25.9 C
București
miercuri, 10 august 2022

LIVE Război în Ucraina, ziua 35: Cele 10 propuneri ale Ucrainei, în urma negocierilor / Reducerea „drastică” a operațiunilor rusești, privită cu scepticism / Rusia, acuzată că a provocat o „criză alimentară mondială”

Publicat pe


Rusia va „reduce drastic operațiunile de luptă” din jurul Kievului și al orașului Cernihiv, din nordul țării, a spus ministrul adjunct al apărării, propunerea fiind primită cu scepticism de președintele american Joe Biden (care a spus „să vedem ce se întâmplă pe teren”) și de premierul Marii Britanii Boris Johnson care a îndemnat la prudență – spunând că va judeca Rusia după fapte, nu după vorbe.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Rezumatul zilei de marți:

 • Negocierile de marți au avut loc într-un palat din Istanbul la mai bine de o lună de la cel mai mare atac asupra unui stat european de după al Doilea Război Mondial, care a ucis sau rănit mii de oameni, a forțat aproape 4 milioane să fugă în străinătate și a atras sancțiuni economice asupra Rusiei.
 • Invazia a fost oprită pe majoritatea fronturilor de luptă de rezistența puternică a forțelor ucrainene care au recucerit teritorii chiar dacă civilii sunt prinși în orașele asediate.
 • Statul major al forțelor armate ucrainene a spus că promisiunea Rusiei de a reduce operațiunile militare în unele zone înseamnă, probabil, doar ”o rotație” a unităților de luptă, individuale și are ca scop inducerea în eroare”.
 • Armata rusă a acuzat forțele ucrainene din orașele atacate că au folosit încetarea focului pentru a-și relua pregătirile pentru luptă, scrie agenția de presă Interfax.
 • „Ar trebui să fim pregătiți să vedem o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, la un briefing de presă.
 • Autoproclamata Republică Populară Doneţk, susţinută de Moscova, ar putea lua în considerare aderarea la Rusia. Kievul a spus că orice astfel de solicitare nu ar avea niciun temei legal.

Cele mai importante evenimente de marți privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

03:00​În faţa Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzată marţi că a provocat o „criză alimentară mondială” şi că a generat riscul apariţiei „foametei” prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, „grânarul Europei”.

02:30Parlamentul ucrainean are un mesaj pentru Putin despre războiul său: „Viața continuă, noi continuăm să trăim”, potrivit CNN.

„Îi spunem că viața continuă, continuăm să trăim. Războiul vostru, lupta voastră împotriva noastră este acum în fundal – și vom continua să luptăm atâta timp cât va trebui, dar vom continua să trăim în același timp”, i-au transmis aleșii de la Kiev..

00:33Ucraina va dezvălui numărul militarilor săi ucişi doar după încheierea războiului

00:15Peste 10 milioane de ucraineni, inclusiv mai mult de jumătate din populația copiilor din Ucraina, și-au părăsit casele de la începutul războiului luna trecută, a declarat marți un reprezentant al ONU pentru Afaceri Umanitare, în timp ce s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU.

Dintre aceștia, 6,5 milioane sunt strămutați în interior și 3,9 milioane au trecut granițele către țările învecinate, a declarat Joyce Msuya, coordonatorul adjunct pentru situații de urgență a ONU pentru afaceri umanitare.

Msuya a spus că ajutorul umanitar crește în fiecare zi și că acum peste 1.230 de angajați ai Națiunilor Unite se află în țară, lucrând cu peste 100 de organizații umanitare din Ucraina.

Cum arată cele 10 propuneri ale Ucrainei în urma negocierilor de marți de la Istanbul

 • 1. Declararea Ucrainei ca stat neutru, în conformitate cu garanțiile juridice internaționale pentru punerea în aplicare a statutului de stat nealiniat și nenuclear. Posibile state garante: Rusia, Marea Britanie, RPC, SUA, Franța, Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel. Și alte state vor putea adera la tratat.
 • 2. Garanțiile internaționale de securitate ale Ucrainei în temeiul tratatului nu se vor aplica în Crimeea, Sevastopol și în părți din Donbas. Părțile vor trebui să definească granițele acestor zone sau să fie de acord ca fiecare parte să le înțeleagă în felul său.
 • 3. Ucraina nu va adera la nicio alianță militară, nu va staționa baze sau contingente militare străine și va efectua exerciții militare internaționale numai cu acordul statelor garante. La rândul lor, statele garante își confirmă intenția de a facilita aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
 • 4. Statele garante și Ucraina convin că, în cazul unei agresiuni, al unui atac armat împotriva Ucrainei sau al unei operațiuni militare împotriva Ucrainei, fiecare dintre statele garante, în urma unei consultări urgente și imediate între ele (care va avea loc în termen de cel mult trei zile), în exercitarea dreptului de autoapărare individuală sau colectivă recunoscut la articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, va acorda asistență Ucrainei (ca răspuns și pe baza unei cereri oficiale din partea Ucrainei) în calitate de stat permanent neutru. Acest lucru se va realiza prin punerea imediată în aplicare a unor acțiuni individuale sau comune care pot fi necesare, inclusiv închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei, furnizarea armelor necesare și utilizarea forței armate pentru a restabili și apoi a menține securitatea Ucrainei ca stat permanent neutru.
 • 5. Orice astfel de atac armat (orice operațiune militară) și toate măsurile luate ca urmare a acestuia vor fi raportate imediat Consiliului de Securitate al ONU. Astfel de măsuri vor înceta odată ce Consiliul de Securitate a luat măsurile necesare pentru a restabili și menține pacea și securitatea internațională.
 • 6. Mecanismul de punere în aplicare a garanțiilor de securitate pentru Ucraina, în urma unor consultări suplimentare între Ucraina și statele garante, va fi reglementat în tratat, ținând seama de protecția împotriva unor posibile provocări.
 • 7. Tratatul se aplică cu titlu provizoriu de la data semnării sale de către Ucraina și de către toate/majoritatea statelor garante. Tratatul intră în vigoare după ce statutul Ucrainei de stat permanent neutru va fi aprobat printr-un referendum în toată Ucraina și după ce modificările relevante vor fi aduse la constituția ucraineană și ratificate de parlamentele Ucrainei și ale statelor garante.
 • 8. Tratatul propune să stabilească voința părților de a rezolva problemele legate de Crimeea și Sevastopol prin negocieri bilaterale între Ucraina și Rusia în termen de 15 ani. De asemenea, a propus să se stabilească faptul că Ucraina și Rusia nu vor rezolva militar problema Crimeei și a Sevastopolului, ci vor continua eforturile politice și diplomatice pentru a rezolva problema.
 • 9. Părțile vor continua consultările (cu implicarea altor state garante) pentru a pregăti și a conveni asupra dispozițiilor Tratatului privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, asupra modalităților de încetare a focului, retragerea trupelor și a altor formațiuni paramilitare, deschiderea și asigurarea funcționării în siguranță a coridoarelor umanitare în mod permanent, precum și asupra schimbului de corpuri ale persoanelor decedate și eliberarea prizonierilor de război și a civililor internați.
 • 10. Părțile consideră că este posibil ca președinții Ucrainei și Rusiei să se întâlnească pentru a semna un tratat și/sau pentru a lua decizii politice cu privire la problemele rămase nerezolvate.Sursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri