3.9 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022

Lumea este ”republică bananieră” amenințată cu intervenții militare

Publicat peRăzboiul este o mafie. Asta este cea mai bună descriere. Foarte puțini oameni știu despre ce este vorba. Războiul este purtat în beneficiul celor foarte puțini, iar costurile sunt plătite de masele largi”, spunea generalul american Smedley Butler. ”Această mafie are propriii ”agenți indicatori” care îi identifică pe inamici, iar apoi sunt „musculoșii” care îi distrug pe inamici, apoi sunt ”deștepții” care pregătesc războiul și apoi este Marele Șef, Capitalismul-Super-Naționalist. Poate părea ciudat ca un militar ca mine să facă o asemenea comparație. Am petrecut 33 de ani în serviciul militar activ, ca membru al celei mai agile forțe a acestei țări, Corpul Pușcașilor Marini. Mi-am trăit viața ca ”musculos” în slujba Big Business, pentru Wall Street și pentru Bancheri. Pe scurt, am fost un mafiot, un gangster al capitalismului. Facultățile mele mintale au fost suspendate câtă vreme am executat ordinele. Este tipic pentru militari. Am ajutat la promovarea intereselor petroliere în Mexic, în 1914. Am ajutat la transformarea Haiti și Cubei în locuri sigure pentru băieții de la National City Bank, care să-și colecteze profiturile acolo. Am ajutat la siluirea a vreo zece  state din America Centrală, în beneficiul Wall Street-ului. Istoricul este lung. Am ajutat la purificarea Nicaraguăi în beneficiul Brown  Brothers, în 1909-1912. Am promovat interesele industriei americane a zahărului în Republica Dominicană, în 1916. Am asigurat ca Standard Oil să nu aibă de suferit in China. În toți acești ani am reușit o escrocherie bună de tot, cum ar spune băieții. Dacă stau să mă gândesc bine, as putea să-i dau câteva ponturi lui Al Capone. El și-a extins mafia în trei districte. Eu am operat pe trei continente”.

Generalul Smedley Butler a luptat în așa-numitele ”banana wars”, o serie de ocupații și intervenții militare ale Statelor Unite în America Centrală și Caraibe pentru protejarea intereselor comerciale americane. Acum, după un secol, ”Capitalismul-Super-Naționalist” a fost înlocuit de ”Neoliberalismul-Super-Globalist”, intervenționismul este la aceeași cotă, însă într-o lume nucleară, iar lumea întreaga a devenit o ”republică bananieră”. În timpul războaielor generalului Butler, în Europa, marxista Rosa Luxemburg lansa sloganul ”Socialism sau barbarie”. Acum, după o suta de ani, neomarxiștii lansează alte sloganuri: ”Democrație sau Autoritarism” ori ”Eco-democrație sau Apocalipsa climatică”.

Am trăit gratis 40 de ani, acum vom plăti

În 2022, PIB-ul global este de circa 100.000 de miliarde de dolari, iar datoria globală a depășit 300.000 de miliarde de dolari. ”Când eram în facultate, țările cu o datorie de peste 100% din PIB erau considerate republici bananiere. Uitați-vă unde am ajuns astăzi. Datoria globală este de circa 350% din PIB. Asta îmi arată că întreaga lume este o republică bananieră”, spune Bill Hilter, un cunoscut broker de metale prețioase din SUA.

El arată că cele mai importante monede ale lumii se bazează pe munți de datorii ce nu pot fi rambursate. ”Am trăit gratis și nepăsători vreme de 40 de ani. Acum vom vedea reversul medaliei. Datoria este o sabie cu două tăișuri și, după 40 de ani, vom vedea și partea periculoasa a sabiei. Va fi criză alimentară. Se poate să trăim ceva despre care nu s-a scris nici în romanele de ficțiune. M-aș mira ca economia să mai funcționeze un an în modul în care funcționează acum”, spune Holter. ”Sistemul datoriilor funcționează cu tot mai puțină acoperire în economia reala. Acum câțiva ani, Federal Reserve funcționa cu lichidități de doar 65 de miliarde de dolari. La fel stau lucrurile și în Germania, în Europa. Întreaga piramidă stă în vârful unui pix”.

”Atunci când vorbim despre materii prime, ne-am obișnuit să vorbim în dolari. E greșit. Ar trebui să vorbim în termeni de masă, volum, puritate. Americanii calculează totul în dolari. Rusia lui Putin a cerut însă ruble sau aur pentru petrol și gaze. China merge pe aceeași cale. Nu vor o valută tipărită la nesfârșit și neacoperită, vor ceva pentru ceva”, spune Bill Holter.

Administrația Carter a înghețat, în 1979, depozitele de la New York ale băncii centrale iraniene. Administrația Bush a făcut pierdute rezervele în aur ale Afganistanului. Administrația Trump a confiscat rezerve în aur in valoare de 2 miliarde de dolari aparținând Venezuelei. Administrația Biden a înghețat 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale ruse. Aceasta se numește ”diplomația dolarului”, este foarte eficientă, însă nu și atunci când Washingtonul abuzează de ea. În acest caz, se ajunge ca plata în dolari să fie ”nimic pentru ceva”.

Pentru prima de la Conferința Țărilor Nealiniate, acum se creează o masă critică

”Trezoreria SUA poate printa electronic dolari pentru a finanța armata și pentru a cumpăra companii și resurse din străinătate. Pentru că este ”țara excepțională”, SUA nu trebuie să-și plătească aceste datorii, care sunt oricum considerate prea mari pentru a fi rambursate. Rezervele în dolari sunt împrumuturi gratuite pentru Statele Unite. Însă sancțiunile și confiscările la care recurg SUA sunt autodistructive, pentru că ne aduc tot mai aproape de finalul acestei curse nebune”, scrie economistul Michael Hudson, vorbind despre inițiativele Rusiei și Chinei de a se coaliza împotriva dolarului, de a crea un sistem internațional de plăți paralel.

Efectul diplomației americane a fost opusul celui urmărit de administrația de la Washington – de a îndepărta cât mai mult Rusia de China. ”Pentru prima dată după Conferința Țărilor Nealiniate de la Bandung, din 1955, acum se creează o masă critică care poate fi autosuficientă și poate începe desprinderea de diplomația dolarului”, scrie Hudson.

”Înarmând regimul din Ucraina este o primă mișcare în ceea ce poate fi Al Doilea Război Rece, o luptă pentru împărțirea lumii în aliați și dușmani, pornind de la modul în care guvernele își organizează economia și societatea

Democrație sau oligarhie financiară?

Ceea ce este numit eufemistic democrație americană este de fapt o oligarhie financiară care privatizează infrastructura de bază, sănătatea și educația. Alternativa este ceea ce președintele Joe Biden numește autocrație, o etichetă pentru guvernele care resping oligarhia sus-numită. Aceste autocrații sunt acuzate de ”manipularea pieței”, de parcă Statele Unite și Germania nu au făcut același lucru în timpul ascensiunii lor economice, în secolele 19 si 20.

Clausewitz spunea că războiul este o extensie a intereselor naționale, în special a celor economice. Interesul economic  al SUA este să își extindă ideologia neoliberala la nivel global. Scopul este financiarizarea și privatizarea economiilor prin transferul prerogativelor de planificare economică de la guverne către sectorul financiar cosmopolit. Într-o asemenea lume nu va mai fi nevoie de politică. Planificarea economică va fi transferată din capitalele politice în cele financiare, de la Washington la New York, în centrul financiar londonez, la bursele din Paris, Frankfurt și Tokyo. Întâlnirile la vârf ale noii oligarhii se vor ține la Davos. Infrastructura publică va fi privatizată și serviciile publice vor fi scumpite cât să aducă profit, pentru finanțarea datoriilor”.

”Visul SUA este să înlocuiască Partidul Comunist Chinez cu o versiune chineza a lui Boris Elțîn și să vândă activele publice chineze la licitație – cel mai probabil după o criză monetară care să reducă puterea de cumpărare, așa cum s-a întâmplat în Rusia anilor 1900, astfel încât cumpărătorul să nu fie autohton, ci comunitatea financiară internațională”.

Despre aliații SUA, Hudson scrie că, ”după lovitura de stat din Ucraina, în 2014, puciștii au scuipat în fața Germaniei, Franței și Poloniei, care erau puterile garante ale acordului cu Viktor Ianukovici”. ”Acordul a fost călcat în picioare. Aceste țări europene nu au scos un cuvânt și s-au resemnat. Acum doi ani, i-am întrebat pe germani și francezi ce cred despre lovitura de stat. De ce nu le-au cerut puciștilor să respecte acordurile. Mi-au spus: «Acesta este costul procesului democratic». Nu glumesc. În mod uimitor, acești oameni dețin portofoliul afacerilor externe”.

Vor putea SUA să rămână puterea dominantă?

Economistul mai scrie că reacția Chinei și Rusiei la sancțiunile americane este potențată problemele economice din Vest datorate neoliberalismului, financiarizării excesive și privatizării excesive. ”Companiile americane au urmărit să „creeze bogăție” prin majorarea prețului acțiunilor, folosindu-și 90% din profituri pentru a răscumpăra aceste acțiuni și a plăti dividende, în loc să investească în noi fabrici și să angajeze mai mulți oameni. Rezultatul scăderii investițiilor este distrugerea și canibalizarea financiară a corporațiilor, pentru obținerea unor câștiguri financiare.

Cât privește angajarea forței de muncă și înființarea de noi fabrici, asta se întâmplă în străinătate, unde mâna de lucru este ieftină. Asiaticii își permit să lucreze pe sume mici, pentru că locuințele sunt mult mai ieftine și nu trebuie să plătească pentru educație. Serviciile medicale sunt pentru toată lumea, nu sunt o tranzacție financiară, iar pensiile nu sunt plătite în avans, de fiecare angajat și de angajator, ci sunt publice.

Cum vor putea Statele Unite să rămână puterea dominantă? Țara s-a dezindustrializat și are o datorie publică care nu mai poate fi plătită. Între timp, băncile și deținătorii obligațiunilor cer Sudului Global și altor state să plătească în dolari, în condițiile unei crize a creșterii prețurilor la energie și alimente, criză provocată de atitudinea beligerantă a Americii. Acest dublu standard este contradicția fundamentală a viziunii neoliberale pe care Vestul o are acum asupra lumii”.

Sursa: www.cotidianul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri