33.6 C
București
duminică, 3 iulie 2022

LIVE Ziua 42 de război. Depozit de petrol din Dnipro, distrus de bombardamentele rusești / SUA intenționează suplimentarea de trupe americane în Europa de Est / Szijjarto l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei pentru „declarațiile ofensatoare” la adresa Ungariei

Publicat pe


Ziua de miercuri începe sub emoția descoperirilor din localitățile care au fost sub ocupația trupelor ruse, vorbindu-se tot mai des despre crime de război și despre necesitatea deschiderii unei anchete penale internaționale. Rușii resping în continuare acuzațiile, spunând că sunt „înscenări” și „provocări” ale ucrainenilor.

Cele mai importante evenimente ale zilei de marți, 5 aprilie:

Ora 15:22 Republica Cehă a trimis în Ucraina vehicule blindate de concepție sovietică pentru a lupta împotriva forțelor rusești de invazie, relatează Wall Street Journal, citat de Le Figaro. Detalii aici.

Ora 15:18 Eurodeputatul PNL Rareş Bogdan l-a numit miercuri pe preşedintele rus Vladimir Putin „Antihrist” şi „criminal de război” în plenul Parlamentului European, în cadrul unei dezbateri care a abundat în astfel de apelative. Detalii aici.

Ora 14:36 Imaginile şocante cu cadavre împrăştiate pe o stradă din orăşelul ucrainean Bucea, de lângă Kiev, evocă crime de război, dar a aduce probe juridice şi, mai mult, a-i judeca pe cei vinovaţi reprezintă un exerciţiu extrem de anevoios, a avertizat miercuri un expert internaţional, citat de France Presse. Detalii aici.

Ora 14:02 Un grup de hackeri care operau în numele organizației Anonymous ar fi reușit să spargă sistemul de supraveghere video al Kremlinului. Detalii aici.

Ora 13:37 Rusia vrea să menţină relaţii diplomatice cu ţările occidentale în pofida expulzărilor în serie de diplomaţi ruşi, a afirmat miercuri viceministrul de externe Aleksandr Gruşko pentru agenţia Interfax, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 13:31 Ministerul Afacerilor Externe a criticat poziția ambasadei Rusiei despre incidentul de miercuri, când un șofer a intrat cu mașina în poarta instituției și s-a autoincendiat. Ambasada rusă a susținut că șoferul ar fi comis acest act ”sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în orașul Bucea”, comentariu respins dur de MAE, care consideră ”pripită și complet nepotrivită și inoportună calificarea în orice fel a acestui incident”. Detalii aici.

Ora 13:25 Uniunea Europeană a trimis Rusiei 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie de când a invadat Ucraina, în comparație cu armele în valoare de mai puțin de 1 miliard de euro trimise către Ucraina, a declarat luni șeful Afacerilor Externe al blocului, Josep Borrell. Detalii aici.

Ora 13:18 Autorităţile vamale olandeze au imobilizat 14 iahturi în şantierele navale, dintre care douăsprezece în construcţie şi două în întreţinere, care sunt vizate de sancţiunile împotriva Rusiei, a anunţat miercuri ministrul de externe, Wopke Hoekstra, citat de France Presse. Detalii aici.

Ora 13:02 Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, susține că retragerea armatei ruse din zona Kiev vine ”ca un semn de bunăvoință”, pentru a crea un cadru propice negocierilor de pace. Detalii aici.

Ora 12:59 Grecia va expulza 12 diplomaţi ruşi ca reacţie la războiul din Ucraina, a informat miercuri Ministerul de Externe de la Atena, după seria de decizii similiare luate în zilele precedente de alte state europene, transmit Reuters şi AFP. Detalii aici.

Ora 12:51 Un oficial regional rus a declarat miercuri că grănicerii din regiunea Kursk, la frontiera cu Ucraina, au fost vizaţi de tiruri de mortiere, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 12:42 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului, Charles Michel, şi Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe Josep Borrell au pledat miercuri, în plenul Parlamentului European, pentru necesitatea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, din care „mai devreme sau mai târziu” nu vor lipsi petrolul şi gazul rusesc. Detalii aici.

Ora 11:57 Ministerul de Externe de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei pentru ceea ce a descris a fi declaraţii ofensatoare la adresa Ungariei, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, transmit MTI şi Reuters. Detalii aici.

Ora 11:46 Un depozit de petrol din apropierea oraşului Dnipro, în estul Ucrainei, a fost bombardat şi distrus de către armata rusă în noaptea de marţi şi miercuri, fără să provoace victime, au anunţat miercuri autorităţile locale, citate de AFP. Detalii aici.

Ora 11:29 Analiză Financial Times: China, prudentă, se ține la distanță de aventurierul Putin

Ora 11:23 Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a scris, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că pe aeroportul din Tiraspol din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova se fac pregătiri pentru primirea de avioane rusești. Detalii aici.

Ora 11:18 Trupele rusești au pierdut de la începutul invaziei în Ucraina 18.600 de soldați, 150 de avioane, 135 de elicoptere, 684 de tancuri, 332 de piese de artilerie, 1661 de vehicule blindate, 107 lansatoare de rachete, 7 nave, 96 de drone și 55 de baterii anti-aeriene, se arată într-o estimare dată publicității de armata ucraineană și citată de Kiev Independent.

Ora 10:45 Analiză Le Monde: Rusia, cuprinsă de ideologia naționalistă

Ora 09:53 Mai multe sute de combatanţi aparţinând Hezbollah, partidul şiit libanez susţinut de Iran, ar fi gata să se bată alături de ruşi pe frontul ucrainean. Detalii aici.

Ora 09:35 Analiză Wall Street Journal: Opțiunile urâte ale lui Biden în Ucraina

Ora 9:01: Belarus inventează super-stahanovismul. Țara condusă de dictatorul Lukașenko vrea să construiască un port în Marea Baltică în mai puțin de patru ani (Citește aici multe aici)

Ora 7:54: Preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark A. Milley, a declarat, marţi, că SUA ar trebui să trimită mai multe trupe în Europa de Est pentru a descuraja agresiunea rusă. (Detalii, aici)

Ora 7.30: Aproximativ 400 de locuitori din Hostomel sunt daţi dispăruţi, susține armata ucraineană. (Detalii, aici)

Ora 7:28: Premierul britanic Boris Johnson s-a adresat marţi direct cetăţenilor ruşi, cărora le-a spus într-o înregistrare video că merită să afle adevărul despre atrocităţile comise în Ucraina după invazia rusă. Imaginile pot fi vizionate aici.

Ora 7:26: Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marţi că descoperirea cadavrelor în oraşul ucrainean Bucea este o provocare menită să submineze negocierile ruso-ucrainene aflate în curs de desfăşurare.

Ora 7: 24: În plus față de contribuția de circa 13 milioane de euro alocată de Franţa anual Curții Penale Internaționale, această țară va oferi resurse financiare şi umane pentru a sprijini investigaţiile asupra masacrelor atribuite forţelor ruse din Ucraina. (Detalii, aici)

Sursa foto: RONALDO SCHEMIDT / AFPSursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri