3 C
București
marți, 29 noiembrie 2022

LIVE Ziua 207 de război în Ucraina. Putin „eșuează în privința tuturor obiectivelor sale strategice militare”, afirmă șeful armatei britanice / Lupte de stradă în Herson / Armata rusă încearcă să recruteze voluntari cu camioane mobile și salarii mari / Zelenski anunță noi dovezi ale torturii la Izium

Publicat pe


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sâmbătă noaptea că la Izium au fost găsite noi dovezi ale faptului că persoanele înmormântate acolo au fost torturate. În același timp, cardinalul Konrad Krajewski a fost ţinta unui atac armat în timp ce oferea ajutoare umanitare în numele Papei Francisc, în apropiere de oraşul ucrainean Zaporojie, informează Vatican News. Nu în ultimul rând, Rusia continuă să prioritizeze ofensivele lipsite de semnificație strategică și nu reușește să oprească progresele armatei ucrainene, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză, publicată duminică dimineață.

Principalele evenimente ale zilei de duminică, 18 septembrie:

Ora 22:30 Kievul exclude eventuale negocieri şi o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru moment. Detalii, aici. 

Ora 22:11 Fostul preşedinte american Bill Clinton apără extinderea NATO spre Est: ”Sunt mai convins astăzi decât am fost atunci că noi am făcut ce trebuie”. Detalii, aici. 

Ora 21:49 Preşedintele SUA, Joe Biden, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se numără printre personalităţile care s-au recules, duminică, la Westminster Hall, unde se află sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei Elizabeth a II-a.

Ora 21:36 Un total de 165 de nave, cu 3,7 milioane de tone de produse agricole la bord, au părăsit Ucraina în baza unui acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia pentru deblocarea porturilor maritime ucrainene, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii, citat de Reuters.

Ora 21:18 Președintele georgian Salome Zourabichvili a lansat duminică critici dure la adresa Rusiei după descoperirea gropilor comune de la Izium la începutul acestei săptămâni. Zourabichvili a condamnat „în termenii cei mai fermi atrocitățile comise de Rusia în Izium”, adăugând că „aceste crime de război trebuie să primească răspuns din partea justiției”, relatează Kyiv Independent, citat de The Guardian.

Ora 20:26 Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a prezentat duminică omagiile sale reginei la Westminster Hall, înainte de o recepție cu Prințesa de Wales la Palatul Buckingham.

Ora 20:00 Premierul canadian Justin Trudeau afirmă că gropile comune descoperite în Ucraina sunt dovezi ale crimelor de război ale Rusiei şi că este nevoie ca aceasta să fie trasă pe deplin la răspundere pentru acţiunile sale, relatează Reuters.

Ora 19:03 Președintele Parlamentului Turciei, mesaj de unitate în Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina: ”Viitorul Găgăuziei nu este în altă parte, ci în Moldova, este parte integrantă/ Să aveți o atitudine mai constructivă ca niciodată în relațiile cu Chișinăul”. Detalii, aici. 

Ora 19:00 VIDEO Protest în Chișinău, la sediul Președinției, organizat de fugarul Ilan Șor/ Oamenii cer demisia Maiei Sandu și și-au montat corturi/ Unii protestatari nu știu de ce au fost aduși: „Încă nu suntem lămuriți”, transmite presa din Moldova. Detalii, aici. 

Ora 18:30 Jurnaliștii TVR au fost prinși între rafale de focuri la intrare în orașul ucrainean Kupiansk, la graniță cu Rusia, transmite postul public de televiziune. Niciun membru al echipei nu a fost rănit, dar militarii ucraineni le-au cerut să părăsească zona de urgență. Detalii, aici. 

Ora 17:13 Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, va avea consultări şi întâlniri de securitate în timpul unei vizite de două zile în China, începând de duminică, a anunţat Ministerul de Externe al Chinei, citat de Reuters. Patruşev va participa la cea de-a 17-a rundă a consultărilor strategice de securitate ale Chinei cu Rusia şi la cea de-a 7-a întâlnire pentru cooperare în domeniul securităţii între forţele de ordine chineze şi ruse, a anunţat Ministerul de Externe într-un comunicat publicat duminică pe site-ul său.

Ora 16:25 Îndrăgita cântăreață rusă Alla Pugacheva a postat pe contul său de Instagram un mesaj prin care cere Ministerului Justiției din țară să o treacă pe lista agenților străini alături de soțul ei, Maxim Galkin, notează The Guardian.

Postarea, raportată de Kevin Rothrock, redactorul-șef al Meduza, a cerut, de asemenea, să se pună capăt „morții băieților noștri pentru scopuri iluzorii care fac din țara noastră o paria și împovărează viețile cetățenilor săi”.

Mesajul lui Pugacheva vine la o zi după ce Galkin – un comediant care s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva războiului cu Ucraina – a fost desemnat agent străin de către Rusia pentru activități politice.

Ministerul rus al justiției spun că sursa sa de finanțare străină este din Ucraina.

Ora 15:56 VIDEO Lupte de stradă în orașul Herson. Autoritățile pro-ruse susțin că au „eliminat” un grup armat „neidentificat”

Ora 15:42 Australia nu va interzice turiștilor ruși să intre în țară ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a declarat astăzi ministrul apărării, Richard Marles. De la începutul conflictului, Australia a sancționat sute de persoane și entități rusești, relatează Reuters, citată de The Guardian. Detalii aici.

Ora 14:45 Premierul indian Narendra Modi pare să fi respins în mod direct invazia Moscovei în Ucraina, spunându-i președintelui rus Vladimir Putin că nu este momentul pentru război, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 14:17 Armata rusă, care caută soldați contractuali pentru ceea ce numește „operațiunea militară specială” din Ucraina, folosește camioane mobile de recrutare pentru a atrage voluntari, oferind aproape 3.000 de dolari pe lună ca stimulent, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 13:57 Reprezentantul Belarus în România, convocat la Ministerul de Externe după ce dictatorul Lukașenko a vorbit despre implicarea României într-un presupus conflict. MAE: Belarus e complicele Rusiei

Ora 13:23 Vladimir Putin „eșuează în privința tuturor obiectivelor sale strategice militare”, a declarat șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 12:50 Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, va avea consultări și întâlniri pe probleme de securitate în timpul unei vizite de două zile în China, care începe duminică, a anunțat Ministerul chinez de Externe, potrivit Reuters. Detalii aici.

Ora 12:03 Rusia a reacționat la eșecurile sale militare din ultima săptămână prin intensificarea atacurilor cu rachete asupra infrastructurii civile, chiar dacă acestea nu au niciun impact militar, potrivit celui mai recent raport de informații al Ministerului britanic al Apărării. Detalii aici.

Ora 11.15: Statul Major General al armatei Ucrainei susține că unitățile rusești au pierdut jumătate din trupe la retragerea din regiunea Harkov. Potrivit unui comunicat postat pe Facebook, unele unități ale Rusiei au pierdut „peste 50% din personal și peste 200 de echipamente” atunci când s-au retras din regiunea Harkov. Brigada 64-a separată de pușcași motorizați a Rusiei și-a pierdut 90% din trupe – moarte, rănite sau care s-au predat, a precizat Statul Major General.

Ora 9.40: Rusia continuă să prioritizeze ofensivele lipsite de semnificație strategică și nu reușește să oprească progresele armatei ucrainene, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză, publicată duminică dimineață.

Ora 9.00: Parchetul General al Ucrainei a raportat la 17 septembrie că a înregistrat 34.441 de crime de război comise de armata rusă de la începutul invaziei la scară largă, la 24 februarie. Agențiile ucrainene de aplicare a legii au înregistrat, de asemenea, 15.807 infracțiuni împotriva securității naționale a Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

Ora 8.50: Zelenski: Crimeea se va întoarce la Ucraina, poate prin mijloace diplomatice. Președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu acordat Reuters, că Ucraina va putea trăi în pace doar atunci când își va recăpăta toate teritoriile. El a mai spus că Ucraina intenționează să elibereze Crimeea, dar nu exclude calea diplomatică. „Nu există nicio cale de ieșire. Trebuie să de-ocupăm teritoriul. Se poate întâmpla ca Crimeea să fie returnată prin mijloace diplomatice”, a declarat Zelenski.

Ora 7.50: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sâmbătă noaptea că la Izium au fost găsite noi dovezi ale faptului că persoanele înmormântate acolo au fost torturate, potrivit News.ro.

„Lucrările de exhumare au continuat astăzi la Izium, regiunea Harkiv. Sunt examinate cadavrele. Au fost găsite noi dovezi ale torturii folosite împotriva persoanelor îngropate acolo. Peste zece camere de tortură au fost deja găsite în zonele eliberate din regiunea Harkov – în diferite localităţi. Pe măsură ce ocupanţii au fugit, aceştia au aruncat şi dispozitivele pentru abuz. Chiar şi la gara Kozachai Lopa s-a găsit o cameră pentru tortură, s-au găsit instrumente pentru tortura electrică.Tortura a fost o practică larg răspândită în teritoriul ocupat. Asta au făcut naziştii. Aceasta este ceea ce fac ruşii. Şi vor răspunde în acelaşi mod – atât pe câmpul de luptă, cât şi în sălile de judecată. Vom stabili toate identităţile celor care au torturat, care au abuzat, care au adus această atrocitate din Rusia aici, pe pământul nostru ucrainean”, a spus el.

Ora 7.55: Cardinalul Konrad Krajewski a fost ţinta unui atac armat în timp ce oferea ajutoare umanitare în numele Papei Francisc, în apropiere de oraşul ucrainean Zaporojie, informează Vatican News. El se află acolo pentru a oferi ajutor umanitar şi asistenţă spirituală în numele Papei Francisc. La Zaporojie, cardinalul Krajewski era alături de un episcop catolic, un episcop protestant şi un soldat ucrainean.

Cu ajutorul lor, a încărcat microbuzul cu provizii şi a mers cu maşina către primele linii ale frontului, zonă despre care spune că „nu mai intră nimeni în afară de soldaţi” din cauza schimburilor de focuri puternice. El a mers tocmai pentru a ajuta oamenii blocaţi în acest ţinut al nimănui cu alimente şi alte provizii.

Citește și…Sursa: www.g4media.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri