9.2 C
București
marți, 4 octombrie 2022

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 21. Momente grele pentru Kiev, unde forțele ruse continuă bombardamentele

Publicat peKievul trece prin momente foarte grele pentru că rușii nu contenesc să bombardeze zone rezidențiale. Atacurile din ultimele 24 de ore au lăsat în urmă zeci de morți în principalele orașe din Ucraina.

Printre victime se numără încă un jurnalist american de la postul Fox News, care filma la 20 de kilometri de Kiev. În timp ce luptele continuă, delegațiile rusă și ucraineană și-au reluat discuțiile. Mai mulți oficiali au vorbit de progrese fără a da însă detalii.

Responsabilii ucraineni spun că atacurile aeriene ale ruşilor ţintesc intenţionat zone rezidențiale.

Din cauza acestor bombardamente repetate, primarul Kievului, Vitali Kiltschko, a anunțat instituirea unei noi interdicții de circulație în oraș, de marți seară până joi la ora 7.00. Se poate ieși pe stradă doar pentru a coborî în adăposturi.

Oficialii americani spun că rușii s-au împotmolit în nordul Ucrainei şi avansează foarte încet în sud. Ar fi pierdut 150 de oameni, inclusiv un general, al patrulea, doar în ultima tentativă de a prelua controlul în orasșl port Mariupol.

Pe de altă parte, alianța nord-atlantică și-a anunțat intenția de a-și spori prezența pe flancul estic.

Pe de altă parte, secretarul general al NATO a anunțat că Alianța va spori mobilizarea navală și aeriană, precum și desfășurarea sistemelor antirachetă.

Președintele american, Joe Biden, ar urma să vină în Europa săptămâna viitoare pentru o reuniune NATO la Bruxelles, dar este probabil să ajungă și în alte capitale europene.

Într-o nouă intervenție la întâlnirea Forței Comune Expediționare, care reunește Regatul Britanic, țările nordice și baltice, președintele Volodimir Zelenski a admis ca aderarea Ucrainei la NATO nu este un obiectiv realist.

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:
 

UPDATE 00.15. Preşedintele american Joe Biden a semnat, marţi, legea care alocă 13,6 miliarde de dolari Ucrainei
 

Preşedintele american a semnat, marţi, legea care oferă ”o finanţare istorică de 13,6 miliarde de dolari Ucrainei”.

”Agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei a unit oamenii din America şi din întreaga lume pentru a acţiona cu urgenţă şi hotărâre. Vreau să mulţumesc conducerii Congresului pentru că a lucrat atât de repede pentru a ne asigura că avem resursele de care avem nevoie pentru a continua răspunsul nostru ferm la această criză”, a transmis Joe Biden.

UPDATE 00.10 Adresându-se parlamentarilor canadieni, Zelenski cere din nou o zonă de interdicţie aeriană
 

Evocând victimele civile, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut marţi parlamentarilor canadieni să înţeleagă suferinţa poporului său şi a solicitat un sprijin mai puternic din partea Canadei, cerând o zonă de interdicţie aeriană, relatează AFP.

”Ştiu că susţineţi Ucraina, dar aş vrea să înţelegeţi prin ce trecem noi. Ruşii au ucis deja 97 de copii, bombardând şcoli, spitale, case. Nu cerem prea mult. Cerem un sprijin real, care ne va ajuta să câştigăm”, a amintit preşedintele în faţa deputaţilor canadieni, care l-au ovaţionat în picioare timp de câteva minute.

Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor continua miercuri, potrivit unui oficial ucrainean.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a transmis pe contul său de Twitter că negocierile cu oficialii ruși „vor continua mâine (n.r. miercuri)”.

Acesta a menționat că „există loc pentru compromisuri”.Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri