25.5 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Marea Britanie va trimite super-sistemul său de apărare antiaeriană Sky Sabre în Polonia

Publicat peJoi, 17 Martie 2022, ora 14:43

1975 citiri

Regatul Unit îşi va desfăşura sistemul de apărare antiaeriană ultramodern Sky Sabre în Polonia. Anunțul a fost făcut joi, 17 martie, de către ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, în timpul unei vizite întreprinse la Varşovia, informează Reuters.

Ţările membre ale NATO urmăresc să consolideze securitatea pe flancul estic al organizaţiei, în contextul invaziei ruse în Ucraina.

„Vom desfăşura sistemul antiaerian cu rază medie de acţiune Sky Sabre în Polonia, împreună cu circa 100 de membri ai personalului, pentru a arăta clar că suntem alături de Polonia, îi apărăm spaţiul aerian de orice posibilă agresiune din Rusia”, a declarat ministrul Ben Wallace în timpul unei conferinţe de presă.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Interceptorii folosiţi în sistemul Sky Saber sunt de tipul CAMM, o familie de rachete sol-aer dezvoltate de producătorul multinaţional european de rachete MBDA pentru Regatul Unit. Pe uscat, CAMM este cunoscută sub numele de Land Ceptor de către armata britanică, iar întregul sistem de apărare antiaeriană terestră este cunoscut sub numele de Sky Sabre.

Descris de guvernul Regatului Unit drept ”un sistem de apărare aeriană de ultimă generaţie”, se spune că sistemul de apărare aeriană Sky Sabre este capabil să lovească un obiect de dimensiunea unei mingi de tenis care se deplasează cu viteza sunetului.

Potrivit armatei britanice, sistemul include trei componente: un radar de supraveghere 3D, o unitate de gestionare a luptei şi de informaţii, precum şi un lansator de rachete.

La începutul acestei săptămâni, cel puţin 35 de persoane au fost ucise într-un atac aerian rusesc asupra bazei de antrenament Iavoriv, în apropierea unui punct de trecere în Polonia folosit de refugiaţii ucraineni.

Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri