27.7 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 17. ONU anunță că 564 de civili au murit, iar 2,5 milioane au părăsit țara

Publicat peRăzboi în Ucraina, ziua 17. Rusia continuă ofensiva în Ucraina și aduce în discuție folosirea armelor biologice, susținând că a descoperit dovezi în teritoriile invadate. E doar o încercare de a ”fabrica un pretext pentru atac”, au replicat americanii.

Rusia a descoperit dovezi ale eforturilor Ucrainei de a ascunde cercetările realizate cu privire la armele biologice, a susţinut ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, întrunit la solicitarea Rusiei pe motivul că Ucraina produce arme biologice, potrivit News.

Drept răspuns, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, argumentează că afirmaţiile lui Nebenzia sunt o încercare de a ”fabrica un pretext pentru atac”, Rusia fiind cea care deţine, în realitate, un program al armelor biologice, conform BBC.

ONU a anunțat că 564 de civili au murit până acum în războiul din Ucraina dintre care 41 de copii.

Între timp, numărul persoanelor care au părăsit Ucraina de la începerea invaziei militare ruse a depăşit 2,5 milioane, a anunţat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), informează DPA, conform Agerpres.

Potrivit datelor ONU, peste 1,5 milioane de oameni au plecat din Ucraina spre Polonia, aproximativ 225.000 spre Ungaria, 176.000 spre Slovacia şi 282.000 spre alte ţări europene.

ȘtirileProTV.ro transmite în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

 

UPDATE 00.40: În timp ce Rusia continuă atacurile în Ucraina, liderii mondiali din domeniul sănătății avertizează: ”Cu siguranță va fi o creștere a Covid-19”. Unii activiști din regiune au văzut deja o răspândire a bolii.

„Unii dintre voluntarii noștri s-au infectat cu Covid în timp ce ajutau în gestionarea refugiaților la frontieră sau în centrele de refugiați. Și pentru că atât în Moldova, cât și în Ucraina, rata de taxare este atât de scăzută, pandemia este încă activă”, a declarat Constanța Dohotaru, activistă implicată în problema refugiaților și care lucrează îndeaproape cu guvernul Republicii Moldova.

 

UPDATE 00.15: Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri că rușii care primesc transferuri de la bănci străine pot retrage doar numerar în ruble, scrie The Guardian.

Este cea mai recentă mișcare a Rusiei în încercarea de a face față sancțiunilor occidentale. Banca centrală a precizat că noua măsură temporară va intra în vigoare sâmbătă. Nu s-a oferit o dată până la care este valabilă această interdicție.

Banca a anunțat anterior că, până la 9 septembrie, băncile nu mai pot vinde valută cetățenilor ruși.

 

UPDATE 00.05: Forţele ruse au crescut vineri presiunea asupra capitalei Kiev şi în estul Ucrainei, unde a fost vizat principalul oraş, Dnipro.

 

Capitala Ucrainei, Mariupol, Krîvî Rig, Kremenciug, Nikopol şi Zaporojie sunt principalele zone în care ruşii îşi concentrează încă eforturile, a anunţat armata ucraineană într-un comunicat, conform Agerpres.

„Neputând obţine un succes, inamicul îşi continuă atacurile cu rachete şi bombe asupra oraşelor situate pe teritoriului Ucrainei, la Dnipro, Luţsk şi Ivano-Frankivsk”, potrivit sursei citate.

Mariupol, port strategic asediat de 12 zile şi bombardat constant de ruşi, se află într-o situaţie „aproape disperată”, a alertat ONG-ul Medici fără frontiere: „Sute de mii de persoane” trăiesc fără apă şi fără încălzire.

Potrivit unui bilanţ oficial, s-au înregistrat 1.582 de decese. Multe cadavre sunt abandonate pe străzi, iar pentru altele a fost săpată o groapă comună uriaşă. În ultimele zile au fost văzute persoane care se luptă pentru mâncare.

Rușii au început să atace Dnipro, un oraș cu un milion de locuitori

Ferit până acum de avansul soldaţilor ruşi, Dnipro, un oraş industrial de un milion de locuitori prin care trece Nipru, fluviul care marchează separarea dintre estul parţial pro-rus al Ucrainei şi restul teritoriului său, a fost vizat de raiduri soldate cu cel puţin o persoană moartă.

„Au fost trei lovituri aeriene asupra oraşului, asupra unei grădiniţe, a unui bloc de locuinţe şi a unei fabrici de încălţăminte (…) unde apoi a izbucnit un incendiu”, au informat serviciile de urgenţă ucrainene. Pompierii au putut fi văzuţi, în mai multe imagini video, cum sting flăcările în ruinele mocnite. Unele clădiri erau doar un morman de grinzi şi structuri metalice răsucite.

După un spital de pediatrie miercuri la Mariupol, vineri a fost lovită o clădire pentru persoane cu dizabilităţi de lângă Harkov, fără a se înregistra victime.

Dima Kasianov, un băieţel de opt ani, a fost mai puţin norocos: internat după ce a fost rănit la cap de schijele unei rachete ruse care a distrus apartamentul în care locuia la Harkov, stă întins, inconştient, pe un pat de spital, cu un ochi bandajat.

Patru soldaţi ucraineni au fost, de asemenea, ucişi şi alţi şase au fost răniţi în bombardarea aeroportului militar Luţsk din nord-vestul Ucrainei. A fost vizată, de asemenea, şi cel din Ivano-Frankivsk, în extremitatea vestică a Ucrainei. Aceste baze au fost dezafectate, a afirmat ministerul rus al apărării.

Raiduri aeriene nocturne s-au înregistrat şi peste oraşele Cernihiv (nord) şi Sumî (nord-est).

”Kievul se pregătește pentru o apărare necruțătoare”

La morga din Mikolaiv, un oraş de pe malul Mării Negre supus tirurilor ruseşti de zile întregi, cadavrele sunt îngrămădite pe jos şi în curte, a notat AFP.

„Am împins inamicul dincolo de marginile oraşului nostru”, a asigurat guvernatorul regiunii, Vitali Kim.

În acelaşi timp, ruşii îşi continuă manevra de încercuire a Kievului. După ce au ajuns la marginea capitalei, urmăresc să elimine apărarea din mai multe localităţi din vestul şi nordul capitalei pentru a o bloca, a spus Statul Major al Ucrainei.

„Kievul este un simbol al rezistenţei” şi se pregăteşte pentru o „apărare necruţătoare”, a afirmat într-o înregistrare video Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Aproape 20.000 de persoane au fost deja evacuate miercuri şi joi din capitală şi împrejurimi, aproximativ 100.000 în total în cele două zile din toate zonele afectate de lupte din Ucraina.

„Inamicul nu a obţinut niciun succes semnificativ în ultimele 24 de ore, a fost oprit în aproape toate direcţiile de rachetele noastre şi de loviturile noastre aeriene şi terestre”, a declarat Oleksii Arestovici, un alt consilier al preşedintelui Zelenski.

O încetinire a înaintării soldaţilor ruşi pe care au remarcat-o şi surse militare occidentale, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a dat undă verde trimiterii de luptători „voluntari”, în special provenind din Siria.

 

UPDATE 00.00: Uniunea Europeană va interzice exporturile de produse de lux către Rusia, pentru a da ”o lovitură elitei ruse”.

Decizia face parte din cadrul noilor sancţiuni decise cu ţările din G7, a anunţat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

”Cei care susţin maşina de război a lui Putin nu ar trebui să poată profita de stilul lor de viaţă somptuos în timp ce în Ucraina cad bombe asupra unor nevinovaţi”, a afirmat Von der Leyen într-un comunicat.

Industria de lux franceză şi italiană ar urma în mod special să fie afectate.

Rusia ar putea fi exclusă din FMI și Banca Mondială

De asemenea, în UE vor fi interzise importurile de fier şi oţel produse în Rusia.

Măsurile reprezintă al patrulea set de sancţiuni europene contra Rusiei de la declanşarea invaziei împotriva Ucrainei, sancţiuni adoptate în coordonare cu SUA şi G7.

Şefa executivului comunitar a anunţat într-o declaraţie că UE analizează şi posibilitatea suspendării drepturilor Rusiei de apartenenţă la foruri internaţionale majore, precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

”Ne vom asigura că Rusia nu poate obţine finanţare, credite sau orice alte avantaje de la aceste instituţii”, a explicat Ursula von der Leyen.

 Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri