25 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 41. Rusia schimbă tactica: trimite mii de soldaţi în estul Ucrainei

Publicat peRusia schimbă tactica: trimite mii de soldaţi în estul Ucrainei

Oficialii SUA preconizează că trupele ruse se vor îndrepta în număr mare înspre estul Ucrainei. Deşi armata rusă s-a retras din localităţile aflate în jurul Kievului, generalii ruşi pregătesc un nou plan de asalt.

Rusia intenţionează să desfăşoare zeci de mii de militari în estul Ucrainei, în timp ce atenţia lumii este îndreptată către ororile lăsate în urmă de retragerea rusă, este de părere consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan.

„În acest moment, credem că Rusia îşi revizuieşte obiectivele de război pentru a se concentra pe estul şi părţile din sudul Ucrainei, mai degrabă decât să vizeze cea mai mare parte a teritoriului”, a declarat Sullivan într-o conferinţă susţinută la Casa Albă.

Invazia rusă în Ucraina, care a început pe 24 februarie, este cea mai sângeroasă din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia numeşte incursiunea drept o „operaţie militară specială” care vizează protejarea civililor.

Oficial SUA: Armata rusă transferă în Belarus efective militare de la periferia Kievului

Aproximativ două-treimi din trupele ruse care au fost poziţionate în jurul oraşului Kiev sunt în curs să fie transferate în Belarus, dar ar putea reveni în Ucraina, afirmă un oficial militar de la Washington citat de postul de televiziune Sky News.

Oficialul american crede că trupele ruse vor fi reechipate în Belarus şi ar putea fi retrimise în Ucraina, cel mai probabil în regiunile Doneţk şi Lugansk.

„Acest lucru nu înseamnă că oraşul Kiev nu este vizat de ameninţări”, a explicat oficialul american, sub protecţia anonimatului.

Conform oficialului de la Washington, „majoritatea vastă” a celor peste 125 de grupuri tactice de luptă ruse sunt încă pe teritoriul Ucrainei. Referindu-se la atrocităţile comise la Bucha, la periferia Kievului, atribuite de Ucraina armatei ruse, oficialul american a catalogat informaţiile drept „profund îngrijorătoare”. „Nu avem niciun motiv să respingem acuzaţiile autorităţilor ucrainene referitoare la aceste atrocităţi”, a subliniat oficialul american.

Preşedinţia Rusiei a respins categoric, luni, acuzaţiile privind atrocităţile comise în orăşelul Bucha, situat la periferia Kievului, şi a anunţat propria investigaţie în acest caz, pe care îl consideră un nou efort de discreditare a armatei ruse.

Ministerul rus al Apărării a anunţat săptămâna trecută, în contextul negocierilor din oraşul turc Istanbul, reducerea semnificativă a operaţiunilor militare la periferia Kievului şi în oraşul Cernigău (Cernihiv), situat în nordul Ucrainei. Armata rusă ar urma să se concentreze pe regiunea Donbas, în estul Ucrainei.

Sursa: jurnalul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri