Creșterea numărului de bolnavi Covid din spitale din ultima perioadă, care a stârnit îngrijorare în rândul populației, este, în realitate, o manipulare grosolană. Medicii spun că niciun pacient internat în spital sau la ATI nu are ca principală afecțiune infecția cu Covid, ci cu totul alte boli. În mod absolut bizar, ministrul Alexandru Rafila a transmis că această creștere va mai dura încă două săptămâni, după care cazurile se vor diminua.
Buletinele Covid publicate pe site-ul Ministerului Sănătății au trecut aproape neobservate în acest an. Ceea ce a stârnit îngrijorare și vâlvă a fost o creștere abruptă a numărului de cazuri Covid în luna septembrie. Astfel, de la o medie de 3.000-4.000 pe săptămână, raportările au sărit la 7.000, ajungând la peste 11.000 în săptămâna 11-17 septembrie. Comentând acest aspect, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că această creștere va mai dura doar două săptămâni pentru ca, ulterior, să intre pe un trend descrescător.
Majorarea numărului de cazuri nu are nicio explicație logică, având în vedere că ea s-a manifestat în sezonul cald. Cu atât mai puțin justificată ar fi o descreștere la intrarea în sezonul rece, când virozele își fac, în mod normal, apariția. Medicii spun însă că în spitale nu se întâmplă nimic alarmant și că pacienții internați care au ieșit pozitiv la testul Covid au alte patologii. Nici cei de la ATI, pe care ministerul insistă să-i împartă între vaccinați și nevaccinați, nu au nicio simptomatologie serioasă de Covid, aceștia suferind de alte boli. De altfel, ultimele variante ale SARS-Cov-2, care au circulat în ultimul an, nu mai provoacă niciun fel de probleme, acestea producând doar răceli simple. ”La noi, în spital, toți pacienții pe care i-am avut cu Covid la ATI nu aveau problematica acestui virus ca element de justificare a internării la terapie intensivă. Pacienții au fost internați la ATI pentru o cu totul altă patologie, care era gravă și necesita terapie intensivă. Faptul că aveau și o simptomatologie ușoară de Covid nu are nicio relevanță”, ne-a declarat dr. Oana Mihaela Secară.
Se umflă statisticile
Medicii susțin că în continuare persistă această eroare în care un pacient care se internează cu alte probleme și este depistat și cu virusul Covid, fără simptomatologie sau cu simptomatologie ușoară, este raportat ca internat pentru Covid.
”Ei folosesc aceste metode greșite de raportare pentru a crea o anumită psihoză de masă. Pacient ATI Covid ar fi însemnat să fie în insuficiență respiratorie și să aibă nevoie, de exemplu, de 20 de litri de oxigen, ceea ce nu se întâmplă. Noi nu am mai avut anul acesta cazuri grave de Covid. Dacă ei ar fi prezentat statistica din această perspectivă, toate aceste sperietori pentru populație ar dispărea”, ne spune dr. Oana Mihaela Secară. Despre precizările din…