20.7 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023

LIVE UPDATE Cutremure în Turcia și Siria. Sunt peste 22.700 de morți. Ajutoarele ONU pentru sirieni, motiv de dispută

Publicat peSperanța e pe sfârșite, dar salvatorii nu se dau bătuți. Caută în continuare supraviețuitori printre dărâmături, iar eforturile lor sunt, uneori, răsplătite.

90% dintre cei salvați după un cutremur major sunt scoși dintre ruine în primele 72 de ore, spun specialiștii. Așa că ține de miracol fiecare persoană găsită acum în viaţă în Turcia sau în Siria.

19:02 Până la 5,3 milioane de sirieni din nord-vestul țării ar fi rămas fără adăpost în urma cutremurelor, a declarat agenția ONU pentru refugiați.

„Pentru Siria, aceasta este o criză în cadrul unei crize”, a declarat UNHCR. „Am avut parte de șocuri economice, de COVID și acum suntem în plină iarnă, cu viscole care fac ravagii în zonele afectate.

„O parte din propriul nostru personal doarme în afara caselor lor, deoarece sunt îngrijorați de daunele structurale ale locuințelor lor. Acesta este doar un microcosmos a ceea ce se întâmplă în toate zonele afectate. Toate acestea, desigur, au un impact asupra accesului pentru ajutor. Drumurile au fost avariate și acest lucru ne îngreunează încercarea de a ajunge la oameni. A fost foarte, foarte dificil. Există deja 6,8 milioane de persoane strămutate intern în țară. Și asta înainte de cutremur”, a adăugat organizația, potrivit Sky News.

18:42 Primarul Londrei, Sadiq Khan, a postat pe Twitter o înregistrare video care arată „momentul incredibil” în care pompierul londonez Dom Mabbett, de la stația de pompieri din Edmonton, ajută la scoaterea unei femei dintre dărâmături, permițând astfel reunirea unei mame și a unei fiice la patru zile după cutremurul din Turcia, potrivit The Guardian.

„Mândru să văd echipa internațională de căutare și salvare a pompierilor din Londra salvând vieți”, a reacționat primarul Londrei. 

18:18 ONU și-a apărat răspunsul în ceea ce privește furnizarea de ajutor pentru Siria, după ce s-a confruntat cu critici privind livrarea acestuia.

În cursul zilei de astăzi, Căștile Albe – un grup umanitar care lucrează în nord-vestul Siriei – a acuzat ONU că a gestionat „prost” răspunsul său în această țară devastată de război.

Coordonatorul umanitar al ONU pentru Siria a declarat că afirmațiile făcute despre răspunsul organizației nu sunt „corecte”.

„Aceasta nu este o țară normală în care ai toate mijloacele de care ai nevoie – este o situație geografică complexă și o situație de securitate complexă”, a declarat El-Mostafa Benlamlih pentru BBC.

„Să ajungi în nord-vestul țării nu este doar o chestiune de a te urca în mașină și de a conduce. Lipsa de combustibil este un alt impediment. Oamenii de aici au muncit extrem de mult, 24 de ore din 24”, a adăugat el. 

17:38 Presa de stat din Siria anunță că guvernul a aprobat livrarea de ajutor umanitar în zonele aflate în afara controlului său.

Se pare că ajutoarele vor ajunge în regiunile controlate de rebeli în scurt timp, cu ajutorul Organizației Națiunilor Unite, al Semilunii Roșii siriene și al Crucii Roșii Internaționale.

Distribuirea ajutoarelor va fi supravegheată de Comitetul Internațional al Crucii Roșii și de Semiluna Roșie siriană, cu ajutorul ONU.

Gevernul de la Damasc a numit, de asemenea, zonele cele mai afectate de dezastrul de luni: Lattakia, Hama, Alep și Idlib, notează Sky News

17:30 Corespondentul Știrile PRO TV, Cosmin Stan, transmite din orașul turcesc Islahiye, de la granița cu Siria.

Este a cincea zi de la dezastrul din Turcia şi Siria, iar numărul morţilor confirmaţi oficial depăşește 22.000.

Este greu să ne imaginăm ce înseamnă acest bilanț în termeni care să cuprindă suferința atâtor familii.

Ca să poată înhuma victimele, oamenii sapă gropi comune. Pe lângă trauma psihică uriașă, supraviețuitorii îndură frigul, foamea și setea.

Corespondentul Știrile PRO TV, Cosmin Stan, transmite din orașul turcesc Islahiye:

Dezastru este puțin spus. Întotdeauna crezi că ai văzut destul, dar niciodată pare că nu ai văzut totul, pentru că ce am văzut la Islahiye este dincolo de orice dezastru pe care ți l-ai putea imagina.

În mormanul de moloz au fost, până luni, zece blocuri de locuințe. Absolut nicio viață nu a mai putut fi salvată. De luni sunt continuu scoase numai cadavre. Cel puțin 100 de morți au fost culeși de sub moloz. Este cutremurător ce am găsit în acest orășel de 60.000 de locuitori care se află foarte aproape la granița cu Siria”.

16:50 Bilanțul deceselor din Turcia și Siria este de 22.722. În ultimele momente, Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a confirmat că numărul morților din țara sa se ridică acum la 19.388.

Se estimează că cel puțin 3.384 au murit în Siria, notează Sky News. Până acum, s-au raportat 75.000 de răniți în cele două state.

16:37 Un membru al personalului umanitar din orașul sirian Alep a descris situația de acolo ca fiind „cel mai adânc nivel al iadului”.

Părintele Tony O’Riordan, de la Serviciul iezuit pentru refugiați, a descris haosul din orașul sirian Alep, controlat de guvern, deja devastat de războiul civil care durează de 12 ani în această țară.

El spune că noi clădiri s-au prăbușit din cauza cutremurului, iar altele au devenit nesigure, „strămutând oamenii în tot orașul”.

Tony O’Riordan a adăugat că, înainte de cutremur, un coleg de muncă a descris situația din Alep ca fiind „un iad”.

„Asta a fost înainte de cutremur, așa că, dacă înainte de cutremur eram în iad, acum suntem în cel mai adânc nivel al iadului”, spune el.

Există peste 120 de adăposturi de urgență în oraș și oamenii sunt atât de traumatizați de prăbușirea clădirilor după cutremure, încât mulți dorm acum în mașini și în aer liber, la temperaturi sub zero grade, a mai spus el.

„Avem nevoie ca… organizațiile civile și guvernele din Occident să pompeze ajutoare aici foarte, foarte repede”, a conchis Tony O’Riordan, potrivit BBC.

16:18 Mirjana Spoljaric, președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), a cerut „acces umanitar deplin” în toate zonele afectate în timpul unei vizite în orașul sirian Alep.

„Este dificil să găsesc cuvintele pentru a descrie nivelul de pierderi, suferință și distrugere pe care l-am văzut și despre care am auzit. Inima mea este alături de toți cei care au pierdut persoane dragi în Siria și Turcia.

Faptul că acest cutremur a avut loc într-o regiune devastată de război nu este nimic mai puțin decât o catastrofă. Oamenii sunt epuizați și speriați. Rezistența lor a fost distrusă după ani de conflict. (…)

Serviciile de bază necesare pentru a susține viața – apă curată, încălzire, asistență medicală, electricitate – erau extrem de slabe înainte de cutremur. Situația umanitară este și mai gravă astăzi.

CICR va face tot ce îi stă în putință pentru a sprijini oamenii – oricine și oriunde s-ar afla. Este imperativ să ni se acorde acces umanitar deplin în toate zonele afectate, iar acțiunea umanitară nu trebuie să fie împiedicată. (…)”, a declarat Spoljaric, informează The Guardian.

16:03 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că guvernul turc va plăti chiria cetățenilor timp de un an dacă aceștia nu doresc să stea în corturi.

În timpul vizitei sale în orașul Adiyaman din sud-estul țării, Erdogan a declarat din nou că guvernul va reconstrui clădirile prăbușite într-un an.

„Între timp, vom oferi 10.000 de lire turcești (530,92 dolari) cetățenilor noștri. În plus, pentru cetățenii care nu stau în corturi, care nu doresc să stea în corturi, ne vom asigura că se pot muta în unități rezidențiale și le vom acoperi chiria”, a declarat el.

Erdogan a menționat, de asemenea, că, dacă cetățenii speriați preferă să stea în hoteluri, „le putem oferi și această cazare”, conform CNN.

1516:50 Bilanțul deceselor din Turcia și Siria a sărit peste 22.700. În ultimele momente, Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a confirmat că numărul morților din țara sa se ridică acum la 19.388.

Se estimează că cel puțin 3.384 au murit în Siria, notează Sky News.30 Din regiunile afectate de cutremurul de luni au venit rapoarte despre atacuri asupra întreprinderilor și jafuri, a declarat, vineri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, adăugând că „nu va lăsa loc de abuzuri”.

În cadrul stării de urgență declarate, guvernul a „asigurat autoritățile de care are nevoie” pentru a reprima aceste infracțiuni, a declarat el la Adiyaman, în Turcia. „De acum înainte, acești abuzatori vor fi supuși sancțiunilor necesare imediat ce vor fi prinși”, a adăugat Erdogan, potrivit CNN.

14:51 – Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a recunoscut ,vineri, pentru prima dată că operațiunile de salvare puse în aplicare de Guvernului său nu merg atât de repede pe cât se spera. „Au fost avariate atât de multe clădiri încât, din păcate, nu am putut să intervenim atât de repede pe cât ne-am dorit”, a spus Erdogan.

14:40 – Imagini din Islahiye, un oraș din provincia Gaziantep, sud-estul Turciei.

14:14 – Numărul morților din cutremurele din Turcia și Siria a depășit 22.000. Cel puțin 18.991 de oameni și-au pierdut viața în Turcia și 3.377 de persoane au murit în Siria. Totalul a ajuns la 22.368 de morți, conform Al Jazeera.

Totodată, CFR Marfă va asigura preluarea şi transportul produselor în Republica Turcia, pe ruta România-Bulgaria-Turcia.

13:00 – Suntem în a cincea zi de la dezastrul din Turcia şi Siria, iar numărul morţilor confirmaţi oficial depăşește 21.000. Este greu să ne imaginăm ce înseamnă acest bilanț, în termeni care să cuprindă suferința atâtor familii. Ca să poată înhumata victimele, oamenii sapă gropi comune. Pe lângă trauma psihică uriașă, supraviețuitorii îndură frigul, foamea și setea. Cosmin Stan se află în localitatea Islahyie și transmite ce se întâmplă acum, acolo.


10:56 – Salvările miraculoase continuă. Joi, când se făcuseră 92 de ore de la producerea primului cutremur, un bărbat de 33 de ani, Mahmut Șahin, a fost scos în viață, conform presei străine. 

10:17 – O pisică a fost găsită după 105 ore după producerea cutremurelor, în Gaziantep. 

09:25 – Vineri dimineața, la ora 06:50:28 (ora locală a României), un cutremur cu magnitudinea ml 5.1, la adâncimea de 10km, s-a produs în Turcia, conform INFP.

09:00 – Numărul morților în Turcia a crescut la 18.342, ducând numărul total de persoane ucise la 21.719. Conform celor mai recente actualizări din Siria , 3.377 de oameni au murit, conform The Guardian.  

07:51 – Experți ucraineni în salvare, care au acționat în zonele de război, au mers în Turcia pentru a căuta supraviețuitorii cutremurului. Kievul a trimis, joi, 88 de persoane. „Există un război în țara noastră, dar înțelegem că trebuie să ajutăm, iar acest ajutor este reciproc”, a declarat Oleksandr Khorunzhyi, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, conform Al Jazeera. 

07:40 – Peste 63.000 de persoane au fost rănite în Turcia, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.  

07:27 – SUA vor oferi ajutoare umanitare în valoare de 85 de milioane de dolari Turciei şi Siriei.

Amintim că luni dimineață, un cutremur extrem de puternic, de 7,8 pe scara Richter, a zguduit sudul Turciei. Cu epicentrul în provincia Kahramanmaraş, seismul a afectat grav și țara vecină Siria. Au urmat zeci de replici și apoi un alt seism de 7,7 grade, dar replicile nu s-au oprit, urmând alte zeci. Președintele truc a declarat stare de urgență în zece provincii afectate de cutremure. 

Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri