1 C
București
vineri, 2 decembrie 2022

Maratonistul de 100 de ani care a învins cancerul și deține patru recorduri mondiale: „E cea mai frumoasă perioadă a vieții mele”

Publicat pe


Fremont deține cinci recorduri, patru dintre ele mondiale: de două ori record mondial pentru cel mai scurt timp obținut la un maraton la vârsta de 80 de ani și apoi din nou la 90 de ani, de două ori record la semi-maraton la 90 de ani și din nou la 91 de ani, și record în SUA, unde a terminat cursa de o milă (1.609 kilometri) într-un timp foarte scurt, la 96 de ani.

„Am bătut cu 53 de secunde recordul precedent, am fost foarte încântat”, povestește centenarul.

O scăpare din suferință

Mike Fremont a început să facă sport destul de târziu. Avea puțin peste 30 de ani. Prima lui soție a murit mult prea tânără și mult prea devreme și neașteptat, după ce a suferit o hemoragie cerebrală. Fremont a rămas văduv, singur cu trei copii, unul dintre ei de doar două săptămâni.

„Am suferit foarte mult după ce soția m-a părăsit. Am simțit nevoia de a face ceva în fiecare zi ca să mă eliberez de stres și durere. Așa că am început să ies pe-afară cu unul dintre copii. Mă ținea de degetul mic și alergam”, își amintește Mike Fremont.

A început să-mi placă să fac asta și mi-am dat seama că îmi face bine. Era oricum mai bine decât să beau două martini.

Mike Fremont:

Sportul a devenit rapid un obicei esențial în viața lui de zi cu zi. A început apoi să facă și canoe pe distranțe lungi. La competiții însă a început să participe mult mai târziu, când avea 70 de ani. Atunci a fost și momentul în care a aflat că are cancer de colon.

Maratonistul de 100 de ani care a învins cancerul și deține patru recorduri mondiale: „E cea mai frumoasă perioadă a vieții mele”
Mark Fremont continuă să se antreneze zilnic și la cei 100 de ani Foto: pagina personală de Facebook

A învins și cancerul

Medicii i-au mai dat doar trei luni de trăit. „A fost îngrozitor să aflu asta”, spune Fremont. Doi ani și jumătate mai târziu, medicii i-au eliminat tumoarea canceroasă. Chiar au fost șocați să vadă că aceasta nu s-a extins.

Simțind că a primit o nouă șansă la viață, Fremont a început să se înscrie în diverse curse, de la 10.000 de metri la maratoane întregi. „Mi-am dat seama că nu sunt deloc rău la alergat. Apoi am început chiar să câștig cursele”, povestește maratonistul, adăugând că a urmat în timpul ăsta și o dietă vegană.

Ajuns la 100 de ani, Fremont crede că doborârea a cinci recorduri, patru dintre ele mondiale, sunt suficiente. „Cred că nu e cazul să alerg maratoane la 100 de ani”, spune el, adăugând, zâmbind: „Ce am de dovedit?”.

Reportaj Libertatea la punctul pe unde fug rușii în Finlanda, înainte ca și aici să se închidă granița: „Mama este fan absolut al lui Putin, dar mi-a zis să plec din țară”

Centenarul preferă acum să-și petreacă timpul cu cea care îi este soție de 29 de ani, Marilyn Wall, în vârstă de 69 de ani, cei cinci nepoți și patru strănepoți. Ziua lui de naștere, care a fost pe 23 februarie, au sărbătorit-o cu un tort vegan și o scurtă alergare de-a lungul oceanului, pe plaja Vero, Florida.

„E cea mai frumoasă perioadă a vieții mele”, spune Fremont. Pe cei care se tem de ideea de a alerga un maraton, Mike Fremont îi sfătuiește măcar să încerce: „Veniți cu mine. Mă plimb alături de voi. Alerg cu voi. Orice vreți să faceți”.Urmărește-ne pe Google News

Urmărește cel mai nou VIDEOSursa: www.libertatea.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri