30 C
București
duminică, 3 iulie 2022

LIVE UPDATE. A douăzeci și treia zi de invazie. Peste 320.000 de cetățeni s-au întors acasă pentru a ajuta Ucraina

Publicat pe


sursă foto – Flickr
  • Numărul cetățenilor care se întorc acasă să ofere sprijin Ucrainei a trecut de 320.000.
  • În Ucraina, opt dintre cele nouă coridoare de evacuare planificate au funcționat conform acordului.

Peste 320.000 de cetățeni s-au întors acasă pentru a ajuta Ucraina să lupte de când Rusia și-a început invazia, potrivit Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei. Majoritatea sunt bărbați.

Băieții noștri nu renunță, așa că trebuie să ajutăm, trebuie să luptăm pentru țara noastră. Ucraina trebuie să fie liberă, ca toți oamenii”, a spus Serviciul de Stat al Grănicerii într-un tweet joi.

Opt din cele nouă coridoare de evacuare convenite au funcționat conform planului joi, inclusiv unul din Mariupol, potrivit guvernului ucrainean.

Ministrul responsabil din Ucraina, Iryna Vereshchuk, a declarat că aproape 800 de mașini particulare au părăsit Mariupol joi, iar peste 2.000 de persoane au reușit să ajungă prin teritoriul ocupat de Rusia în orașul Zaporijjea până la jumătatea serii.

Este pentru prima dată în multe zile când s-a convenit asupra unui coridor de ieșire din Mariupol, Ucraina, deși Vereshchuk nu a menționat dacă un convoi umanitar planificat destinat orașului asediat a fost lăsat să părăsească Berdyansk de către forțele rusești.

SUMARUL SITUAȚIEI DIN UCRAINA

  • Situația de pe teren nu se schimbă dramatic, iar Ucraina ar putea lupta cu Rusia până la un punct mort, spun oficialii occidentali jurnaliștilor.
  • În mod similar, Pentagonul spune că avansul rusesc este înghețat în jurul țării pe mai multe linii de axe.
  • Civilii ar ieși în viață din ruinele unui teatru din Mariupol care, potrivit autorităților ucrainene, a fost bombardat de Rusia.
  • Între 1.000 și 1.200 de persoane s-ar fi aflat înăuntru, a declarat viceprimarul orașului pentru BBC.
  • Un număr de 53 de civili ar fi fost uciși de forțele rusești în orașul Cernihov, la nord în Ucraina, începând de miercuri, potrivit guvernatorului regional al acestuia.
  • Jurnalista rusă Marina Ovsyannikova spune că speră că protestul ei televizat, cu o pancartă pe care scria nu războiului, îi va determina pe oameni să pună sub semnul întrebării relatările din presa locală.
  • Autoritățile din orașul Mariupol din sud-estul Ucrainei, care a fost bombardat în mod constant de forțele rusești, spun că aproximativ 30.000 de persoane au plecat până în prezent.

Sursa: alephnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri