31.1 C
București
marți, 5 iulie 2022

Macron a refuzat testarea la Moscova de teamă că rușii i-ar putea fura ADN-ul. Vladimir Putin îi oferise două variante

Publicat pePreședintele francez Emmanuel Macron a refuzat cererea Kremlinului de a face un test rusesc pentru COVID-19 când a sosit să-l vadă pe președintele Vladimir Putin săptămâna aceasta, pentru a împiedica Rusia să-i obțină ADN-ul, au declarat două surse din anturajul lui Macron pentru Reuters.

Drept urmare, șeful statului francez a fost ținut la distanță de liderul rus în timpul discuțiilor îndelungate despre criza din Ucraina.

Ei au fost fotografiați la capetele opuse ale unei mase atât de lungi, încât a provocat comentarii satirice pe rețelele de socializare și speculații, inclusiv din partea diplomaților, că Putin ar vrea să trimită un mesaj ascuns.

Lui Macron i s-a dat de ales înainte de vizita oficială

Dar două surse care cunosc protocolul de sănătate al președintelui francez au declarat pentru Reuters că lui Macron i s-a dat de ales: fie să accepte un test PCR făcut de autoritățile ruse și să i se permită să se apropie de Putin, fie să refuze și să fie obligat să respecte normele sociale mai stricte de distanțare.

„Știam foarte bine că asta înseamnă lipsa unei strângeri de mână și folosirea unei mese lungi în cadrul discuțiilor. Totuși, nu am putut accepta ca ei să pună mâna pe ADN-ul președintelui”, a declarat una dintre surse.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că Macron a refuzat testul și a spus că Rusia nu are nicio problemă cu acest lucru, dar asta înseamnă că este necesară o distanță de 6 metri față de Putin pentru a proteja sănătatea liderului de la Kremlin.

„Nu există politică în decizia asta, nu interferează în niciun fel cu negocierile”, a spus el.

Președintele Franței se testate totuși de două ori înainte să îl întâlnească pe Putin

O a doua sursă din anturajul lui Macron a spus că a făcut, în schimb, un test PCR francez înainte de plecare și un test antigen când a ajuns în Rusia, dar realizat de către medicul său personal.

„Rușii ne-au spus că Putin trebuie să fie ținut într-o bulă strictă de sănătate”, a spus a doua sursă.

Întrebat în mod specific despre temerile legate de furtul ADN, biroul lui Macron a spus: „Președintele are medici care definesc împreună cu el regulile care sunt acceptabile sau nu în ceea ce privește propriul protocol de sănătate”.

Joi, la trei zile după ce Macron și Putin au avut întâlnirea diplomatică, liderul rus l-a primit pe președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev. Cei doi bărbați și-au dat mâna și s-au așezat unul lângă celălalt, despărțiți doar de o măsuță de cafea.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri