16.5 C
București
duminică, 4 iunie 2023

Lovituri aeriene împotriva Fîșiei Gaza

Publicat peArmata israeliană a anunţat vineri că efectuează lovituri împotriva Fâşiei Gaza ca răspuns la tirurile de rachete provenite din enclava palestiniană, informează AFP.

La scurt timp după miezul nopţii, două rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre teritoriul israelian, potrivit martorilor şi surselor locale de securitate. Nerevendicate imediat, ele au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Cel puţin zece palestinieni au fost ucişi în operaţiunile israeliene de joi în Cisiordania. Nouă palestinieni au fost ucişi la Jenin în timpul unui raid prezentat de armată israelian ca o operaţiune împotriva activiştilor islamişti în tabăra de refugiaţi din acest oraş din nordul Cisiordaniei ocupate. Un al zecelea palestinian a fost împuşcat mortal joi în Al-Ram, lângă Ramallah, a declarat ministerul israelian al Sănătăţii.

„De la începutul anului am continuat să observăm nivelurile ridicate de violenţă şi tendinţele negative care au caracterizat anul 2022”, a regretat emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, care consideră esenţială reducerea imediată a tensiunilor.

Ministrul palestinian al Sănătăţii, Mai al-Kaila, i-a acuzat pe soldaţi că au lansat gaze lacrimogene în interiorul secţiei de pediatrie a spitalului guvernamental local, acuzaţie negată de armata israeliană. Israelul „nu urmăreşte escaladarea”, ci se pregăteşte pentru „toate scenariile”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit unui comunicat.

Diplomaţia saudită a denunţat „puternic” „incursiunea” israeliană, pe care Qatarul a descris-o drept „o continuare a crimelor odioase” împotriva „poporului palestinian lipsit de apărare”.

În tabăra de la Jenin, care datează din 1953 şi găzduieşte peste 23.000 de refugiaţi, pereţii unor clădiri sunt înnegriţi de incendii, a notat un fotograf AFP. În mai 2022, jurnalista palestiniano-americană Shireen Abu Akleh, vedeta Al Jazeera, a fost ucisă la Jenin în timp ce transmitea despre un raid israelian.

Armata israeliană, care ocupă Cisiordania din 1967, desfăşoară aproape zilnic operaţiuni pe acest teritoriu palestinian, în special în zonele Jenin şi Nablus, bastioane ale facţiunilor armate palestiniene. Decesele de joi ridică la 30 numărul palestinienilor, civili sau membri ai unor grupuri armate, ucişi de la începutul anului în violenţe cu forţe sau cu civili israelieni.

Sursa: www.cotidianul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri