3 C
București
marți, 29 noiembrie 2022

MAE refuză acordarea vizei pentru 14 persoane din delegația Rusiei pentru conferința ITU de la București. Se invocă securitatea statului român

Publicat pe


Situație tensionată între România și autoritățile de la Moscova. MAE refuză acordarea vizei pentru 14 persoane din delegația Rusiei pentru conferința ITU de la București ce se va desfășura în perioada 26 septembrie – 14 octombrie. Ministerul Afacerilor Externe a oferit un răspuns părții ruse, invocându-se securitatea statului român.

De ce a refuzat MAE acordarea vizei pentru 14 persoane din delegația Rusiei pentru conferința ITU de la București

Conferința ITU – Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor – ce se va desfășura la București, între 26 septembrie și 14 octombrie, a început cu o situație tensionată între România și Rusia.

MAE a transmis că au fost acordate vize de intrare pe teritoriul țării noastre tuturor oficialilor desemnați de Federaţia Rusă ca membri ai delegaţiei oficiale a acestui stat. 14 dintre acestea au fost revocate, constatându-se că anumiți jurnaliști fuseseră „abuziv notificaţi de către Federaţia Rusă ca oficiali aparţinând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicaţiilor şi Mass-Media”.

Printre motivele invocate de MAE se numără securitatea națională a României.

„Decizia autorităţilor române competente, bazată inclusiv pe considerente ce ţin de securitatea naţională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnalişti ai Russia Today, care au fost abuziv notificaţi de către Federaţia Rusă ca oficiali aparţinând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicaţiilor şi Mass-Media”, a transmis MAE.

Maria Zaharova. Foto: Captura YouTube

România, acuzată de ruși că „îndeplinește ordinea politică a Washingtonului”

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a transmis că „România a încălcat în mod flagrant Carta şi Convenţia ITU, acordul de organizare a Conferinţei Plenipotenţiarilor”, acuzând statul român că „îndeplinește ordinea politică a Washingtonului”.

Prin aceste lămuriri, MAE a răspuns declarației făcute de purtătorul de cuvânt al  Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse cu privire la revocarea de către Ambasada României la Moscova a vizelor acordate unor persoane desemnate de Rusia ca delegaţi oficiali ai săi la Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU).

„Astfel, având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea şi interesele de reprezentare ale Federaţiei Ruse la Conferinţa ITU de la Bucureşti, acuzaţia părţii ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea şanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziţie de conducere în cadrul organizaţiei fiind complet absurdă şi vădit nefondată”, au precizat reprezentanţii MAE român.

Sursa: www.impact.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri