Expoziţie inedită la Biblioteca Metropolitană din Bucureşti. Pare că Mircea Eliade s-a întors, peste timp, acasă. Şi ne invită în universul familiei sale, să-l cunoaştem, cu ajutorul manuscriselor şi obiectelor sale personale, donate de către soţia sa.
La Biblioteca Metropolitană din București sunt expuse pentru prima dată manuscrise și obiecte personale din casa în care Mircea Eliade a locuit, în Paris. Printre acestea, cărți cu dedicație, jurnale o cană de ceramică, o cutie cu 360 de fise cu note de lectură și 160 de fise bibliografice. Colecția a fost donată statului român în 1996 de Cristinel Eliade, la zece ani de la moartea soțului ei.
Marele scriitor și-a trăit cea mai mare parte din viață departe de țară. Azi, întrebându-i pe oamenii pe care i-am întâlnit pe stradă cine a fost Mircea Eliade, am constatat că puțini au timp să vorbească despre el.
Și totuși, filosoful și istoricul religiilor se va întoarce în Bucureștiul natal, promite directorul Muzeului Național al Literaturii Române.
Mircea Eliade este un caz tipic pentru aceasta situație în care noi am ajuns. Pentru că nu știm cine suntem. Sper ca în următorii doi ani să fie un memorial Mircea Eliade, în București.
Mircea Eliade s-a mutat în SUA, în 1956, unde a trăit până la finalul vieții. În anii ’80 a încercat, fără succes, să doneze bunurile sale României, inclusiv biblioteca sa din Chicago, dar nu a găsit interlocutori, probabil și din cauza regimului de atunci.
Ministerul Culturii, anul trecut, a achiziționat cinci manuscrise Cioran și Eliade, fiind primul mare demers de amploare, începând cu anul 2008. Patru dintre ele fiind semnate Mircea Eliade.
Memorialul Mircea Eliade va fi amenajat pe strada Lipscani din Capitală, iar proiectul va fi pus la punct prin colaborarea între Muzeul Literaturii Române și Bibiloteca Metropolitană București.
Articole pe aceeaşi temă