0.9 C
București
luni, 11 decembrie 2023

LIVE Război în Ucraina, ziua 502: Zelenski spune că armata sa „a preluat inițiativa” / Joe Biden: Ucraina „nu este pregătită” pentru aderarea la NATO / Discuțiile Putin-Erdogan, singura șansă pentru acordul privind cerealele ucrainene

Publicat pe


​Forțele ucrainene continuă campania de recucerire a zonelor controlate de ruși în sud-estul țării, în condițiile în care Volodimir Zelenski a spus că armata țării sale a „preluat inițiativa” după ce slăbise un timp ritmul atacurilor. Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba au declarat că au avut o convorbire telefonică pentru a discuta despre summitul NATO din această săptămână și despre contraofensiva Kievului.

Soldat din batalionul „Da Vinci” pregătindu-se să tragă un lansator TOS-1A capturat de la rușiFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 502, LIVETEXT:

07:56 Discuțiile ce vor avea loc între Vladimir Putin și președintele turc Tayyip Erdogan rămân singura speranță de a prelungi acordul privind cerealele de la Marea Neagră, care urmează să expire săptămâna viitoare, a relatat luni agenția rusă de presă RIA.

Citând o sursă anonimă familiarizată cu negocierile, RIA a relatat că „nu există niciun optimism” în ceea ce privește prelungirea acordului – o poziție pe care Moscova a reiterat-o frecvent în ultimele săptămâni.

„Experiența noastră arată că negocierile dintre cei doi lideri sunt cele care sunt capabile să schimbe situația, iar actuala perioadă dificilă nu face excepție. Astăzi, aceasta rămâne singura speranță”, a declarat sursa citată de RIA.

07:49 Joe Biden a spus că Ucraina „nu este pregătită” pentru aderarea la NATO, declarația fiind făcută înainte de summitul de două zile al liderilor alianței militare de la Vilnius.

Într-o intervenție la CNN, președintele american a spus că NATO trebuie să „stabilească o cale rațională” pe care Kievul să o urmeze pentru a adera la Alianță, dar că va dura ceva timp până când țara va îndeplini „toate condițiile, de la democratizare la o serie întreagă de alte aspecte”.

Zelenski a declarat, după ce a discutat cu omologul său polonez, Andrzej Duda, că speră la „cel mai bun rezultat posibil” de la summit. Zelenskiy a afirmat că nu se așteaptă ca Ucraina să adere efectiv la NATO decât după război, dar că speră ca summitul să dea un „semnal clar” cu privire la intenția de a aduce Ucraina în cadrul alianței.

07:08Ambasada Rusiei din SUA: Acceptând să trimită muniţii cu dispersie în Ucraina, Casa Albă a mărturisit de fapt că a comis crime de război. Statele Unite au anunţat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina în faţa Rusiei, inclusiv muniţii cu dispersie, depăşind un nou prag în tipul de armament furnizat Kievului.

05:22 Joe Biden a sosit în Marea Britanie / Urmează Vilnius și apoi Finlanda. Preşedintele american a sosit duminică seara târziu la Londra, prima etapă a unui turneu în trei ţări, care va include o întâlnire, luni, cu premierul Rishi Sunak.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Forțele…Sursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri