10.6 C
București
miercuri, 5 octombrie 2022

Lunetiștii veseli, regimentul Azov și Batalionul Aidar

Publicat pe


Lunetiștii veseli, regimentul Azov și Batalionul Aidar. Presa mainstream nu vorbește decât despre cât de vitează e armata ucraineană. E rolul jurnaliștilor neînregimentați de a arăta și o altă față a războiului.

Niciun corespondent de front nu vorbește despre banderiști. Probabil de frica noilor miliții ale gândirii.

România liberă” a fost singura publicație din țara noastră care a prezentat activitatea criminală și nazistă a lui Stepan Bandera, un adevărat mit al rezistenței ucrainene. Deși regimentele sale au ucis în 1939 cinci mii de evrei, orânduirea mondială e mai îngăduitoare cu urmașii săi.

A fi banderist în armata ucraineană e un titlu de glorie. Adică ai războiul în sânge. Și fortă mitologică.

Banderistul își face un titlu de glorie din uciderea adversarilor

La 60 de ani de la moartea sa, numele său mai e încă pe buzele ucrainenilor. În vestul Ucrainei, mulți îl văd ca pe un luptător pentru libertate care s-a luptat cu dominația Uniunii Sovietice și a altor puteri europene înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mulți tineri se simt moștenitori ai luptei lui Bandera. În estul Ucrainei, Bandera e perceput diferit. Separatiștii pro-ruși îl văd ca pe un fost aliat al lui Hitler, un fascist care a fost responsabil pentru uciderea a zeci de mii.

citește și: Raed Arafat vrea să comande Ministerul Adevărului

„Toată lumea știe că Bandera a luat partea Germaniei fasciste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus un muzician pe nume Valeri, întrebat despre Bandera, înainte de un concert din Donețk, ținut înainte de declanșarea noului conflict ruso-ucrainean, potrivit Postului de radio neafiliat din SUA, NPR.

O babă a dat jos o dronă cu borcanul de murături, iar drona n-a avut nimic împotrivă să cadă

Rezistența Ucrainei în fața invadatorului este formată de militari instruiți de ofițeri britanici și americani. Are peste o sută de mii de soldați și vreo 900.000 de rezerviști. Dintre aceștia din urmă, puțini știu să mânuiască aparatele antiaeriene sau rachetele Javelin.

Desen de Ștefan Popa Popa’S

Românii din Cernăuți au pus drujbele în rastel, așa cum Sconcsul presei românești lipește ciorapii de tavan

Un coleg îmi relata despre tristețea înzestrării militare de la Chișinău. Zonă prea puțin protejată de armata ucraineană. În toate intersecțiile există un butoi de 200 de l de carburant, pentru pregătirea molotoavelor, în caz de invazie cu tancuri. Aflat cu ajutoare la o școală, a descoperit în sala de sport un rastel de drujbe. I-a întrebat pe nord bucovineni pentru ce sunt pregătite. I s-a răspuns că pe ei nu-i înarmează Kievul. Și atunci se vor lupta corp la corp cu ferăstraiele. Din colț în colț sunt piramide de bucăți de beton în care sunt prinse, în formă de x, bare de fier forjat. La ce folosesc? Pentru stăvilirea avansului tancurilor și a mașinilor armatei ruse.

despre cum Ministerul Adevărului își intră-n pâine

Lunetiștii veseli, regimentul Azov și Batalionul Aidar

Batalionul Aidar e o grupare paramilitară, înființată în 2014, pentru lupte împotriva rușilor. Batalionul Aidar este finanțat parțial de miliardarul oligarh israeliano-cipriot-ucrainean Ihor Kolomoiski, numit guvernator al Dnipropetrovsk în martie 2014. Ihor Kolomoïski oferea recompense celor care luau un prizonier rus, 10.000 de dolari și 200.000 de dolari, dacă eliberau o clădire ocupată de separatiști. Nu există date la zi despre finanțarea rebelilor.  

SUA dau arme unor criminali de război

Comandatul său, Sergei Melniciuc, a ajuns deputat pe lista Partidului Radical. În 2015, i s-a retras de către Radă (Parlamentul de la Kiev) imunitatea. Procurorul general al Ucrainei l-a cercetat pentru că banda lui comitea violuri, crime și tâlhării. Cea mai veche emisiune de știri din Germania Tagesschau de la “The Erste” a definit gruparea drept neonazistă. Amnesty International a cerut în 2015 acuzarea aidariștilor de crime de război.

Steagul de luptă Aidar. Se recunosc însemnele naziste. Occidentul se face că nu le vede
Regimentul Azov a fost înființat în aceeași perioadă. Dar iată cum relata Reuters în ziua de 20 mai 2014: “O grupare de extremă dreapta Azov, al cărui simbol seamănă cu o svastică neagră pe fond galben, se pregătește să apere orașul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei împotriva unui atac al separatiștilor pro-ruși.” Astăzi, cea mai prestigioasă agenție de știri din lume nu mai vorbește nimic despre regimentul paramilitar. 

În aprilie 2015, guvernatorul regiunii – din care face parte orașul port Mariupol  – a reclamat ministrului ucrainean al apărării că gruparea „terorizează regiunea” și a cerut să-și țină în frâu membrii după o serie de furturi, inclusiv ambulanțe și preluarea unei fabrici de pâine.

Zâmbetul ucigașului și lumea sa malefică

De departe cea mai interesantă și mai ucigașă grupare este formată din snipperii veseli din Plutonul cu zâmbet (Smile Platoon). De ce i se spune așa?
Recent, reporterii de la Washington Post au scris un reportaj despre viața snipperilor din Ucraina, pe care i-a vizitat la ei acasă, înainte de începerea războiului. 

Pentru a le arăta faptele de vitejie americanilor, s-au așezat cu prietenele în jurul mesei și au pornit cu telecomanda televizorul pentru a le arăta o serie de crime de război. La un moment dat, un jurnalist a întrebat-o pe o femeie de ce-și zic așa. “Pentru că le putem vedea fețele prin lunetele americane,” a spus Natalia. „Și suntem fericiți să-i omorâm”.

Potrivit relatărilor, lunetiştii se bazează pe sistemele de recunoaştere Frankenstein, asociate unor camere digitale şi monitoare care nu le permit să vadă atât de departe sau la fel de bine ca omologii lor de pe câmpul de luptă. Ar avea nevoie de ceva și mai super. Au cumpărat niște puști cu optică din Statele Unite. I-au costat mai mult de 6.000 de dolari bucata. Reporterii americani au cerut Pentagonului să-i înzestreze cu muniție și cu cele mai performante lunete. O singură lipsă a reporterilor a fost sesizat[. Nu i-a întrebat ce oligarh le finanțează meseria de lunetiști de mare performanță.

Războiul are diferite fațete. Acestea trebuie cunoscute, nu doar privite la televizor, acolo unde uneori se trag focuri din jocuri animate.

Despre Diviziile Wagner ale armatei ruse, într-un episod viitor.

Vocile lumii

Amnesty International

Organizație de apărare a drepturilor omului

Steag Amnesty International

„Amnesty International solicită autorităților ucrainene să aducă Aidar și alte batalioane de voluntari pe liniile regulamentare de comandă și control, să investigheze prompt toate acuzațiile de abuzuri și să tragă la răspundere pe cei responsabili”- Amnesty International, Raport septembrie 2014.Sursa: romanialibera.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri