-1.6 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Mărturia dramatică a unei femei din Ucraina, care stă în Suceava cu fetița de numai doi ani: ”Aș pleca mâine acasă, dar unde să plec?”

Publicat peValeria Melnicenko a ajuns în Suceava în urmă cu aproape un an, după ce a locuit în mai multe orașe diferite din centrul și vestul Ucrainei, apoi a fost în Georgia o perioadă, unde a trăit la o rudă, fugind din calea războiului.

Femeia a plecat din calea bombelor chiar la începutul războiului, cu fiica sa care avea numai un an pe 24 februarie 2022.

”Decizia de a pleca unde a văzut cu ochii, departe de Herson, am luat-o în dimineața zilei de 24 februarie. Îmi era clar că vom fi sub ocupație. Mă gândeam la mama, care are probleme cu inima și la copilul meu care împlinea atunci un anișor”, își aduce aminte Valeria prima zi de război.

Însă, deși își dorește să se întoarcă acasă, războiul i-a luat tot, locuința Valeriei fiind în localitatea Oleșki, cea mai inundată localitate din stânga Niprului, zona regiunii Herson, astăzi sub ape după distrugerea barajului din Nova Kahovka.

”La Suceava așteptam oprirea războiului, așteptam eliberarea satului nostru, așteptam să mă întorc acasă, dar acum nu mai am casă. Când am aflat de inundații, mă întrebam dacă bucăți din casa noastră nu au ajuns cumva pe litoralul Turciei sau la Constanța, dacă geamurile identificate în Marea Neagră nu sunt ale casei mele.

Rudele mele au stat în pod timp de o săptămână, așteptând retragerea apei. Asta după ce au mai stat și prin beciuri în vremea ocupației. E un război nemilos în Ucraina: te ucid nu doar dronele sau rachetele, ci și apa din râu.

Ei sunt rupți de realitate. Sunt oameni total schimbați. Imaginați-vă doar un singur lucru: rușii instalează în curtea ta un tun și-ți interzic să părăsești casa. Privești pe geam cum mașinăria războiului funcționează în curtea ta și trebuie să fii calm. Este foarte complicat psihologic”, spune Valeria, relatează Libertatea.

Aș pleca mâine acasă, în țara unde mă simt bine, dar unde să plec?

Valeria are un mesaj pentru toți românii care sunt nemulțumiți de ucrainenii veniți în România pentru a se feri de invazia rusă.

”Noi vrem acasă. Nu am venit în țara voastră pentru a căuta o viață mai bună, ci pentru că orașele noastre sunt bombardate sau au ajuns sub apă. Aș pleca mâine acasă, în țara unde mă simt bine, dar unde să plec? Asta e problema”, mai spune Valeria.

Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri