28.8 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023

Marcel Boloș a anunțat produsele și serviciile la care crește TVA-ul: „Cel mai rezonabil este intrarea în vigoare de la 1 ianuarie 2024”

Publicat peMarcel Boloș (PNL), ministrul Finanțelor, a anunțat, luni seară, produsele și serviciile pentru care va crește TVA-ul. Măsura ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024, dar data se poate schimba în funcție de momentul în care Guvernul Ciolacu își va asuma răspunderea în Parlament pe întregul pachet de măsuri fiscale.

Boloș: Nu se majorează TVA-ul la alimente și medicamente

„Nu se majorează TVA la alimente si medicamente. Așa rămâne. Este agreat în coaliție. Este pentru protejarea populației. O astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide. Afectăm direct populația prin consumul de alimente și medicamente.

În centrul măsurilor a fost să protejăm oamenii și mediul de afaceri. Nu va exista cota de TVA peste 19%. Noi suntem printre puținele țări din UE care avem cea mai redusă cotă de TVA”,a declarat ministrul Finanțelor, pentru Digi24.

Și TVA-ul la HoReCa va rămâne la 9%: „Cel putin, discuția pentru moment este sa avem păstrată această cotă de 9%. Desigur, dacă vor exista modificări, coaliția le va anunța oficial. Aceasta este poza de moment”.

De asemenea, TVA-ul pentru lemnele de foc și energia termică nu se va schimba, ci va rămâne la 5%.

Produsele și serviciile pentru care TVA-ul va fi majorat

În schimb, TVA-ul pentru fotovoltaice va crește de la 5% la 9%.

Totodată, cluburile, sălile de sport și festivalurile vor înregistra o creștere a TVA-ului de la 5 la 19%, iar TVA-ul pentru produsele bio-tradiționale va fi majorat de la 5 la 9%.

„Cred că cel mai rezonabil este intrarea de la 1 ianuarie. Așa ar fi rezonabil. Să avem un orizont de timp suficient pentru ca măsurile să fie implementate, pentru ca industriile să își facă un calcul, un plan”, a mai afirmat ministrul Marcel Boloș.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri