30 C
București
duminică, 3 iulie 2022

LIVE Război în Ucraina, ziua 44: „Bătălia pentru regiunea Donbas va aminti lumii de cel de-al Doilea Război Mondial” / Ofensiva rușilor se concentrează asupra estului Ucrainei / Kremlinul recunoaște că înregistrat „pierderi semnificative”

Publicat pe


În cea de-a 44-a zi a invaziei ruse în Ucraina, tensiunile urcă în estul țării, unde forțele armate ale Rusiei își concentrează atacurile. Principalele state ale Alianței sprijină cu armament armata ucraineană, iar tragediile umane sunt la ordinea zilei în Ucraina.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Rezumatul zilei de joi, pe scurt:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că distrugerile de la Borodianka sunt „mult mai îngrozitoare” decât cea din Bucha.
  • Bătălia pentru regiunea Donbas din estul Ucrainei va aminti lumii de cel de-al Doilea Război Mondial, a spus ministrul de externe al Ucrainei
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că alianța este pregătită să-și întărească sprijinul acordat Ucrainei, fără a d detalii suplimentare
  • Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă pe frontul său de est, în timp ce forțele ruse se retrag de la periferia Kievului pentru a se regrupa și a-și intensifica atacurile în regiunea Donbas.
  • Primarul orașului Mariupol spune că peste 100.000 de oameni trebuie evacuați de urgență din oraș. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut parlamentului grec să-și folosească influența pentru a salva populația rămasă în Mariupol.
  • Adunarea generală a Națiunilor Unite a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru drepturile omului pentru „încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”. 93 de țări au votat în favoarea rezoluției propuse de SUA, în timp ce 24 au votat împotrivă, iar58 de țări s-au abținut.
  • Se așteaptă ca Rusia să reia atacul asupra Kievului dacă va reuși să preia controlul deplin asupra regiunilor de est, Donețk și Luhansk, a declarat adjunctul șefului de stat major al forțelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Hruzevici.
  • Primarul orașului Dnipro a îndemnat femeile, copiii și bătrânii să plece, deoarece se așteaptă ca luptele cu Rusia să se intensifice. Miercuri, guvernatorul regional din Luhansk a îndemnat toți locuitorii să se evacueze.

Cele mai importante informații de vineri privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

05:15Australia va trimite în Ucraina 20 de vehicule blindate Bushmaster. Vehiculele au fost vopsite în verde, cu un steag ucrainean pe lateral şi cu cuvintele „United With Ukraine”.

05:13Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat joi peste 100 de atacuri asupra serviciilor de sănătate din Ucraina şi a cerut acces umanitar la oraşul Mariupol, asediat de forţele ruse,

01:26China apără Rusia după masacrul de la Bucha: „Aceste chestiuni nu ar trebui politizate”

01:08Purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova a afirmat, referindu-se la declararea ca „personae non gratae” a unor diplomaţi ruşi în România, că în acest caz este vorba despre „un pretext inventat”, iar decizia nu va rămâne fără un răspuns adecvat.

00:34O persoană necunoscută l-a atacat pe Dmitri Muratov, redactor-șef al Novaia Gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, chiar în vagonul de tren.

„M-au atacat cu vopsea în ulei cu acetonă în compartiment. Ochii mei ard teribil. O rută de tren de la Moscova la Samara. Miroase a ulei peste tot în vagon. Plecarea a întârziat deja cu 30 de minute. O să încerc să mă spăl”, a scris gazetarul pe Telegram.

23:47Situația din Borodianka, un oraș situat la nord-vest de Kiev și reluat recent de ucraineni de la ruși, este „mult mai oribilă” decât în ​​Bucha, unde au fost comise masacre în rândul civililor, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi seară, citat de AFP.

23:33Pentagonul spune acum că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Rusiei

23:14Rusia a pierdut joi două Orlan-10 în Ucraina, aeronava fără pilot în care Moscova și-a pus mari speranțe în acest război. Armata ucraineană susține că a doborât o astfel de dronă utilizând „sisteme electronice”.

22:58Kremlinul susţine că suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului este ”ilegală şi motivată politicSursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri