21.6 C
București
miercuri, 10 august 2022

LIVE UPDATE: A treizeci și șasea zi de invazie. Războiul din Ucraina intră într-o „perioadă decisivă”

Publicat pe


  • Negocierile vor fi reluate online de pe 1 aprilie.
  • Putin este dezinformat în ceea ce privește războiul.
  • Federația Rusă are în vedere înființarea unor autorități de ocupație în teritoriile ocupate temporar.

UPDATE 07:00

Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că țara impune o taxă de 35% pentru toate bunurile importate din Rusia și Belarus.

Războiul din Ucraina intră într-o „perioadă decisivă”, pe măsură ce forțele rusești își reorientează eforturile, iar Putin devine din ce în ce mai disperat. Senatorul american Angus King a declarat acest lucru într-un comentariu pentru CNN

Casa Albă: Biden nu va lua decizii privind asistența militară pentru Ucraina care să ducă la o confruntare militară directă a SUA cu Rusia.

Federația Rusă are în vedere înființarea unor autorități de ocupație în teritoriile ocupate temporar. Potrivit informațiilor disponibile, pe teritoriul Federației Ruse sunt recrutați polițiști, procurori și judecători, care vor fi trimiși pe teritoriul Ucrainei în viitor.

Un depozit de petrol din Lysychansk, regiunea Luhansk, a fost atacat în seara zilei de 30 martie.

Zelenski i-a rechemat pe ambasadorii ucraineni din Maroc și Georgia pentru că au refuzat să ajute Ucraina.

UPDATE 06:00

Tensiunile sunt în creștere între Putin și ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a relatat The New York Times, citând oficiali americani familiarizați cu rapoartele serviciilor de informații. Motivul tensiunii este slaba conștientizare de către Putin a realității ofensivei în Ucraina.

Slovacia a transmis Rusiei să își retragă 35 dintre diplomații săi din țară.

UPDATE 05:00

O succesiune de explozii a fost auzită la Kiev.

Comisia Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. Noul pachet de sancțiuni ar putea fi gata chiar săptămâna viitoare.

Invadatorii părăsesc teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl în direcția Belarus.

UPDATE 04:00

Invadatorii au doborât din greșeală unul dintre avioanele lor, a declarat Jeremy Flemming, șeful serviciilor de informații britanice.

Ocupatorii folosesc aeroportul din Brest din Belarus pentru a bombarda Ucraina.

UPDATE 03:00

Agenția ONU pentru Refugiați nu poate contacta o parte din personalul său din Mariupol.

Referendumul de neutralitate al Ucrainei ar putea dura cel puțin un an, a spus Arakhamia. Șeful delegației ucrainene la discuțiile cu Rusia, David Arakhamia, a declarat miercuri într-un interviu TV că, pentru a abandona cursul aderării la NATO, Ucraina trebuie să organizeze un referendum, iar organizarea sa va dura cel puțin un an.

Șeful informațiilor militare franceze a demisionat din cauză că n-a crezut într-un atac al Rusiei în Ucrainei, anunță presa franceză.

Zelenski a creat opt ​​noi administrații militare în regiunea Donețk, bazate pe așezări individuale din regiune.

UPDATE 02:00

Diplomații americani și europeni au susținut prima întâlnire a Dialogului la nivel înalt privind Rusia, discutând noi pași pentru izolarea economiei ruse, a declarat Departamentul de Stat.

Angajații ucraineni au apelat la compania-mamă după ce rușii au bombardat filiala Leroy Merlin din Kiev, ucigând 8 angajați.

Anchetatorii ONU investighează 24 de cazuri de posibilă utilizare de către Rusia a munițiilor cu dispersie.

UPDATE 01:00

Statul Major ucrainean: Rusia se pregătește să organizeze un „referendum” în regiunea Herson.

Ucraina a primit din SUA primele 6 transporturi de arme împotriva tancurilor, aeronavelor și rachetelor, a spus urtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Rușii au tras într-o zonă rezidentiala și au deteriorat conducta de gaz din Harkov. Orașul a fost iluminat de strălucirea incendiului timp de câteva ore

Ucraina negociază cu Polonia închiderea completă a graniței cu Belarus, a spus ambasadorul Deshchytsia.

Armata ucraineană a recăpătat controlul asupra satelor Orlove, Zagradivka și Kochubeivka din regiunea Herson.

Generalul rus din ambasada DC a fost expulzat din corpul de ofițeri militari de vârf din Washington, conform CNN.

UPDATE 00:00

Ucraina trimite cea mai recentă listă de dorințe Congresului, inclusiv drone, consumabile medicale și reparații de echipamente, conform CNN.

Rusia a deschis 14 centre de recrutare în multe orașe, inclusiv în Damasc și în Alep.

BBC: Voluntarii sirieni sunt gata să lupte în Ucraina pentru 7 mii de dolari.

Trupele rusești nu dețin controlul total asupra orașului Izyum din regiunea Harkov, luptele au loc la sud de oraș.

S&P exclude obligațiunile Rusiei și Belarusului din 11 indici, a spus agenția.

Șeful delegației ucrainene, la discuțiile cu Rusia, David Arahamiya, a declarat că negocierile vor fi reluate încă de la 1 aprilie în format online.

Germania este posibil să acorde garanții de securitate Ucrainei în caz de agresiune.

Yury Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, a vorbit despre modul în care armata ucraineană luptă împotriva atacurilor aeriene rusești.

Ucraina negociază cu Polonia închiderea completă a frontierei cu Belarus, a spus ambasadorul Deshchytsia.

Rusia nu mai controlează Hersonul, conform Pentagon.

Ucraina cere Canadei și altor țări partenere să furnizeze arme.

Trupele ruse sunt „foarte, foarte aproape” de centrul Mariupolului, spune Pentagonul.

Șeful GCHQ, citat de The Guardian: Trupele ruse „au doborât accidental propriile aeronave și au refuzat să execute ordinele”

WSJ, citând surse: Casa Albă cere sancțiuni de la Trezoreria SUA împotriva Kaspersky Lab, dar Trezoreria se teme de consecințele acestora.

Reuters: Indicii bursieri americani au întrerupt o serie de patru zile de creșteri, pe fondul „semnelor tot mai slabe de progres în negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia”.

20 de milioane UAH au fost adunate la un concert vedetă în Marea Britanie pentru Ucraina.

În Harkov, exploziile continuă.

O serie de mass-media, inclusiv AFP și Al Arabiya, care citează o sursă din Pentagon, relatează că trupele rusești au început să părăsească teritoriul centralei nucleare eșuate de la Cernobîl și se retrag pe teritoriul Belarusului. Sursa citată spune că: „Noi credem că pleacă. Nu pot să vă spun că au plecat cu toții”.

„Există un proces de negociere în curs de desfășurare. Dar, deocamdată, acestea sunt doar vorbe. Până acum, fără niciun fel de precizări. Există și alte cuvinte – despre presupusa retragere a trupelor rusești din Kiev și Cernăuți. Știm că aceasta nu este o retragere, ci o consecință a expulzării ocupanților de către apărătorii noștri. În același timp, inamicul își adună trupe pentru noi lovituri în Donbas. Dar ne-am pregătit pentru asta. Noi nu credem pe nimeni, nu credem în cuvinte frumoase. Și nu vom renunța la nimic”, a spus Zelenski.

Sursa: alephnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri