17.9 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Mâncare scumpă și foamete. Spectrul penuriei globale de îngrășăminte

Publicat pe


Lipsa îngrășămintelor de bază, din care Rusia este un furnizor important, ar putea duce la explozia prețurilor la alimente anul viitor, precum și a foametei în lume, avertizează producătorii și analiștii pieței de îngrășăminte, la unison cu ONU.

Îngrășămintele sintetice NPK – fabricate din azot, fosfor sau potasă – nu au fost niciodată atât de scumpe: prețurile internaționale s-au triplat între 2021 și mijlocul acestui an.

În Europa, îngrășămintele NPK au atins un „maxim istoric”, deoarece sunt indexate la prețul gazelor, care reprezintă 90% din costurile de producție ale îngrășămintelor azotate, precum amoniacul și ureea.

Cu toate acestea, prețurile gazelor naturale continuă să crească, deoarece războiul dintre Rusia și Ucraina închide robinetul de aprovizionare către continent.

Pentru a-și menține profitabilitatea, câțiva producători europeni de îngrășăminte își încetează producția de amoniac, obținut prin combinarea azotului din aer și hidrogenului din gazul natural. O situație nemaîntâlnită de la criza financiară din 2008.

Săptămâna aceasta, primul producător polonez Azoty a anunțat că își suspendă 90% din producția de amoniac, iar primul producător lituanian Achema a anunțat și el închiderea fabricii sale pe 1 septembrie.

În Ungaria, Nitrogenmuvek este închis, iar uzina Borealis de la Grandpuits din Franța urmează să fie închisă în septembrie și octombrie.

Fermierii riscă, de asemenea, să rămână fără potasiu din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei, unul dintre principalii producători, și a sancțiunilor împotriva Belarusului, „responsabilă pentru o șesime din producția mondială”, potrivit lui Joel Jackson, director general și analist al pieței de îngrășăminte la BMO Capital Markets.

ONU a reiterat că îngrășămintele rusești ar trebui să aibă acces liber pe piețele mondiale „fără obstacole”, pentru a evita o criză alimentară mondială în 2023.

Sursa: www.national.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri