1.9 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023

Marcel Ciolacu, despre blocarea aderării României la Schengen: „Austria trebuie să dea explicații și să suporte consecințe. Să se aștepte ca România să se opună la orice!”

Publicat pePreședintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, după votul de blocare al extinderii spațiului Schengen dat de Austria și Olanda împotriva României și Bulgariei, că decizia din Consiliul JAI nu are nicio logică și Austria va trebuie să dea explicații pentru nedreptatea provocată țării noastre. 

De asemenea, Ciolacu a amenințat că Austria trebuie să se aștepte ca și România să se opună la orice demers austriac fără să își justifice decizia.

„Este o rupere de logică între ceea ce declarăm, în cadrul UE, şi ceea ce facem. Cred că vor trebui să dea anumite explicaţii şi să suporte anumite consecinţe la nivel european, în primul rând, unde şi România ca şi Austria are un drept de veto”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a precizat că România, deși putea să voteze împotriva Croației, a decis totuși să nu răspundă la o nedreptate făcută de Austria cu o altă nedreptate.

„România a considerat astăzi, de exemplu, să nu îşi folosească acest drept de veto împotriva Croaţiei, fiindcă ar fi făcut o nedreptate, ar fi încercat să acopere o nedreptate cu o altă nedreptate. Mă bucur că România nu a făcut acest lucru şi nu a venit cu un drept de veto în ceea ce priveşte Croaţia”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi într-o declaraţie de presă”, a precizat Ciolacu.

Președintele social-democraților a amenințat că Austria să se aștepte ca România să se opună la orice are nevoie Austria, fără să justifice un astfel de demers.

„În momentul în care un stat european, la o recomandare a Comisiei Europene, în momentul în care toate celelalte state europene membre au votat conform decizie CE şi un stat european, nejustificat, fiindcă nu există nicio justificare logică în ceea ce a întreprins Austria, atunci este cazul ca şi Austria să se aştepte ca România, la dreptul de veto, să se opună la orice, fără să justifice un astfel de demers”, a spus el.

Ciolacu acuză Austria că a pus interesul politic personal împotriva interesului european, generând astfel o destabilizare majoră a unității blocului european.

„Nu poţi să îţi foloseşti dreptul de veto împotriva unui stat european care a îndeplinit absolut toate cerinţele, care este un stat egal ca şi tine în drepturi, în UE, ca să îţi acoperi anumite probleme politice interne. Nu poţi să pui înaintea interesului european, un interes politic minor, din acest punct de vedere, în contextul în care Rusia a atacat nejustificat Ucraina şi toate statele europene trec printr-o criză energetică. Nu ai dreptul să faci acest lucru”, a afirmat Ciolacu.

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri