11.5 C
București
marți, 4 octombrie 2022

LIVE Ziua 31 de război. Proteste în Slavutych după ce rușii au intrat în orașul muncitorilor de la Cernobîl/ Ucrainenii au lansat o contraofensivă în Harkov/ Kievul susține că Rusia a pierdut 16.000 de militari, Kremlinul anunță doar 1351/ Serghei Șoigu a făcut infarct și se află în spital, susține consilierul ministrului de Interne de la Kiev

Publicat pe


A doua lună de război începe cu disputa Hersonului între ucraineni și ruși, așa cum arată un oficial din Apărarea SUA. Herson este unul dintre cele mai bombardate orașe ucrainene, alături de Mariupol și Harkov. Între timp, ONU primește tot mai multe informații despre gropile comune care sunt săpate în Mariupol pentru a îngropa victimele bombardamentelor sălbatice ale rușilor. Volodimir Zelenski susține că în prima lună de război Rusia a pierdut 16.000 de militari. Emmanuel Macron, aflat în campanie electorală pentru al doilea mandat prezidențial, a anunțat o nouă rundă de discuții cu Vladimir Putin pentru a stabili condițiile unei „operațiuni umanitare excepționale” pentru evacuarea civililor din Mariupol. În timpul vizitei din Polonia, Joe Biden l-a numit din nou ”criminal de război” pe liderul de la Kremlin. 

Ora 15:20 Forţe ucrainene au lansat o contra-ofensivă în zona oraşului Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, anunţă sâmbătă oficiali locali, relatează CNN.

Ora 14:52 Ucraina a primit angajamente suplimentare de securitate din partea Statelor Unite cu privire la dezvoltarea cooperării în domeniul apărării, a declarat sâmbătă ministrul său de externe Dmytro Kuleba. Detalii, aici. 

Ora 14:50 Primarul orașului ucrainean Cernihiv, care se află la jumătatea distanței dintre Kiev și granița cu Rusia, a spus că populația s-a redus de peste jumătate de la invazia Rusiei în Ucraina, transmite CNN.

Ora 14:43 Trupele ruse au intrat în orașul Slavutych , la nord de Kiev – o mișcare care a stârnit proteste în rândul sutelor de civili ucraineni. Slavutych a fost construit pentru muncitorii centralei nucleare de la Cernobîl, după ce dezastrul din 1986 a lăsat zona nelocuită, transmite CNN.

Ora 14:42 Într-o adresă video de vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata țării a dat „lovituri puternice” Rusiei, transmite CNN.

Ora 14:38 Într-o declarație pe Telegram, Klitschko a declarat că interzicerea circulației pe care o anunțase cu puțin timp înainte și care trebuia să înceapă sâmbătă la ora 20:00 și să dureze până luni la ora 7:00 nu va fi introdusă, transmite CNN.

Ora 14:18 O echipă de scafandri turci au recuperat din Marea Neagră un obiect „similar cu o mină” a cărui prezenţă fusese semnalată de pescari. Detalii, aici. 

Ora 14:00 Joe Biden s-a întâlnit în Polonia cu miniștrii ucraineni ai Apărării și de Externe. Detalii, aici. 

Ora 13:30 Vladimir Putin a semnat o lege prin care participanții la ”operațiunea specială” din Ucraina sunt considerați ”veterani de război”. Detalii, pe G4Media. 

Ora 12:52 Primarul Kievului, fostul campion la box Vitali Klitschko, a anunţat sâmbătă că în seara zilei în capitala ucraineană va începe o nouă stare de asediu care va dura până luni dimineaţa, informează AFP şi Reuters. Detalii, aici.

Ora 12:42 Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat sâmbătă că s-a ajuns la un acord privind crearea a 10 noi coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din localităţi aflate pe linia frontului.

Ora 12:30 Guvernatorul Kievului, Oleksandr Pavliuk, a anunţat că forţele ruse au preluat controlul asupra oraşului Slavutîci, unde locuiesc muncitorii de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl.

Ora 12:15 Zeci de oficiali, jurnalişti şi activişti ucraineni care se opun invaziei ruse a Ucrainei au fost deţinuţi arbitrar de forţe ruse sau au ”dispărut”, denunţă ONU, care consideră că unele cazuri par să fie ”luări de ostatici”, relatează AFP.

Ora 11:48 Ucrainenii susțin că au capturat-o pe Baghera, o lunetistă sârbă care lupta de partea separatiștilor pro-ruși în Donbas încă din 2014/ Povestea misterioasă a fostei călugărițe condamnată pentru trafic de droguri, pe G4Media.

Ora 11:20 Cunoscutul Chef Adrian Hădean gătește pentru refugiați, în vama Sighet și în București, un proiect social cu mai mulți parteneri din public și privat. Detalii, aici. 

Ora 11:00 Casele unor importanți activiști ruși anti-război au fost vandalizate, inclusiv cu inscripții antisemite – The Moscow Times. Detalii, aici. 

Ora 10:46 Consilierul ministrului ucrainean de Interne susține că Serghei Șoigu a făcut infarct și se află în spital/ Ministrul rus al Apărării nu a mai apărut în public de două săptămâni. Detalii, aici. 

Ora 09:29 Peste 70 de atacuri asupra spitalelor, ambulanţelor şi medicilor din Ucraina au avut loc de la începutul războiului, iar numărul lor crește zilnic, susține Organizația Mondială Sănătății. Detalii, aici.

Ora 09:24 Ucrainenii anunţă că 136 de copii au fost ucişi de la începutul războiului, potrivit unei actualizări postate pe Facebook de Parchetul General al Ucrainei, informează The Guardian.

Ora 09:20 Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a apreciat vineri că pretenţia omologului său rus, Vladimir Putin, de a accepta numai plăţi în ruble, şi nu în dolari sau euro, pentru livrările de gaz către Uniunea Europeană, nu este nici „posibilă”, nici „contractuală”, scrie AFP. Detalii, aici. 

Ora 08:49 Şeful serviciului ucrainean de informaţii militare, generalul Kirilo Budanov, le-a promis ruşilor un „adevărat iad” în Ucraina, unde armata rusă, pe care o consideră „medievală”, se va confrunta cu o gherilă constantă a partizanilor ucraineni, potrivit unui interviu publicat vineri, citat de AFP.

Ora 08:00 Firmele de închirieri de avioane se tem că nu îşi vor mai recupera cele peste 400 de avioane în valoare de 10 miliarde de dolari din Rusia, în urma sancţiunilor internaţionale. Detalii, aici.

Ora 07:45 Volodimir Zelenski susține că în prima lună de război Rusia a pierdut 16.000 de militari. Detalii, aici.

Ora 07:28 Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară suspendă participarea oamenilor săi de ştiinţă la toate comitetele ştiinţifice ale instituţiilor din Rusia şi Belarus. Detalii, aici.

Ora 07:16 Ucraina a început vineri să scoată la licitaţie o colecţie de NFT-uri numită ”Meta History: Museum of War”. Detalii, aici.

Ora 07:00 ONU susține că are „tot mai multe informații” care confirmă existența gropilor comune din Mariupol. Detalii, aici.

Sursa foto: Twitter / Defence of UkraineSursa: www.g4media.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri