9 C
București
duminică, 25 septembrie 2022

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 18. Zelenski: Invadatorii ruși nu ne pot cuceri

Publicat peRăzboi în Ucraina, ziua 18. Peste 1.500 de civili au murit până acum în urma atacurilor Rusiei în Ucraina, deși Kremlinul invocă situația umanitară ”catastrofală” creată de ”naționaliștii” Kievului.  

Serviciile ucrainene au acuzat sâmbătă forțele ruse că au tras asupra unui convoi de civili din Kiev, ucigând 7 persoane, printre care și un copil, în timp ce Rusia continuă să nege că ar fi vizat vreodată ținte civile, de la începutul invaziei sale, pe 24 februarie.

Mai mult, Rusia acuză ”naționaliștii” ucraineni că ar fi creat o situația umanitară ”catastrofală”, prin minarea zonelor rezidențiale și distrugerea infrastructurii, afirmații despre care Franța spune că sunt ”minciuni”.

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

 

”Aşa că vă spun sincer: încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm. În fiecare zi şi în fiecare noapte trebuie să găsim modalităţi în care să-i provocăm daune majore inamicului. În toaTe zonele de apărare”, a declarat președintele ucrainean.

 

”Suntem alături de Ucraina și luăm o serie de măsuri pentru a sprijini poporul ucrainean și vânzătorii noștri din regiune”, a transmis eBay.

Compania a anunțat, de asemenea, serie de măsuri pentru a sprijini ucrainenii și vânzătorii din regiune, inclusiv renunțarea la taxe, protejarea vânzătorilor de penalități de întârziere a expedierii și feedback negativ și orientarea donațiilor angajaților către organizațiile care ajută Ucraina.

Compania de comerț electronic a eliminat deja toate produsele legate de președintele rus Vladimir Putin, invocând politica sa împotriva articolelor care promovează sau glorifică ura sau violența.
 

 

Potrivit oficialilor militari ucraineni, „o incertitudine a conducerii militare a Federației Ruse în materie de obiective strategice” și rezistența acerbă a forțelor ucrainene au împiedicat obiectivele operaționale ale Rusiei.

Oficialii avertizează, de asemenea, cu privire la o „probabilitate mare” de participare directă a forțelor armate ale Republicii Belarus împotriva Ucrainei, precum și o creștere a rezervelor operaționale din partea forțelor aeriene.

 

”Invadatorii ruși nu ne pot cuceri. Ei nu au o asemenea putere. Ei nu au un asemenea spirit. Ei se bazează doar pe violență. Doar pe teroare. Doar pe arme, și au multe.

Dar invadatorii nu au o bază naturală pentru viața normală. Pentru ca oamenii să se simtă fericiți și să viseze. Sunt incapabili din punct de vedere organic să facă viața normală! Oriunde a ajuns Rusia într-o țară străină, visele sunt imposibile”, a spus Zelenski.
 

 

Afirmaţiile au fost ulterior negate de Federaţia Rusă, se arată într-un comunicat postat pe site-ul AIEA.

Conform sursei citate, preşedintele operatorului centralelor nucleare din Ucraina Energoatom, Petro Kotin, a declarat, într-o scrisoare către directorul general al AIEA, Rafael Grossi, că în jur de 400 de soldaţi ruşi sunt prezenţi non-stop la centrală şi a confirmat că aceasta rămâne sub controlul comandantului trupelor militare ruse.

În plus, Kotin a spus că i s-a cerut conducerii centralei să se coordoneze cu forţe ruse pe toate chestiunile operaţionale, inclusiv aspecte tehnice. El a confirmat că angajaţii centralei fac schimb de tură în mod regulat şi a adăugat că experţi ruşi au ajuns acolo în urmă cu câteva zile pentru a evalua situaţia radiaţiilor.
 

 

Michael Gove, secretar de stat pentru locuințe și comunități, a declarat: „Criza din Ucraina a trimis unde de șoc în întreaga lume, deoarece sute de mii de oameni nevinovați au fost forțați să-și părăsească casele, lăsând în urmă tot ce știu și iubesc”.

În cadrul schemei de ajutor guvernamental, ucrainenilor care sunt asimilați și găzduiți de un „sponsor” din Marea Britanie li se va acorda drept de ședere timp de trei ani.

Ei vor putea munci, vor beneficia de beneficii și vor avea acces la servicii publice în tot acest timp.
 

UPDATE 01.45: Cei șapte civili uciși sâmbătă de invadatorii ruși nu se deplasau pe un culoar de evacuare agreat, ci încercau să scape singuri dintr-un sat de lângă Kiev.

Ministerul ucrainean al apărării a precizat că cei şapte civili, femei şi un copil, despre care se informase sâmbătă că şi-au pierdut viaţa după ce forţele ruse au atacat un convoi în apropierea unui sat din regiunea Kiev, nu se aflau într-un coridor de evacuare agreat, potrivit Agerpres.

Serviciul de informaţii al Ucrainei anunţase iniţial că cele şapte persoane care au murit în apropierea localităţii Peremoha se aflau pe un „culoar verde” de evacuare, convenit cu partea rusă.

Potrivit precizărilor făcute de ministerului apărării, persoanele ucise făceau parte dintr-un convoi de civili care au încercat să scape singuri şi s-au evacuat în afara coridorului agreat cu partea rusă.

 

UPDATE 01.00: Administraţia regională din Zaporojie afirmă că un nou primar a fost instalat în oraşul Melitopol, aflat sub controlul armatei ruse, după ce primarul ales a fost reţinut.

Ivan Fedorov a fost reţinut, vineri, de bărbaţi înarmaţi şi acuzat de fapte de terorism de către Procuratura pentru regiunea separatistă – susţinută de Rusia – Lugansk, potrivit News.

Primarul nou-instalat este Galina Danilcenko, fost membru al Consiliului local, conform unei declaraţii de pe site-ul administraţiei regionale din Zaporojie.

Danilcenko, care nu a fost aleasă de cetăţeni, a fost prezentată ca primar în funcţie la o televiziune locală, se arată în declaraţie.

În discursul său televizat, care a fost postat pe Telegram, Danilcenko a afirmat că „principala sarcină a sa este să facă toţi paşii necesari ca oraşul să revină la normal”.

Ea a susţinut că în Melitopol sunt încă oameni care ar putea încerca să destabilizeze „situaţia şi să provoace o reacţie de comportament infracţional”.

„Vă cer să vă păstraţi discernământul şi să nu cedaţi în faţa acestor provocări”, a spus Danilcenko. Ea a făcut apel la deputaţi, care sunt aleşi de oameni, afirmând că este datoria lor să se îngrijească de binele cetăţenilor.

Danilcenko a propus crearea unui „comitet al aleşilor” care să „rezolve toate chestiunile critice pentru Melitopol şi regiunea Melitopol”.

 

UPDATE 00.40: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă că a discutat cu premierul israelian Naftali Bennett despre perspectivele unor negocieri pentru pace.

Președintele ucrainean i-a solicitat să contribuie pentru eliberarea primarului din Melitopol, arestat de forţele ruse, scrie News.

Zelenski a arătat, sâmbătă seară, într-un mesaj pe Twitter, că a continuat dialogul cu premierul israelian Naftali Bennett.

„Am discutat despre agresiunea rusă şi despre perspectivele unor negocieri pentru pace. Trebuie să oprim represiunea împotriva civililor”, a afirmat Zelenski.

Un purtător de cuvânt al lui Bennett a declarat pentru BBC că discuţia a durat mai mult de o oră şi a vizat modalităţile de încetare a luptelor în Ucraina şi eforturile pe care Israelul le face în acest sens.

Schroeder și Putin sunt buni prieteni iar fostul cancelar al Germania se află la conducerea gigantului rus Rosneft.Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri