Timp de câțiva ani de zile numărul record de demisii a zguduit forța de muncă în moduri pe care nu ni le-am fi putut imagina. Dar exodul în masă a luat sfârșit, spun experții, scrie BBC.
Când pandemia Covid-19 a început în 2020, milioane de lucrători și-au părăsit locurile de muncă. În SUA, 47 de milioane de persoane au demisionat în 2021 și alte 50 de milioane în 2022, potrivit datelor Biroului de Statistică a Muncii din SUA (BLS). Exodul continuu a fost atât de semnificativ încât, în mai 2021, Anthony Klotz, pe atunci profesor asociat de management la Texas A&M University, a inventat termenul „Marea demisie” pentru a da un nume acestei tendințe.
Marea Demisie a fost fără precedent – și deosebit de izbitoare pe fondul unei incertitudini globale incredibile. Acum, însă, economiștii spun că s-a terminat.
Cifrele din mai 2023 ale sondajului BLS privind locurile de muncă vacante și fluctuația forței de muncă (JOLTS) sugerează că demisiile au încetinit, normalizându-se la cifrele de dinainte de pandemie. „Dacă ne uităm la cifrele generale privind demisiile și vedem că au revenit la nivelurile din 2019, cred că putem spune că s-a terminat. Nu este doar o simplă pornire și oprire, desigur, dar se pare că suntem la coada ei”, spune Klotz, în prezent profesor de management la University College London’s School of Management.
O explicație pentru schimbarea numărului de demisii din SUA, spune el, este impactul instabilității economice actuale asupra pieței forței de muncă – un lucru cu care lucrătorii care au demisionat pe parcursul pandemiei nu s-au confruntat.
„Chiar dacă vrei să renunți la locul de muncă, te uiți la piață [acum] și te gândești: ”poate că nu ar trebui””, spune el. „Economia a încetinit, există concedieri pe prima pagină a ziarelor, avertismente pe prima pagină a ziarelor că inteligența artificială ne va lua toate locurile de muncă – toate acestea îi fac pe oameni să se gândească de două ori înainte de a renunța la un loc de muncă.”
Statisticile privind scăderea numărului de demisii au sens, spune Julia Pollak, din California, economist-șef al site-ului de locuri de muncă ZipRecruiter. Mulți dintre oamenii care au luat o decizie importantă, de o singură dată, în ceea ce privește cariera, sunt acum stabiliți într-un nou rol de care se agață.
În urma summiturilor interne de la ZipRecruiter și a datelor economice pe care compania le-a analizat, Pollak spune că mulți oameni s-au mutat din industrii mai puțin dorite în altele mai căutate – un fenomen pe care unii l-au descris ca fiind o „Mare Remaniere”. „De exemplu, oameni care ar fi putut fi casieri înainte, au fost de genul: ”Stai puțin, pot fi reprezentant al unui call center de pe canapeaua mea, cu câinele la picioarele mele și cu un televizor în fundal”. Asta a dus la multă mișcare, dar a fost un salt care poate fi făcut o singură…