25 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

LIVE Război în Ucraina, ziua 41: Zelenski se va adresa marți Consiliului de Securitate al ONU / Franța și Germania expulzează zeci de diplomați ruși / Rusia neagă orice implicare în masacrul de la Bucha

Publicat pe


În cea de-a 41-a zi de război, ostilitățile continuă în Ucraina. După ce Zelensky a vizitat luni orașul Bucha ( prima sa călătorie în afara capitalei de la începutul invaziei), discutând cu locuitorii și acuzând Rusia de genocid, el se va adresa marți Consiliului de Securitate al ONU.

Razboiul din UcrainaFoto: Colaj foto

Rezumatul zilei de luni.

  • Liderii mondiali reacționează îngroziți la rapoartele privind despre crime având victime civili în zonele din jurul Kievului
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luni orașul Bucha, discutând cu locuitorii și acuzând Rusia de genocid. El a susținut că 300 de civili au fost „uciși și torturați” și a promis că va aduce în fața justiției pe toți soldații ruși care au participat la atrocități.
  • Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită să trimită o echipă anchetatori pentru a cerceta atrocitățile
  • Germania a expulzat 40 de diplomați ruși, dar a respins propunerea privind instituirea unui embargo asupra importurilor de energie . Franța a anuțat și ea expulzarea a 35 de oficiali ruși. Rusia a răspuns prin a anunța măsuri ”simetrice”.
  • Vorbind la New York, ambasadorul Rusiei la ONU a negat orice implicare a rușilor în masacrul de la Bucha și a acuzat Ucraina că lansează „provocări”
  • Zelensky se va adresa marți Consiliului de Securitate al ONU și se așteaptă ca acesta să relateze despre ceea ce a văzut la Bucha – prima sa călătorie în afara capitalei de la începutul invaziei.
  • Președintele american Joe Biden a cerut ca Vladimir Putin să fie judecat pentru crime de război din Ucraina

Cele mai importante informații de marți privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

04:35Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a descris atrocităţile din oraşul ucrainean Bucea drept „o provocare înscenată”. „Încă de la început a fost clar că aceasta nu este altceva decât o altă provocare înscenată ce vizează discreditarea şi dezumanizarea armatei ruse şi nivelarea presiunii politice asupra Rusiei”, a spus Nebenzia într-o conferinţă de presă luni.

04:26Grupul de hackeri Anonymous susține, pe Twitter, că a obținut datele personale ale 120.000 de soldați ruși care luptă în Ucraina. „Toți soldații care participă la invazia Ucrainei ar trebui să fie supuși unui tribunal pentru crime de război”, a adăugat acesta.

04:23Cadavrele primăriţei din satul Motîjîn, al soţului şi fiului lor, precum şi a altor doi bărbaţi au fost descoperite în această localitate situată la vest de Kiev, au remarcat jurnaliştii AFP

02:18Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat luni că „suspendă, cu efect imediat,” accesul Rusiei şi Belarus la finanţările sale şi la expertiza sa, în urma invadării Ucrainei, potrivit France 24.

01:48Ministerul Apărării din UK: Minele din Marea Neagră sunt „aproape sigur” de proveniență rusească

00:55Un Vladimir Putin zâmbitor alături de Hugo Chavez și, într-un colț, „Z-ul” de sprijin pentru armata rusă: colectivități de stânga au pictat o frescă într-un cartier din Caracas, un bastion chavist, în sprijinul invaziei ruse din Ucraina, scrie AFP.

00:27Pentagon: Transporturile din pachetul de securitate de 800 de milioane de dolariau sosit în Ucraina

00:10Moscova spune că va prezenta la ONU documente despre „adevărata natură” a evenimentelor de la Bucha

23:57Președintele Germaniei: „M-am înșelat în privința nebuniei imperiale a lui Putin” / ”Nord Stream – o greșeală”

22:34Locuitorii din Kiev care au fugit de invazia rusă au fost rugați luni de primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, să nu se mai întoarcă acolo pentru „cel puțin o săptămână”, întrucât încă ar putea avea loc bombardamente ale rușilor, potrivit AFP.

Sursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri