9 C
București
duminică, 25 septembrie 2022

LIVE TEXT. Condițiile de securitate nu permit Crucei Roșii să ajungă la Mariupol. Cele mai noi informații despre război

Publicat pe  • Masacrul din Bucha a stârnit revolta liderilor lumii
  • Noi dovezi ale atrocităților
  • Ce se întâmplă pe front

UPDATE 16:43- Rusia neagă atrocitățile din orașul ucrainean Bucha

Rusia nu este de acord cu atrocitrățile din orașul Bucha, unde foarte mulți civili și-au pierdut viața și au fost aruncați în gropi comune. Presa rusă de stat a spus că imaginile nu sunt reale, iar ,,naziștii ucraineni” au fost acuzați că au omorât oameni.

UPDATE 16:10- Kremlinul neagă acuzaţiile având în vedere masacrul de la Bucha

Kremlinul nu este de acord cu nicio acuzaţie legată de uciderea civililor în oraşul ucrainean Bucha și este de părere că acuzațiile aduse de Ucraina ar trebui tratate cu puțină incertitudine.

UPDATE 16:06- Rusia a minat peste 80.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei

O suprafață de peste 80.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean a fost minată până acum de armata rusă. Mai mult de 62.000 de kilometri pătraţi au fost minaţi, din momentul în care a început invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie.

UPDATE 16:05- O locuitoare a orașului ucrainean Bucha spune că și-a găsit soțul mort și mutilat într-un subsol

O locuitoare a orașului Bucha și-a găsit soțul mort și mutilat într-un subsol, după două săptămâni în care nu a știut nimic despre acesta.

UPDATE ora 15:51- Comitetulu Internațional al Crucii Roșii nu a ajuns în orașul ucrainean asediat Mariupol, potrivit unui purtător de cuvânt pentru CNN

„Din cauza condițiilor de securitate, echipa noastră nu a putut ajunge astăzi la Mariupol”, au spus aceștia într-un comunicat. Echipa a încercat să intre în oraș de sâmbătă pentru a oferi ajutor umanitar și pentru a facilita evacuările civililor care au rămas în orașul bombardat și asediat de ruși. Civilii nu au apă, electricitate sau căldură.

UPDATE ora 15:40 – Ambasadorul SUA la ONU cere excluderea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului „este o farsă” şi este momentul ca Adunarea Generală a ONU să suspende această ţară din forul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

UPDATE ora 14:00 – Primărița unei localități de lângă Kiev și familia ei, uciși și aruncați într-o groapă comună

Corespondentul BBC, Yogita Limaye, a transmis că în apropierea de Bucha, primărița unui sat și familia ei au fost executați și aruncați în gropi comune.

„În drum spre Bucha, lângă Kiev, în satul Matuzhin, am trecut pe lângă case distruse în pădurea din apropiere. Am fost duși să vedem un mormânt puțin adânc, unde patru cadavre erau vizibile. Oficialii ucraineni ne-au spus că ar putea fi mai multe. Cadavrele au fost identificate ca fiind ale primarului Olga Sohnenko, ale soțului și fiului ei. Al patrulea nu a fost încă identificat.”, a spus corespondentul.

UPDATE ora 12:10 – Coridorul de evacuare din Mariupol va funcționa luni, potrivit autorităților ucrainene

Un coridor umanitar din orașul asediat Mariupol va fi în funcțiune luni, în ciuda întârzierilor și dificultăților de menținere a rutei deschise pentru evacuare, a anunțat vicepremierul Irina Vereșciuk, potrivit CNN.

„Traseul va funcționa pentru transportul privat. Cincisprezece autobuze de evacuare au plecat deja din Zaporojie către Mariupol”, a anunțat Vereșciuk.

UPDATE ora 10:00 Ministerul Apărării din Marea Britanie informează că Rusia își reorientează ofensiva în Donbas, cu mercenari Wagner

Armata rusă „continuă să se consolideze și să se reorganizeze în timp ce își reorientează ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei”, a transmis luni Ministerul Apărării din Regatul Unit, citat de CNN.

UPDATE ora 09:30 – Rusia recrutează alți 60.000 de soldați, potrivit armatei ucrainene

Pentru a reface unitățile pierdute în război, Rusia a lansat o „mobilizare ascunsă” a aproximativ 60.000 de militari, a transmis armata Kievului, în raportul operațional publicat luni dimineața, potrivit BBC și The Guardian.

UPDATE ora 08:50 – Bilanțul victimelor civile se apropie de 3.500, potrivit ONU

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a transmis că din 24 februarie şi până la 2 aprilie, la miezul nopţii, s-au înregistrat 3.455 de victime civile în Ucraina: 1.417 oameni au murit şi 2.038 au fost răniţi.

UPDATE ora 7:40 – Imagini din satelit cu o groapă comună din Bucha

După ce liderii locali din Bucha au declarat că sunt peste 300 de cadavre ale civililor în Bucha și au apărut imagini îngrăzitoare, noi dovezi ale masacrului au ieșit la lumină. Imagini din satelit din orașul Bucha arată un sanț lung de 13 de metri pe locul în care a fost descoperită o groapă comună. Au fost surprinse pe 31 martie de compania americană de date prin satelit Maxar.

În imagine pare a fi un șanț în curtea unei biserici. Compania a precizat că a putut observa semne că acolo s-au făcut săpături încă din 10 martie.

De asemenea, o echipă CNN a văzut cadavre în pungi îngrămădite în mormânt. Localnicii au declarat pentru CNN că aproximativ 150 de persoane sunt îngropate acolo, iar primarul din Bucha spune că ar putea fi până la 300 de victime.

UPDATE ora 7:20 – Volodimir Zelenski a anunțat crearea unui mecanism special pentru investigarea crimelor de război

Președintele ucrainean spune că liderii ruși trebuie trași la răspundere pentru crimă și tortură în Bucha, iar noile sancțiuni pe care le va impune Occidentul nu sunt o pedeapsă suficientă pentru atrocitățile comise. Astfel, el a anunțat că va fi creat un mecanism special pentru investigarea crimelor și urmărirea penală a autorilor, anchetă la care vor colabora experți ucraineni și internaționali.

UPDATE ora 07:00 – Premierul canadian Justin Trudeau și mai mulți lideri europeni au condamnat masacrul din Bucha

„Condamnăm ferm uciderea civililor în Ucraina, rămânem mobilizaţi pentru a trage la răspundere regimul rus. Responsabilii pentru aceste atacuri şocante şi îngrozitoare vor fi aduşi în faţa justiţiei”, a scris pe Twitter Justin Trudeau.

Duminică, Ucraina şi ţările occidentale au acuzat armata rusă de crime de război după ce au fost descoperite gropi comune şi civili „executaţi” la Bucea, în apropierea Kievului. În gropile comune au fost îngropate peste 400 de cadavre, potrivit autorităților ucrainene.

Sursa: spynews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri