4.1 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022

MAE, după declarațiile lui Marga despre granițele Ucrainei: Preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia

Publicat pe


MAE respinge „ferm”, duminică, declarațiile fostului ministru român de Externe Andrei Marga, potrivit căruia Ucraina ar trebui să cedeze teritorii României, subliniind că „poziționarea” acestuia „încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia”.

Bogdan AurescuFoto: Guvern, Facebook

Ministerul Afacerilor Externe consideră că declarațiile făcute de domnul Andrei Marga în spațiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia „sunt inacceptabile”.

  • „Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent. MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia”, arată un comunicat de presă al Ministerului de Externe.
  • „MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional”.

Andrei Marga a declarat vineri că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României.

”Ea trebuie să cedeze teritorii: Ungariei Transcarpatia, Poloniei Galiția, României Bucovina și Rusiei Donbasul și Crimeea. Sunt teritoriile altor țări. Ne cramponăm, asta este! Va fi conflict. Ca să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă situația printr-o discuție și cu America, Rusia, Germania, Ucraina și China și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a declarat Marga.

Ulterior, el a revenit cu un drept la replică pentru a-și reafirma poziția.

„Ucraina este în granițe nefirești. Afirmațiile mele corespund adevărului istoric… Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dreptului international și intereselor generale – dincolo de propaganda de azi care, poimâine, va fi socotită doar o eroare”, a spus Marga.

Fostul ministru mai afirmă că România nu are ce căuta în acest conflict și că nu ar trebui să înfrunte vreo criză în plus, fie ea și energetică, din cauza conflictului.

Reacția Ambasadei Ucrainei din România

„Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent.”, a scris ambasada pe Facebook.

Ucrainenii consideră că acest tip de declarații „nu sunt accepatibile în nicio circumstanță”.Sursa: www.hotnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri