-1 C
București
duminică, 5 februarie 2023

LIVE Ziua 277 de război. După Lugansk, rușii au suferit pierderi grele și în Donețk, susțin britanicii/ Temeri crescute că atacul Rusiei asupra rețelei de electricitate din Ucraina va amenința siguranța centralelor nucleare/ Milioane de ucraineni nu au în continuare lumină și căldură

Publicat pe


Cel puţin 32 de persoane din regiunea Herson au fost ucise în bombardamentele care au avut loc după retragerea forţelor ruse în urmă cu două săptămâni, conform informaţiilor furnizate sâmbătă de poliţia ucraineană, transmite Reuters. Există temeri din ce în ce mai mari că atacul necruțător al Rusiei asupra rețelei de electricitate din Ucraina va amenința siguranța centralelor nucleare ale țării, în urma opririi de urgență fără precedent de miercuri, scrie The Guardian. Milioane de ucraineni stau în continuare fără căldură sau electricitate după cele mai devastatoare atacuri aeriene rusești din timpul războiului, mai notează publicația din Marea Britanie.

Principalele evenimente ale zilei de duminică, 27 noiembrie:

Ora 12:30 Premierul belgian, Alexander De Croo, se află în a doua zi a unei vizite neanunțate în Ucraina. Însoțit de ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib, De Croo a profitat de această vizită pentru a anunța un sprijin belgian suplimentar de aproximativ 37,4 milioane de euro. De Croo a vizitat diferite părți ale țării, inclusiv Bucea, unde în aprilie au fost descoperite pe străzile orașului aproape 500 de cadavre ale unor locuitori, victime ale masacrului de la București, uciderea în masă a civililor ucraineni de către forțele armate ruse, transmite The Guardian.

Ora 12:00 Premierul britanic, Rishi Sunak, a postat în această dimineață pe contul său oficial de Twitter un mesaj de susținere pentru Ucraina, însoțit de un videoclip narat de voci ucrainene.

  • ”Cred în libertate. Cred că ar trebui să ne apărăm drepturile fundamentale care contează atât de mult pentru noi toți. Pentru suveranitatea noastră, pentru autodeterminarea noastră și pentru bazele unei ordini internaționale stabile pe care luptăm cu toții să o restabilim. Poporul ucrainean se confruntă cu bombardamente în timpul zilei și cu pene de curent noaptea. Dar știm că prietenii noștri vor fi întotdeauna acolo pentru a ne ajuta să trecem peste. Regatul Unit este unul dintre cei mai fermi aliați ai noștri. Ne oferă arme pentru lupta noastră, kituri pentru a ne ține de cald și prietenie pentru a ne reface moralul. Știm că nu ne vor dezamăgi niciodată în timp ce luptăm pentru a câștiga acest război. Cu ajutorul vostru, ne vom asigura libertatea. Împreună nu vom da niciodată înapoi, împreună vom fi puternici, împreună vom proteja Ucraina și libertățile pe care cu toții le prețuim atât de mult”, este mesajul din videoclip.

Ora 11:30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat sprijinul Germaniei pentru Ucraina în rezistenţa acesteia în faţa invaziei ruse, în remarci făcute în ediţia de duminică a cotidianului naţional Die Welt, potrivit DPA, citată de Agerpres.ro.

„Sprijinul puternic al Germaniei face o diferenţă decisivă”, a afirmat Stoltenberg. Germania a fost în trecut criticată în mai multe rânduri de înalţi responsabili ucraineni pentru lentoarea cu care furniza echipamente militare şi pentru refuzul său de a livra în special armament greu.

Exprimându-se cu două zile înainte de o reuniune a miniştrilor de externe din ţările membre NATO la Bucureşti, Stoltenberg a declarat că livrările de arme germane au salvat vieţi în Ucraina, adăugând:”Trebuie să ne menţinem cu toţii sprijinul pentru Ucraina şi să îl sporim”.

Ora 11:00 Forțele rusești au suferit pierderi grele în timpul luptelor din provincia ucraineană Donețk (sud-centrală) și este puțin probabil să reușească să facă o breșă în această zonă, afirmă Ministerul britanic al Apărării. Cea mai recentă actualizare a serviciilor sale de informații a declarat că zona din jurul orașelor Pavlivka și Vuhledar, în estul Ucrainei, a cunoscut „lupte intense” în ultimele două săptămâni, dar că puține teritorii au fost schimbate, transmite The Guardian.

Ora 10:30 Președintele Volodimir Zelenski a promis sâmbătă că Ucraina va continua să reziste atacurilor rusești, în timp ce țara a marcat cea de-a 90-a aniversare a foametei Holodomor, care a afectat milioane de ucraineni sub conducerea liderului sovietic Iosif Stalin.

Ora 10:00 Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a avertizat că violul în război încalcă valorile internaționale la fel de grav ca și utilizarea armelor chimice, scrie The Guardian. Vorbind pentru Sunday Times în ajunul găzduirii la Londra a unei importante conferințe internaționale privind prevenirea violenței sexuale în conflicte, Cleverly a declarat că „actul detestabil” este folosit în Ucraina și în alte părți ale lumii.

  • „Este un act absolut detestabil și totuși vedem că în Ucraina și în alte părți ale lumii acest lucru este încă folosit ca armă de război. Trebuie să ne asigurăm că comandanții militari înțeleg că acest lucru este la fel de inacceptabil ca și utilizarea armelor chimice sau ca și uciderea sau abuzarea prizonierilor de război”, a declarat acesta.

Ora 09:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, într-un nou discurs, că foametea nu trebuie să fie folosită niciodată ca armă, el vorbind despre “noua politică de genocid a Rusiei”, scrie News.ro. Preşedintele Ucrainei a mai spus că ruşii au atacat şi sâmbătă locuinţele ucrainenilor şi a menţionat că au fost eliberaţi din captivitatea ruşilor 12 ucraineni.

Ora 09:00 Rusia și-a continuat sâmbătă atacul asupra orașelor ucrainene cu un atac la Dnipro, care a rănit șase persoane și a distrus șapte case, a declarat guvernatorul regional, Valentyn Reznichenko, citat de The Guardian.

Ora 08:30 Milioane de ucraineni stau în continuare fără căldură sau electricitate după cele mai devastatoare atacuri aeriene rusești din timpul războiului, mai notează The Guardian.

Ora 08:00 Există temeri din ce în ce mai mari că atacul necruțător al Rusiei asupra rețelei de electricitate din Ucraina va amenința siguranța centralelor nucleare ale țării, în urma opririi de urgență fără precedent de miercuri, scrie The Guardian.

Ora 07:30 Cel puţin 32 de persoane din regiunea Herson au fost ucise în bombardamentele care au avut loc după retragerea forţelor ruse în urmă cu două săptămâni, conform informaţiilor furnizate sâmbătă de poliţia ucraineană, transmite Reuters.

Sursa: www.g4media.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri