-0.1 C
București
miercuri, 1 februarie 2023

LIVE Război în Ucraina, ziua 282: Acord în UE privind prețul petrolului rusesc / Câți soldați spune Ucraina că a pierdut până acum / Lukașenko nu are de gând să intre în război

Publicat pe


Președinții Statelor Unite și Franței au declarat că vor cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale în Ucraina, iar Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord provizoriu asupra unui plafon al prețului petrolului, menit să priveze Moscova de venituri importante.

Gest sfidător al unui soldat ucrainean de pe malul eliberat al fluviului Nipru, în regiunea HersonFoto: Sadak Souci / Zuma Press / Profimedia Images

Cele mai importante informații de vineri, ziua 282 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:52 Concluziile-cheie ale ultimei evaluăride la Institutul pentru Studiul Războiului:

 • Președintele belarus Alexander Lukașenko continuă să creeze condiții pentru a rezista presiunii rusești de a intra în războiul împotriva Ucrainei. Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat că nu există o pregătire directă pentru război și că Belarusul își va apăra doar teritoriul.
 • Forțele ruse au continuat eforturile de apărare împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene de-a lungul liniei Svatove-Kremina.
 • Trupele Moscovei au continuat să obțină câștiguri minime în jurul Bahmut și să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka.
 • Forțele ruse au continuat să desfășoare măsuri defensive și să deplaseze personal pe malul estic al fluviului Nipru în regiunea Herson.
 • Mișcările militare rusești din regiunea Zaporojie pot sugera că forțele rusești nu pot apăra zonele esențiale pe fondul intensificării loviturilor ucrainene.
 • Armata lui Putin păstrează rezerve în Crimeea pentru a sprijini operațiunile defensive din Oblastul Zaporojie și de pe malul estic al Niprului.
 • Constrângerile financiare ale Kremlinului continuă să alimenteze neliniștea internă.
 • Apar noi dovezi privind continuarea mobilizării parțiale, în condiții de moral scăzut și rater ridicate de dezertare în rândul trupelor rusești.

07:39 Cei mai importanți oficiali de securitate din Ucraina au ordonat o anchetă privind activitățile ramurii Bisericii Ortodoxe legate de Rusia, a declarat Zelenski.

Acesta a spus că ancheta va analiza dacă ramura moscovită a bisericii are dreptul de a funcționa într-unul dintre cele mai sfinte locuri din Ucraina – complexul Pechersk Lavra din Kiev.

„Trebuie să creăm condiții pentru ca nicio entitate dependentă de statul agresor (Rusia) să nu poată manipula ucrainenii și să slăbească țara din interior”, a afirmat Zelenski. (Reuters)

07:05 Ucraina o contrazice pe von der Leyen în privința numărului de soldați uciși:„Avem estimări oficiale de la statul major”

Scurtă recapitulare, vineri dimineață, a evenimentelor recente:

 • Ministerul rus al Apărării și șeful administrației prezidențiale ucrainene au anunțat că cele două țări au recuperat câte 50 de militari în cel mai recent schimb de prizonieri.
 • Rachetele rusești au lovit cartierele din Herson, lăsând fără energie orașul în care electricitatea abia începuse să fie restabilită la aproape trei săptămâni de la plecarea trupelor rusești.
 • Forțele armate ucrainene au raportat bombardamente intense asupra mai multor sate de pe linia frontului estic din apropierea orașului Bahmut.
 • Armata ucraineană a declarat că a găsit fragmente de rachete cu capacitate nucleară lansate de Rusia, dar fără focoase, și că se pare că scopul acestora a fost acela de a distrage atenția apărării aeriene.
 • Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, le-a spus locuitorilor să își facă provizii de apă, alimente și haine călduroase în cazul unei pene totale de curent provocate de loviturile rusești.
 • Biden și Macron au prezentat la Casa Albă un front unit în ceea ce privește Ucraina, iar Biden a declarat că va discuta cu Putin dacă acesta este dispus să pună capăt invaziei.
 • Guvernele Uniunii Europene au convenit în mod provizoriu asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare, cu un mecanism de ajustare pentru a menține plafonul la 5% sub prețul pieței, a declarat un diplomat UE.
 • Atacurile rusești asupra infrastructurii civile ucrainene au crescut costul pentru a menține economia Ucrainei în funcțiune anul viitor, adăugând până la 1 miliard de dolari pe lună la estimările anterioare de 3-4 miliarde de dolari, a declarat șeful Fondului Monetar Internațional la conferința Reuters NEXT.
 • UE trebuie să aibă răbdare când care impune sancțiuni Rusiei, deoarece majoritatea măsurilor vor avea un impact doar pe termen mediu și lung, a declarat premierul Lituaniei.
 • Spania a sporit securitatea în clădirile publice și diplomatice după o serie de scrisori-capcană, inclusiv una trimisă premierului și alta la ambasada Ucrainei din Madrid, unde un oficial a suferit răni ușoare.
 • Compania de mercenari Wagner a creat o „Companie sălbatică” formată din cei mai violenți deținuți recrutați.
 • În zona ocupată a regiunii Zaporojie, rușii își retrag armata din unele localități, a afirmat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
 • Jens Stoltenberg a declarat că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la discuțiile privind solicitarea Poloniei de a muta sistemele Patriot oferite de Germania în Ucraina.
 • O nouă înregistrare video impresionantă arată cum doar doi soldați ucraineni reușesc să respingă un atac „stealth” al unui grup de 10 mercenari Wagner.

––––––––Sursa: www.hotnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri