25.5 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

LIVE UPDATE. A patruzeci și cincea zi de invazie. „Rusia își propune să obțină victoria asupra Ucrainei până la 9 mai”

Publicat pe


  • Rușii simt „o presiune autoimpusă” pentru a obține un fel de victorie până la 9 mai, potrivit a doi oficiali europeni.
  • Peste 6.600 de persoane au fost evacuate, vineri, din Ucraina prin coridoarele umanitare, potrivit unui oficial.
  • Ucraina a cerut mai multe arme și sancțiuni mai dure împotriva Rusiei în urma atacului cu rachete asupra gării din orașul Kramatorsk.

ORA 03:00

Ucraina cere mai multe arme după lovitura din gara orașului Kramatorsk

Ucraina a cerut mai multe arme și sancțiuni mai dure împotriva Rusiei în urma atacului cu rachete asupra unei gări din orașul Kramatorsk din estul țării.

Zelenski spune că toți cei implicați în atacul de la Kramatorsk vor fi trași la răspundere

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că toți cei care s-au aflat în spatele atacului rusesc asupra gării din Kramatorsk vor fi trași la răspundere.

„Aceasta este o altă crimă de război a Rusiei, pentru care toți cei implicați vor fi trași la răspundere”, a declarat el în discursul său nocturn de vineri, adăugând că propaganda de stat rusă a încercat să dea vina pe forțele armate ucrainene pentru acest atac.

„Ne așteptăm la un răspuns ferm și global la această crimă de război”, a mai spus el.

Zelensky a confirmat rapoartele anterioare ale șefului administrației militare din regiunea Donețk, potrivit cărora cel puțin 50 de persoane au fost ucise în atac, inclusiv cinci copii.

„La fel ca masacrele de la Bucha, precum și multe alte crime de război rusești, atacul cu rachete asupra Kramatorsk trebuie să fie una dintre acuzațiile aduse la tribunal, ceea ce se va întâmpla cu siguranță”, a spus el.

Președintele ucrainean a spus că „toate eforturile lumii” vor fi îndreptate spre a stabili, minut cu minut, „cine a făcut ce, cine a dat ordinele, de unde a venit racheta, cine o purta, cine a dat ordinul și cum a fost coordonată lovitura”.

„Responsabilitatea este inevitabilă”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al premierului Ungariei spune că „nu ne vom amesteca în acest război prin intermediul armelor”

Un purtător de cuvânt al premierului Ungariei a declarat, pentru CNN, că țara sa nu va furniza arme pentru a sprijini Ucraina în conflictul cu Rusia.

„Punctul de vedere al Ungariei este ferm… nu ne vom amesteca, în acest război, prin intermediul armelor și prin furnizarea de soldați”, a declarat, vineri, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt internațional al premierului ungar Viktor Orban.

Într-o alocuțiune de luna trecută, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a criticat pe Orban, spunându-i Ungariei să „decidă de partea cui se află”.

Oficial: peste 6.600 de persoane au fost evacuate, vineri, din Ucraina prin coridoarele umanitare

Vineri, 6.665 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare, potrivit vicepremierului ucrainean, Iryna Vereshchuk.

Vereshchuk a împărtășit cifrele în informarea sa postată pe Telegram.

Sâmbătă vor avea loc coridoare umanitare din Mariupol și din orașele blocate din regiunea Zaporizhzhia, precum și evacuări din regiunea Luhansk, a precizat Vereshchuk.

De asemenea, ea a făcut apel la oficialii guvernamentali responsabili de orașe precum Melitopol și Energodar, care sunt conectate la coridorul umanitar ucrainean spre Mariupol, pentru că încalcă dreptul internațional de funcționare a coridoarelor umanitare și cooperează cu ocupanții.

ORA 02:00

Parlamentul European are acum un cont ucrainean pe Twitter

Primul mesaj, împreună cu un anunț în acest sens, a apărut în seara zilei de 8 aprilie:

„Împreună vom obține succesul: vă urez bun venit pe noua pagină Twitter a Parlamentului European în limba ucraineană! Aici veți găsi cele mai recente știri despre modul în care UE sprijină Ucraina în lupta sa”, a declarat președintele Parlamentului European, Robert Metsola.

ORA 01:00

Oficiali europeni: Rusia își propune să obțină victoria asupra Ucrainei până la 9 mai

Rușii simt „o presiune autoimpusă” pentru a obține un fel de victorie până la 9 mai, potrivit a doi oficiali europeni. 9 mai este ziua în care Rusia sărbătorește Ziua Victoriei asupra Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

În mod tradițional, Rusia marchează această sărbătoare cu o paradă militară a victoriei în Piața Roșie și un discurs al președintelui, Vladimir Putin.

Cu o lună înainte de sărbătoare, oficialii spun că Rusia se regrupează și își mută forțele în sud-estul Ucrainei, un obiectiv mult mai limitat decât acapararea unor mari porțiuni din țară, cu scopul de a obține un fel de victorie regională.

„Consolidarea și încercarea de a avea cel puțin ceva despre care să vorbească este, în mod clar, în interesul lor”, a declarat un oficial.

Oficialul a menționat că presiunea timpului ar putea determina forțele rusești să facă greșeli, la care se adaugă problemele logistice și problemele de moral cu care se confruntă deja.

Cel de-al doilea oficial european a declarat că un calendar politic pentru război ar putea duce la un „dezastru militar ca o consecință”.

Dar ar putea, de asemenea, să determine forțele rusești să comită mai multe atrocități, a spus primul oficial.

Franța este pregătită să se retragă din petrolul rusesc

În cuvintele șefului Ministerului de Finanțe, Bruno Le Maire, bombardamentul de astăzi din Kramatorsk a fost un „masacru”.

„Franța este pregătită să meargă mai departe și să finalizeze hotărârea privind interzicerea petrolului și sunt ferm convins că următorul termen și următoarele discuții vor fi dedicate acestei probleme.”

Renumitul critic de modă, Tim Banks, a criticat bloggerii ruși care au tăiat gențile Chanel ca răspuns la sancțiuni.

El chiar a inventat noul termen „The Putinistas” pentru a-i desemna.

„Există miliarde de bărbați și femei din întreaga lume care încearcă să asigure un viitor pentru familiile lor în fața provocărilor cu care ne confruntăm cu toții în următorii ani”, a declarat Tim Blanks.

Oficialul serviciilor secrete de apărare ucrainene: trupele rusești se „regrupează” înainte de a avansa spre Harkov

Armata rusă se regrupează în estul Ucrainei și plănuiește să avanseze spre orașul Harkov, a declarat, vineri, șeful serviciului de informații al apărării din Ucraina pentru Christiane Amanpour de la CNN.

„Ei se regrupează spre orașul [ucrainean] numit Izium, via Belgorod. Ei se deplasează prin Belgorod. Ei primesc trupe suplimentare în Belgorod pentru a-și compensa pierderile din Ucraina”, a declarat generalul-maior, Kyrylo Budanov, șeful Serviciului de informații al apărării din Ucraina, pentru Christiane Amanpour de la CNN, într-un interviu acordat la Kiev.

„Ei intenționează să avanseze, în primul rând, spre Harkov. Vor încerca să termine cu orașul Mariupol și abia după aceea ar putea încerca să ia inițiativa unor avansuri spre Kiev”, a spus el.

ORA 00:00

UE a impus sancțiuni împotriva a încă 217 ruși și 18 companii rusești

În total, măsurile restrictive ale UE se aplică, în prezent, unui număr de 1 091 de persoane și 80 de organizații.

Cancelarul austriac se va întâlni cu Zelenski la Kiev

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, se va întâlni cu Volodimir Zelenski la Kiev.

Nehammer intenționează, apoi, să meargă la Bucha pentru a vedea personal urmele lăsate de forțele de ocupație.

Sursa: alephnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri