilizate și cele din zone ferite de bombardamente. Ministerul rus de Externe ridică tonul la adresa Moldovei și României

Razboi in UcrainaFoto: Profimedia Images

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

  • O echipă de experți ai agenției nucleare a Națiunilor Unite intenționează să rămână la centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, după ce a obținut joi mult așteptatul acces la amplasament. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a spus la întoarcerea în Ucraina că un grup de experți AIEA a rămas la uzina din sud-estul Ucrainei și va oferi o evaluare imparțială, neutră și solidă din punct de vedere tehnic a situației. Șeful AIEA spune că „integritatea fizică a centralei” nucleare de la Zaporojie „a fost încălcată de mai multe ori”
  • Ministrul de Externe al Rusiei a avertizat Republica Moldova că orice acțiune considerată ca punând în pericol securitatea trupelor ruse în regiunea separatistă a Transnistriei va fi considerată un atac asupra Rusiei.
  • Agenția națională de informații din Germania investighează acuzațiile conform cărora doi înalți funcționari publici ar fi putut spiona pentru Rusia, potrivit Die Zeit. Ziarul mai scrie că cei doi oficiali investigați au fost implicați în problemele legate de aprovizionarea cu energie și că au deținut poziții cheie.
  • Președintele Lukoil a murit după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova, la câteva luni după ce compania sa a criticat invazia rusă a Ucrainei. Ravil Maganov „a căzut de la o fereastră a spitalului clinic central”, a informat joi agenția de știri Interfax. Maganov este al doilea director executiv al Lukoil care a murit în circumstanțe misterioase în ultimele luni.
  • Copiii ucraineni s-au întors joi la școală. Au fost redeschise doar școlile care pot fi utilizate și cele din zone ferite de bombardamente. Administrațiile școlare s-au pregătit pentru noul an școlar amenajând subsoluri și instruind profesorii despre ce să facă în caz de atac. Tuturor copiilor care participă li se spune să poarte o geantă cu haine de schimb, medicamentele de care ar putea avea nevoie, iar copiii mai mici să aibă la ei jucăria preferată.

Cele mai importante informații de vineri, ziua 191 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

06:24 Armata ucraineană va primi uniforme și haine de iarnă din Danemarca. Zelenski a mulțumit guvernului și primului ministru al Danemarcei pentru sprijinul politic, financiar și armat din timpul războiului.

06:15Nava Lady Zehma, care transporta peste 3.000 de tone de porumb din Ucraina spre Italia a eșuat, blocând navigația în strâmtoarea Bosfor. La fața locului au fost trimise imediat echipe ale Direcției Principale a Gărzii de Coastă, remorchere și bărci de salvare și echipe ale Gărzii de Coastă. În urma incidentului, nimeni nu a fost rănit.

00:37Kievul răspunde Moscovei după ce o apropiată a lui Putin a spus că „Rusia are resurse pentru a încheia războiul învingând Ucraina”

23:47Trupele ucrainene resping ofensiva rușilor în 4 direcții în Donbas

Mai exact, înaintarea rușilor a fost respinsă în apropiere de Sloviansk, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General al Ucrainei.

22:45 Șeful AIEA spune că „integritatea fizică a centralei” nucleare de la Zaporojie „a fost încălcată de mai multe ori”Sursa: www.hotnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri